Справа Христа

Інші дописи автора

        Справа Христа

        Наприкінці 1970-х років журналіст на ім’я Лі Стробель опинився на роздоріжжі. Він народився і виріс атеїстом, і його дружина теж була такою. Але одного разу, коли вони вечеряли в ресторані, їхня дочка почала задихатися. У паніці вони кликати по допомогу, і там випадково опинилася медсестра. Вона швидко виконала маневр Геймліха, і дівчину врятували.

        Ця медсестра розпочала дружбу з дружиною Лі, і завдяки цьому впливу його дружина стала християнкою. Лі, проте, був стійким у своєму атеїзмі. Він вважав, що християнство – це легенди та міфи. Проте йому кинув виклик приятель, який порадив йому вивчити докази. Як журналіст Chicago Tribune, він знав все про вивчення доказів – холодних, важких фактів. Тож він розпочав багаторічну подорож, досліджуючи факти про твердження християнства.

        Перш за все, він мав перевірити, ким був Ісус. Як сказав К. С. Льюїс, Ісус був “Господом, брехуном, або божевільним”. Він явно стверджував, що є Богом, як ми це бачимо у Євангелії. Ми читаємо версію цієї події Марка (Мр 8:27-35), але Матей описує цю ж подію і висловлює її чіткіше (Мт 16:13-20). Петро в розповіді Матея каже: “Ти Христос, Син Бога Живого”. Тож, коли їх розпитують про особу Ісуса, Його учні визнають Його Богом. І Ісус цього не заперечує! Він приймає це і називає Петра “благословенним” за це його розуміння.

        Якщо людина претендує на щось шалене – наприклад, чоловік, який називає себе бутербродом з шинкою (або в сучасному суспільстві, чоловік, який називає себе жінкою…) – ми маємо повне право кинути виклик цьому твердженню. Якщо ви говорите, що ви бутерброд з шинкою, доведіть це! Якщо ви претендуєте на те, щоб бути Богом, доведіть це!

        Чи робив Ісус такі речі, які робить Бог? Йому вдалося робити деякі дивовижні чудеса – зцілювати хворих, примножувати хліб та рибу, ходити по воді, виганяти демонів. Але багато пророків та патріархів творили подібні чудеса. Самі ці чудеса не підтверджують божественності Христа.

        Але було одне чудо, яке доводить Його божественність – Воскресіння. Ніколи раніше і ніколи після цього людина сама не воскресала із мертвих. Ми можемо вірити у Воскресіння з кількох причин.

        По-перше, є порожній гріб – ніхто ніколи не стверджував, що знайшов Тіло Христове. По-друге, усі чотири Євангеліє свідчать про це – а Євангеліє були історичними документами, написаними очевидцями! Насправді, Євангеліє розповідають нам, що після Воскресіння Христового Ісус їв і пив, і Його бачили понад 500 людей.

        Навряд чи всі ці свідки могли мати масові галюцинації. Це були досвідчені рибалки, фермери та робітники, а не мрійники та хіпі.

        Крім того, дванадцять головних людей, які бачили Воскресіння, – Апостоли – дорого заплатили за це. Усі Апостоли, крім Йоана, були замучені, вбиті за проголошення Ісуса Воскреслого. Хто б помер за брехню? Ніхто. Врахуйте також, що всі Апостоли, крім Йоана, після смерті Ісуса з жахом втекли. Як ці залякані люди, які ховалися, щоб вберегти себе, лише через п’ятдесят днів перетворилися на сміливих і мужніх проповідників? Петро пройшов шлях від заперечення того, що він навіть знав Ісуса, до того, що став першим у неділю П’ятидесятниці, хто заявив, що Ісус воскрес. Мабуть, сталося щось, що змінило Петра – і це те, що він зустрів Воскреслого Господа!

        Отже, усе це є свідчення, але не доведення. Ніхто не може довести історичну подію так, як ми можемо довести математичне рівняння або науковий експеримент. Але історичні дані показують багато доказів, які вказують на те, що Ісус – справді Бог.

        Що це означало для Лі Стробеля? Після двох років пошуків, розшукування фактів та правди, він прийшов до висновку, що Ісус справді є Богом, і став охрещеним християнином. Що це означає для нас? Дві речі.

        По-перше, подумайте, наскільки абсолютно унікальним і феноменальним є те, що Бог – той самий Бог, який створив Всесвіт, Всесвятий якому поклоняються згинаючи коліно ангели, – цей Бог став людиною. Він їв, пив, спав, був зранений … Він один з нас. Ми повинні бути в захваті від цієї таємниці! Бог є близьким, цілком людським в Ісусі Христі.

        По-друге, оскільки Ісус є Богом, ми зобов’язані йти за Ним. К. С. Льюїс сказав, що, коли люди стикалися з Ісусом, у Святому Письмі були лише три реакції: ненависть, жах або поклоніння. Ніхто не дає Йому просто м’якого схвалення; ніхто не говорить “ну і що?”, коли стикається з радикальною можливістю, що ця Людина, Ісус Христос, є Богом серед нас. Якби ми дійсно знали Ісуса, Ким Він є і що Він про себе стверджував, ми були б змушені або любити Його всією душею, або повністю відкидати Його. Середини немає. Тож давайте полюбимо Його всім серцем!

        Автор: Fr. Joseph Gill
        Джерело: Ignitum Today
        Переклад з англійської: Максим Гонтар

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.