Милосердя – ліки для душі

Інші дописи автора

        Милосердя – ліки для душі

          Милосердя – ліки для нашої душі. Про це ми можемо дізнатися зі сторінок Святого Письма. Ісус завжди закликав нас до діл милосердя, і особливо зауважував про необхідність робити милосердя.  “Будьте ж милосердні, як і Отець ваш милосердний!.” (Луки 6:36), цей уривок має стати для нас дороговказом у житті. Ми всі говоримо про милосердя, але чи ми робимо діла милосердя?

        Найперше розберемо, що таке милосердя. Милосердя – це добрий вчинок, який ми зробили з любові до ближнього. Ісус навів нам цілу притчу про те, що ми отримаємо, якщо не будемо робити діла милосердя. Це притча про багача і Лазаря. Ісус нам  розказує цю притчу.

        Був багач, який, за сучасною мовою, кажемо, жив дуже гарно. Біля будинку багача лежав бідний Лазар. який був вкритий струпами. Він бажав насититися крихтами, що падали зі столу багача; пси приходили і лизали його струпи. З цього ми можемо сказати, що Лазар потребував милосердя з боку багача. Але той погордував ним і кожен день справляв бенкети. Вкінці вони двоє померли. Помер убогий, і був віднесений ангелами на лоно Авраама. Помер і багач. І ось, терплячи муки у пеклі, він просив Лазаря про милосердя, називаючи його по імені. Це означає що він його знав, але  не допоміг.

        Ісус не наводить, які гріхи зробив багач ані, що доброго зробив Лазар. Ісус неприділяє уваги їхнім гріхам, чи добрим вчинкам. Тут Ісус  приділяє увагу милосердю.  І цією притчою каже, що Лазар був посланий для багача, щоб той через милосердя заслужив собі бути на лоні Авраама.

        “Допоможи вбогому, а позискаєш рай”, – закликає святий Мефодій.

        Ще в Біблії є приклад, коли юнак приходить до Ісуса і питає, що робити. Ісус йому перелічує заповіді і юнак у відповідь каже, що всіх їх дотримується. Тоді Ісус каже йому, що ще одного потрібно – продати свій маєток і роздати бідним, тобто зробити діло милосердя. Юнак не хотів цього зробити, тому що  не зрозумів цінність милосердя.  Бо милосердя –  це дар, який маємо розвивати.

        Милосердя лікує нашу душу. Тільки через милосердя я пізнаю справжню любов до свого ближнього. І це дійсно так, бо ми не зможемо творити милосердя без любові. Таке милосердя буде фальшиве, не природнє. Через свою любов ми проявимо милосердя.

        Але милосердяне стосується тільки матеріальної допомаги бідним. Частот буває, що людина хоче творити милосердя, але не має для цього фінансови можливостей. Та є й інші способи творити милосердя  – це волонтерство. Ми можемо прийти і допомогти якійсь людині своєю працею, пітримкою. Зараз церква пропонує багато способів, через які можемо проявити свою любов у милосерді. У структурах УГКЦ є багато  благодійних фондів, у які можемо звернутися, щоб співпрацювати. І так ми не лише чинитимемо діла милосердя, а й разом розбудовувати і допомагати нашій церкві.

        Будьмо милосердними! Воноя загоює наші душевні рани.

        Бр. Василь МЕДИК

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Журналіст "ДивенСвіт"