Владика Борис Ґудзяк: «Господь покликав вас усіх на цей зʼїзд молоді, щоб ви зустрілися з Ним зі своїми сумнівами і страхами, своїми питаннями і надіями»

Читай також

  • «Де немає українського голосу, там звучить голос папи Франциска про Україну» – митрополит Ґудзяк
  • У що я перестала вірити після СДМ
  • Папа підбив підсумки своєї подорожі до Лісабона: притча про можливість миру
        • Владика Борис Ґудзяк: «Господь покликав вас усіх на цей зʼїзд молоді, щоб ви зустрілися з Ним зі своїми сумнівами і страхами, своїми питаннями і надіями»


          Божественною Літургією, яку очолив Архиєпископ і Митрополит Філадельфійський Борис Ґудзяк, розпочалася українська програма Світових Днів Молоді у Лісабоні, за участі української молоді з усього світу.  

          Свою проповідь владика Борис присвятив важливості розпізнати і прийняти благословення Бога.

          Пропонуємо заглибитися в слова єпископа:

          — Богородиця приймає запрошення Бога і від Святого Духа в неї зачинається Бого-чоловік. Вона зібралася і швидко пішла. Назарет розміщений на рівнині, а щоб іти до Єрусалиму, потрібно підніматися вгору. Ісус на свою прославився йшов угору, доки не був вознесений.

          Марія пішла до своєї двоюрідної сестри Єлизавети. Ви бачили, як радісно в посмішці здригається немовля? Ми можемо собі уявити, як здригнувся в лоні Іван Христитель.  Ми можемо уявити, як Єлизавета відчула близькість істини. Це не є теорія чи правило: Бог — близько з тобою. І те, що Марія повірила і довірилася, сказавши — «нехай буде згідно Твого Слова», згідно з Божою волею, свідчить про те,  що вона не боялася. 

          Господь не хоче, щоб ми жили в тривозі. Тому Ісус стільки разів каже «не бійтеся!», «мир вам!». Простежте, скільки разів під час Літургії ми чуємо «мир вам!». Благодать, мир, спокій, довіра, сопричастя… Коли ми дозволяємо, щоб це благословення спливало на нас, через сприйняття, відчуття, споглядання ми відкриваємося на ту істину, коли Ісус каже «ти — мій брат, ти — моя сестра, ти — дитина Божа». Коли ми це розуміємо, то не боїмося. 

          Господь кожного з нас кличе! Він покликав вас усіх на цей зʼїзд молоді, щоб ви зустрілися з Ним зі своїми сумнівами і страхами, своїми питаннями і надіями. Так інтимно, як Він промовляє до Марії, як приходить до неї, так ніжно, як відбувається спілкування Марії та Єлизавети, Ісуса та Івана Христителя — без великих слів і теорій. Так, як відбуваються стосунки і коханні — без великих слів… можна просто споглядати. Так споглядає тебе сьогодні Ісус і хоче, щоб ти знав і знала, що Він тебе любить і в тій любові покличе. Тому зберися і йди, навіть під гору, навіть якщо далеко і пече сонце. Йди і «я буду з тобою», навіть якщо бʼють гармати. 

          У час війни треба пильнувати своє серце. Путін хоче залізти в твою душу, тому посилає ракети в різні міста, щоб ми жили в сумнівах і страху. Він хоче заперечити Боже слово, Боже благословення, що ти — люблена Божа дитина. Ворог хоче, щоб ви відчували небезпеку, думали, що на вас чатує смерть. Він хоче, щоб біль і боязнь, гнів і ненависть розʼїдали і нищили здатність любити. 

          Поверніться до нинішнього Святого Писання, яке вчить любові. Все, що ви зробите з любовʼю — залишається. Вона — вічна. Тому Господь закликає нас довіряти словам благословення. Щоб в душі ми знали, що ми є возлюблені діти Божі. Це є твоє імʼя, твоя тотожність, а не те, що навʼязує агресор, ворог — України чи людського роду. Прийняти це благословення у своє серце і цупко його тримати. З усмішкою, з впевненістю. І тоді готовий іти, куди Бог кличе. А Він вас прикликали сюди, щоб ми були разом.

          І настане час, коли ми побачимо, чим є ця Літургія, ця Сповідь, ця гостинність і природа, ця Євхаристії — тіло і кров Бога, який єднається з нами і каже — я з тобою єднаюся в Причасті, в Сопричасті, щоб кожен знав, що є возлюбленою дитиною Божою. Щоб ви, довіряючи цьому благословенню, цій Божій любові, не боялися. А йшли вгору з високо піднятою головою і піснею на устах із синьо-жовтим прапором.

          Блаженніший Святослав каже: «ми бореться, ми вірить, ми молимося, ми є і будемо!» У Бога є на це благословіння, і в Богородиці. Прийміть його. Збираймо всіх і йдімо на високе місце.

          Підготувала Наталія Павлишин

           

          Читай також

        • «Де немає українського голосу, там звучить голос папи Франциска про Україну» – митрополит Ґудзяк
        • У що я перестала вірити після СДМ
        • Папа підбив підсумки своєї подорожі до Лісабона: притча про можливість миру
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"