Молитва. Як добрими намірами не нашкодити

Читай також

  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Молитва. Як добрими намірами не нашкодити

          „Привіт, ми творимо ланцюжок… “ А вам вже приходив такий „лист щастя“?

          Начебто дуже добра ініціативf, що об’єднує величезну кількість людей до молитви за тих, хто чи не найбільше потребує Господньої опіки — онкохворих. Якби не деякі деталі: „Помилися і перешли молитву дев’ятьом друзям“… А чому саме (чи лише) дев’ятьом?

          Read in English: Prayer. No harm with good intentions

          У фейсбуці на цей так званий флеш-моб реагували дуже по-різному. Хтось пересилав листи, бо й справді вірить,  що саме тисяча молитов переконає Господа допомогти потребуючим, хтось — щоб раптом не накликати на себе якусь кару, чи не бути винним, якщо перерветься молитовний ланцюжок.

          „Тест на неадекватність: „Привіт, ми творимо ланцюжок… “ Такого типу повідомлення приходять від людей, із якими ніколи раніше не переписувався, і схоже — уже не буду. Релігійність не може бути причиною розсилання спаму в стилі дівчаток 5-класниць “перешли іншим”, — так відреагував на такі листи головний редактор загальноукраїнського католицького інтернет-часопису Credo отець Микола Мишовський.

          А для кращого розуміння, як можна добру справу зіпсувати неправильним підходом до неї, ще й підготував спеціальний відео-блог  „Як зіпсувати молитву. Коротка інструкція“, де дійсно є, що почерпнути. Дивіться, це багато що роз’яснить.

          На нашому сайті не так давно була ціла стаття про різні вірування в нашому житті, зокрема й релігійні, з очільником Центру студентського капеланства ЛА УГКЦ отець Юрієм Остапюком, де йшлося і про схожу ситуацію. Більше можна прочитати тут: Віра і вірування, Церква і магія

          — Пригадую. якось по храмі Петра і Павла „ходила“ така „цікава“ карточка з молитвою, де було зазначено, що хто помолиться 25 разів цю молитву і передасть її комусь іншому, то буде щасливий і зробить когось щасливим. Ніби задум, на перший погляд, гарний, бо й сам помолишся і ще когось спонукнеш помолитися, але, якщо замислитися, то й тут люди шукають чари. А якщо 26 разів помолюся, то що трапиться? На жаль, багато хто часто не до кінця розуміє суть християнства і сприймає, що Бог діє за принципом автомату — даємо 5 копійок, нам видає пляшку води, не даємо — не буде води. Можна не ставити свічки чи автоматом промовляти по кілька разів молитви, але спілкуватися з Богом як із особою — це важливо. Запитувати себе, чому є ті чи інші проблеми і просити у Бога мудрості, щоб правильно їх вирішити, і Він обов’язково поведе, —наголосив отець Юрій.

          Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 5 / 5. Vote count: 1

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"

              Коментарі

              • Чому розцінюють однобічно цю просьбу, помолитися? Можливо людина, яка не знала Бога, а переживши зцілення від недуги, через молитви, які хтось по рекомендував і які читала з листочка перший раз в житті – повірила…!!! Потім, виявила бажання залучити більше людей, до цієї коротенької молитви, можливо пообіцяла собі що аж 1000 і зробила це як вміла, без глибоких богословських висловів і вдумувань, простенько, але без єресі. І друзів залучіть, нехай 9, щоб була 1000 . І зовсім не примусово і спамом, і без погроз ,,…тобі щось станеться, якщо не помолишся…”, а ,,…якщо не можеш, то напиши..” запросять того , хто може і хоче.Текст ясний і простий. Не всі, які пережили зцілення, а можливо втратили когось через хворобу є теологами чи богословами, щоб правильно ,,подавати”, роблять як вміють, думаю, що щиро.
                Як поступила я, я вибрала для цієї молитви моїх друзів- молільників, для яких молитва є дуже важливою у житті, практикуючих християн і вони, я впевнена зробили так само.
                Кожна молитва спільна є ланцюжком, тому, що завжди когось залучає, чи Жива вервиця, чи Маргаритки, чи молитва за мир о 21.00 і т. д. Тому, нічого поганого немає, що люди хочуть молитися, гірше, коли немає бажання і тоді любе подання є марним. Дякую.