Десять кроків для зміцнення домашньої церкви

Інші дописи автора

        Десять кроків для зміцнення домашньої церкви

        Перша у світі інституція, встановлена самим Богом – це сім’я. У сім’ї багато імен. Документи Другого Ватиканського Собору визначають сім’ю як “домашню церкву” – церкву в мініатюрі. Святий Папа Іван Павло ІІ заявив, що сім’я є основним осередком і будівельним елементом суспільства. Він також стверджував, що суспільство слідує шляхом за сім’єю. Світова історія дала докази першочергової важливості сім’ї, а також розпаду сім’ї. Коли сім’я розпадається, це лише питання часу, коли занепаде та розпадеться суспільство.

        Беручи до уваги високу та неодмінну важливість сім’ї, виділимо кілька позитивних кроків, які слід вжити для зміцнення, підтримки, а також оборони та захисту сім’ї від численних нападів на цю основну установу, дану Богом. Нехай кожен із нас прагне виконати свою частку заради здорових, святих і міцних сімей!

        Ми пропонуємо програму з десяти кроків, яка буде служити опорою – системою для формування, утримання та порятунку сім’ї. Наша молитва і сподівання полягатимуть у тому, що цей короткий нарис можна порівняти з десятиступінчастою драбиною, за допомогою якої ми зможемо піднятися на небо через сім’ю. Нашим бажанням буде те, щоб Святе Сімейство – Ісус, Марія та святий Йосиф, були нашими взірцями, мотивацією та яскравими зірками на небосхилі, щоб вести нас по дорозі серед темряви та плутанини.

        1. Святе Таїнство Подружжя

        На жаль, для багатьох молодих людей стає справжньою чумою спільне проживання у громадянському союзі, не отримуючи Святого Таїнства Подружжя. Святе Таїнство Подружжя, добре прийняте і прожите, надає особливу таїнственну благодать, щоб допомогти подружжю любити одне одного, бути вірними один одному, бути відкритими для життя у справі народження та виховання дітей, а також любити Бога і все, що Він хоче для нас.

        Без Святого Таїнства Подружжя, за словами Ісуса, це як будівництво будинку на піску. Побитий вітрами, будинок – цей незаконний союз – обвалиться і зруйнується (Мт 7:24-27).

        2. Молитва у сім’ї

        Першочергове значення для освячення сім’ї має незамінна потреба в молитві. Відомий священик розарію, отець Патрік Пейтон, розпочав Хрестовий похід з вервицею для порятунку сім’ї. Його намір і бажання полягали в тому, щоб спонукати всі сім’ї молитися вервицю відомим прислів’ям: «Сім’я, яка молиться разом, залишається разом». Ця Божа людина, закохана у Марію та розарій, зібрала близько 2-3 мільйони людей на Філіппінах, закликаючи їх молитися на вервиці для порятунку своїх сімей та суспільства.

        3. Життя Таїнствами

        Подружжя має не тільки прийняти Святе Таїнство Подружжя, але й сім’я повинна жити своєю католицькою вірою шляхом частого, палкого та сповненого віри прийняття Таїнств. Зокрема, сім’я повинна щонеділі відвідувати Святу Літургію і приймати Пресвяте Причастя, піднесене Таїнство любові Пресвятого Серця Ісуса. Бог є любов, і любов Божа буде вилита на сім’ю через Пресвяту Євхаристію.

        4. Бути відкритим на життя

        Багато років тому наші предки одружувалися, з нетерпінням бажаючи дітей, щоб Бог послав їх, навіть якщо це була велика сім’я. Сьогодні існує ментальність контрацепції, яка пронизує суспільство в цілому. Дуже часто ця ментальність проти життя проявляється через практику та використання контрацепції.

        Перша заповідь від Бога в Біблії була: «Плодіться і розмножуйтесь» (Бут 1:28). Давайте змінимо цю хвилю і будемо сприяти, за допомогою Божої благодаті, прийняттю та формуванню більших сімей.

        5. Милосердя та пробачення у сім’ї

        Одним з найбільш отруйних і згубних ворогів порятунку сім’ї є зростаюча образа. На жаль, багато пар, чоловіків та дружин, живуть у постійному стані сварок, сутичок, гніву, образливих слів, обурення та гіркоти. Звичайно, ця отрута перекидається на життя їхніх дітей.

        Як кислота для нашого шлунка, такими є непрощення і кривда – для нашої душі, а також для нашої сім’ї! Кислота пронизує слизову оболонку шлунка і утворює виразки. Непрощення і кривди можуть пронизувати і руйнувати відносини між чоловіком і дружиною, а також сім’ю.

        Давайте навчимося прощати не один-два рази, а 70 по 7 разів (Мт 18:21-22)! Як красномовно написав англійський поет Александр Поуп: «Помилятися – це по-людському; прощати – це божественно». Ключ до прощення – це пробачати негайно і звертатися до молитви, щоб виграти битву від самого початку.

        6. Спілкування

        Величезна кількість сімей страждає через відсутність чесного, частого та плавного спілкування. Без цієї основної концепції спілкування між чоловіком і дружиною, дітьми – братами та сестрами, сімейне життя зазнає відкритих ран. Дуже часто батьки вважають, що можуть завоювати прихильність і любов своїх дітей, купуючи їм все, що вони захочуть. Приділяти дітям час – набагато важливіше за гроші!

        7. Трапеза – найкращий час для спілкування

        Ціль та мета для тата і мами полягає в тому щоб збирали всю сім’ю, якщо це можливо, щодня на трапезу. Ось тут великий виклик: під час їжі (можливо, це буде лише півгодини, сподіваюся, набагато довше) за столом не повинно бути електронних пристроїв. Тобто жодного телевізора, радіо чи телефонів. Нічого з цього, щоб сім’я могла зібратися, щоб поговорити, послухати, посміятися і насолодитися компанією один одного. Від молодших до найстарших нехай буде свобода слова та уважне слухання. Повага та любов до кожного члена сім’ї!

        8. Поновіть романтику та дух медового місяця

        До одруження більшість пар із задоволенням проводили довгі години і навіть дні разом. Спільна трапеза, танці у вихідні, прогулянки по пляжу, перегляд хорошого фільму, навіть реколекції у вихідні дні – ці заходи були невід’ємною частиною знайомства зі своєю майбутньою другою половинкою, та закоханності. На жаль, після одруження, усі ці важливі дії емоційного зв’язку йдуть осторонь.

        Тому, щоб зберегти зв’язки дружби, кохання та зростання, подружжю слід час від часу відійти, залишитися наодинці один з одним, щоб кинути дрова на вогонь своїх любовних стосунків.

        9. Неділя: день для Господа та сімейний день

        Святий Папа Іван Павло II в одному зі своїх документів «Die Domino» («День Господній») наполягає на важливості заново відкрити та викупити важливість пережити неділю – День Господній. Святий Понтифік заявив, що неділя повинна бути днем для відвідування Святої Літургії, для прославлення і поклоніння Господу.

        Однак Папа наполягає, що це також має бути сімейний день. День, коли можна організувати та прожити сімейні заходи. Які сімейні заходи, наприклад? Спільна трапеза, спортивні заходи, піші прогулянки та прогулянки на природі, настільні ігри, спільний перегляд хорошого фільму, пікніки, спільна молитва, відвідування літніх та хворих.

        Дійсно, неділя – це день Господній та сімейний день. Давайте проживемо його!

        10. Марія та сім’я

        Нарешті, давайте присвятимо свої сім’ї Пресвятій Діві Марії, Богородиці, Матері Церкви, Матері кожного з нас і Матері наших сімей! Давайте присвятимо свої сім’ї Непорочному Серцю Марії та Найсвятішому Серцю Ісуса.

        Хай усі члени сім’ї носять скапулярій на знак свого присвячення Марії та моляться вервицю. Нехай усі сім’ї знайдуть свій справжній притулок і сховище у двох місцях: у Найсвятішому Серці Ісуса та Непорочному Серці Марії.

        Автор: Fr. Ed Broom, OMV
        Джерело: Catholic Exchange
        Переклад з англійської: Максим Гонтар

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.