Терпеливість в очікуванні свята

Інші дописи автора

        Терпеливість в очікуванні свята

        У період шляху до Воскресіння Христа переживаємо час, який характеризується стриманістю, молитвою та скріпленням віри. Для когось час Великого Посту може пролетіти надто швидко, проминаючи тиждень за тижнем. Але для інших цей час може стати хорошою нагодою для очищення, яке потребує уваги та зусиль. Тоді час рухається повільніше.

        У цьому випадку хорошою чеснотою для нас послужить терпеливість. Щоб її краще зрозуміти, варто сказати, що вона передбачає постійність. Це слово є вираженням нашої віри, яка непідвладна часу. Водночас терпеливість не ідеалізує, а виражає терпеливе відношення до себе та ближнього. Адже навіть любити не є так просто і апостол Павло підтверджує це, кажучи, що справжня любов є довготерпеливою (пор. 1 Кор. 13,4). Саме тому, постійність у вірі та любов приносять плід завдяки терпеливості, а деколи й терпінню (але іншим слід бажати терпеливості, а не зайвих терпінь).

        Завдяки цій чесноті, бачимо силу самоконтролю, що є важливо при обмеженнях під час Великого Посту. Ці обмеження потребують певного зусилля та практики, адже слово «аскеза» означає вправляння у чомусь. Крім того, варто пам’ятати, що стримуючись від чогось одного, християнин натомість відкривається на щось інше. Адже під час Посту виникає потреба одним речам висловити своє «ні», щоб іншим сказати «так». А кажемо «ні» егоїзму, закритості, непрощенню, затверділості. Натомість кажемо «так» любові, служінню ближньому, відкритості на Бога та плеканню чеснот. І саме в цих непростих завданнях віра та постійність зміцнюються завдяки терпеливості.

        Наші прагнення перевіряються у ділах, а зусилля у постійності. У такому разі можна говорити про заангажованість у динаміку Великого Посту. Варто також пам’ятати, що кожні наші старання, спрямовані до ближнього з огляду на Бога є безперечно потрібними. Адже Господь власним прикладом показав життєдайну силу хресної жертви, щоб відкупити людину від гріха. Тому ап. Павло закликає: «Господь же нехай направить серця ваші на любов Божу й на Христову терпеливість» (2 Сол. 3, 5). Приклад Ісуса показує, що любов заради ближнього є вартіснішою за особисту неприязнь та амбіції. Тому, бажаю, щоб у цей час Великого Посту ми оновили наші стосунки з Богом, ближніми та радісно зустріли свято над святами – славне Воскресіння Ісуса Христа.

        Джерело: vifbs.in.ua

         

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Шукаю сліди Бога у Божому світі