Любов – це «за» чи «проти»?

Інші дописи автора

        Любов – це «за» чи «проти»?

        Любов – це найглибше прагнення людини. Його можна зреалізувати лише через тісні стосунки з іншими особами.

        Коли людина живе в любові, то вона зростає у внутрішній рівновазі й розвиває свій особистий потенціал у повній гармонії. І навпаки, гармонія і рівновага між різними вимірами людської особи та її інтегральний розвиток дають людині можливість зростати й утверджуватися у правдивій любові.

        Сьогодні люди часто називають любов’ю те, що не має нічого спільного із нею, і навіть те, що цілковито суперечить правдивій любові. Кажуть, що любов – це бажання, потреби, інстинктивні прагнення тощо. В основу таких думок лягає переконання, що найвищим виявом любові є задоволення егоїстичних забаганок людини. Така позиція не бере до уваги існування поряд із нами іншої людини, не звертає уваги на її потреби, на її автономію і гідність. Або ще гірше, в такій перспективі інша особа сприймається як сукупність різних «вигідних пропозицій» та джерело задоволення власних бажань і потреб.

        Натомість справжня любов сповнена найперше поваги до іншої особи. Любов не прагне завоювати, привласнити іншу людину, щоб маніпулювати на свій розсуд. Любов не розчленовує різні виміри людини, але прагне прийняти її у всій повноті, щоб навіть «вади» чи слабкості зцілити й спонукати до розвитку найкращих дарів. Лише правдива любов поважає іншу особу, а не прагне використати її, виснажити, «обгризти», позбавити гідності та віри в себе.

        Автентична любов – це дійсність, яка утверджує людей, а не крик проти власної одинокості. Тим більше не можна назвати любов’ю утвердження свого егоїзму. Любов приймає в себе світ іншої людини та збагачує його. Любов підносить і ощасливлює того, хто любить, а разом із тим вона зворушує духовний потенціал того, кого люблять: вона творить особливу атмосферу, в якій кожна людина прагне зростати та відкривати свої найкращі якості. Подібно, як квіти розцвітають, коли їх огортає сонячне тепло та світло.

        Любов – це не боротьба проти самотності. Правдива любов – це праця задля добра іншої людини, це прагнення зробити щасливим тих, кого любиш.

        ljubov-za

        Фото: feelgrafix.com, cikavosti.com

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Замість того, щоб нарікати на темряву, засвіти свою свічку (Конфуцій)