Марта і Марія (Лк 10:38-42; 11:27-28)

Інші дописи автора

        Марта і Марія (Лк 10:38-42; 11:27-28)

        Коментарі Отців Церкви на святкове Євангеліє

        Євангеліє від св. Луки 10:38-42; 11:27-28

        38. В той час увійшов Ісус в одне село, і якась жінка, Марта на ім’я, прийняла Його в хату. 39. Була у неї сестра, що звалася Марія; ця, сівши в ногах Господа, слухала Його слова. 40. Марта ж клопоталася, услуговуючи всіляко. Підійшла вона й каже: – Господи, чи Тобі байдуже, що сестра моя лишила мене саму служити? Скажи їй, щоб мені помогла. 41. Озвався Господь до неї і промовив: – Марто, Марто, ти побиваєшся і клопочешся про багато, одного ж потрібно. 42. Марія вибрала кращу частку, що не відніметься від неї. … 27. Коли Він говорив це, якась жінка підняла голос з-між народу і сказала до Нього: – Щасливе лоно, що Тебе носило, і груди, що Тебе кормили. 28. Він озвався: – Щасливі ті, що слухають слово Боже і зберігають його.

        Коментарі Отців Церкви

        Лк 10:38-42 Одного ж потрібно

        Марта готує їжу для Святого Святих та Його святих. Аврелій Августин: У Господа було тіло. І так само, як Він вирішив прийняти фізичне тіло заради нас, так само Він також вирішив бути голодним і спраглим. Внаслідок того, що Він вирішив бути голодним і спраглим, Він знизився, щоб годувати тими, кого сам збагатив. Він понизився, щоб бути прийнятим як гість, не з необхідності, а з прихильності. Марта була зайнята, задовольняючи потреби тих, хто був голодний і спраглий. З глибокою турботою вона підготувала те, що Святий Святих та Його святі будуть їсти та пити в її домі. Це була важлива, але дочасна праця. Не завжди буде потрібно їсти та пити, чи не так? Коли ми долучимося до найчистішої та досконалої Доброти, служіння не буде необхідністю (Аврелій Августин, Проповідь 255.2).

        Марія бенкетувала Хлібом Життя. Аврелій Августин: Чим же насолоджувалась Марія під час свого слухання? Що вона їла? Що вона пила? Чи ви знаєте? Запитаймо Господа, який зберігає такий багатий стіл для свого народу, давайте запитаємо Його. “Блаженні, – каже Він, – голодні та спраглі справедливости, бо вони наситяться” (Мт 5:6). Саме з цього джерела, з цього храму справедливості Марія, сидячи біля ніг Господа, у своєму голоді отримувала деякі крихти. Ви бачите, Господь давав їй тоді стільки, скільки вона могла взяти. Але щодо всієї кількості, яку Він збирається дати на своєму майбутньому, навіть учні, навіть самі Апостоли, не змогли взяти в той час, коли Він сказав їм: “Багато ще Я маю вам повідати, та не перенесли б ви нині” (Йо 16:12). … Чим насолоджувалась Марія? Що вона їла? Я наполегливий з цього приводу, тому що я теж насолоджуюсь цим. Я наважусь сказати, що вона споживала Того, кого вона слухала. Я маю на увазі, що якщо вона споживала істину, чи не каже Він про себе: “Я – … істина” (Йо 14:6)? Що ще я можу сказати? Його споживали, тому що Він був Хлібом. “Я, – сказав Він, – хліб, який з неба зійшов” (Йо 6:41). Це хліб, який живить і ніколи не меншає (Аврелій Августин, Проповідь 179.5).

        Тіло Христове потребує слухачів та виконавців Слова. Амвросій Медіоланський: Чеснота не має лише одної форми. У прикладі Марти та Марії бачимо заклопотану відданість однієї та благочестиву увага іншої до Слова Божого, і тій останній, якщо вона узгоджується з вірою, надається перевага навіть перед самими вчинками, як це написано: “Марія вибрала кращу частку, що не відніметься від неї”. Тож прагнімо також мати те, чого ніхто не може нас позбавити, щоб нам було дароване старанне а не легковажне слухання. Бо навіть насіння цього Небесного Слова, ймовірно, будуть забрані, якщо вони будуть посіяні при дорозі (Лк 8:5,12). Нехай бажання мудрості веде вас, як воно вело Марію. Це більша і досконаліша праця. Не дозволяйте служінню відволікти від знання цього Небесного Слово. … Марті не докорено у її доброму служінні, але Марія отримує привілей, оскільки вона обрала для себе кращу частку, бо Ісус рясніє багатьма благословеннями і дарує багато дарів. І тому мудріший вибирає те, що вважає за основне (Амвросій Медіоланський, Тлумачення Євангелія від Луки 7.85-86).

        Любов Марти більш завзята, ніж любов Марії. Єфрем Сирин: Марія прийшла та сіла біля Його ніг. Це було так, наче вона сиділа на твердій землі в ногах Того, хто пробачив грішній жінці її гріхи (Лк 7:38). Вона зодягнула вінець, щоб увійти в Царство цього Первородного. Вона обрала кращу частку – цього Благодійника, самого Месію. Це ніколи не буде забране від неї. Любов Марти була більш завзятою, ніж у Марії, бо ще до того, як Він прибув туди, вона була готова служити Йому. “Господи, чи Тобі байдуже, що сестра моя лишила мене саму служити?” Коли Він прийшов, щоб повернути Лазаря до життя, вона побігла і вийшла першою назустріч (Йо 11:20) (Єфрем Сирин, Коментарі до Діатессарона Татіана 8.15).

        Слухання Слова Божого є вічним. Іван Касіян: Завжди триматися Бога та Божих речей – це має бути нашим головним зусиллям, це має бути дорога, якою має неухильно слідувати серце. Будь-яке відхилення, яке б не було вражаюче, повинно розглядатися як вторинне, низькокласне і, звичайно, небезпечне. Марта і Марія забезпечують найкрасивішу духовну парадигму цього світогляду та цього способу діяльності. Прислуговуючи Господу та Його учням, Марта здійснила дуже святе служіння. Однак Марія прагнула духовного вчення Ісуса, і вона залишилася в ногах, які вона цілувала і помастила олією своєї доброї волі. … Говорячи: “Марія вибрала кращу частку…”, Він нічого не казав про Марту, і Він у жодному разі не критикував її. Тим не менш, похваливши Марію, Він сказав, що інша була на ступінь нижче неї. Знову ж таки, говорячи: “…що не відніметься від неї”, Він показав, що роль Марти може бути забрана у неї, оскільки служба тіла може тривати до тих пір, поки існує людина, тоді як ревність Марії може ніколи не закінчитися (Іван Касіян, Наради 1.8).

        Марія співає “Аллилуя”. Аврелій Августин: На сьогоднішній день “Аллилуя” – для нас є мандрівною піснею, але ця стомлива подорож підводить нас ближче до дому та відпочинку, де всі наші клопіткі діяльності закінчаться, і єдине, що залишиться, – це “Аллилуя”. Це чудова частка, яку Марія вибрала для себе, коли сиділа, нічого не роблячи, лише навчаючись та прославляючи, а її сестра Марта була зайнята всілякими речами. Дійсно, те, що вона робила, було необхідністю, але це не буде тривати завжди (Аврелій Августин, Проповідь 255.1-2).

        Лк 11:27-28 Блаженні ті, що слухають та виконують Слово

        Діва Марія блаженна за вірою. Аврелій Августин: Діва Марія була більш благословенна у прийнятті віри в Христа, ніж у зачатті тіла Христа. Тому, хто сказав: “Щасливе лоно, що тебе носило”, Він відповів: “Справді ж блаженні ті, що слухають Боже слово і його зберігають”. Нарешті, для Його братів, Його родичів за плоттю, що не вірували в Нього, яка перевага були у цих відносинах? Навіть її материнські стосунки не дали б Марії нічого доброго, якби вона не народила Христа у своєму серці більш радісно, аніж у її плоті (Аврелій Августин, Святе дівицтво, 3).

        Блаженні ті, що поклоняються Ісусові. Єфрем Сирин: “Щасливе лоно, що тебе носило”. Він взяв блаженство від тої, хто народив Його і дав його тим, хто поклонявся Йому. Воно було з Дівою Марією певний час, але воно буде з тими, хто поклонявся Йому назавжди. “Блаженні ті, що слухають Боже слово і його зберігають” (Єфрем Сирин, Коментарі до Діатессарона Татіана 11.10).

        Переклад з англійської – Максима Гонтара за виданням Ancient Christian Commentary on Scripture: New Testament III, Luke 3rd ed. Edition (2003)

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.