5 фактів, які слід зігнорувати, щоб звинувачувати католиків у “поклонінні Марії”

Інші дописи автора

        5 фактів, які слід зігнорувати, щоб звинувачувати католиків у “поклонінні Марії”

        Я люблю Пресвяту Матір! Ось… я сказав це і радий, що так зробив! Як католик, я настільки благословенний бути членом Церкви, яка дійсно шанує і поважає Матір мого Господа і Спасителя. Мушу визнати, що, хоча я і є католиком від колиски, я не завжди відчував себе таким. Насправді, більшу частину свого життя я не розумів ролі Марії, і не часто думав про неї. Яка помилка!

        Тепер, після кількох останніх звинувачень у “поклонінні Марії” на моїй сторінці у Facebook, настав час заступитися за мою “Маму”. І, хоча я люблю її і хочу захищати її честь, я не маю наміру бути озлобленим. Натомість, я б хотів викласти 5 фактів про Марію. Перш ніж звинуватити католиків у поклонінні Марії, я прошу вас довго і уважно подивитися на ці факти. У них є спосіб пробити дірки в теорії, що ми робимо занадто великий акцент на Мері. Якщо ви все ще хочете звинуватити католиків у поклонінні Марії, тоді вам прийдеться зігнорувати ці факти!

        1. Бог послав Спасителя через Марію

        Я наводжу цей факт першим, тому що насправді важко применшити важливість Марії, визнаючи, що довгоочікуваний Месія прийшов на землю, народившись від жінки … і цією жінкою була Марія. Чому з усіх шляхів, якими Ісус міг прийти на землю, була обрана Марія? Якщо Марія була важливою для Бога, то чи не мала б вона щось означати для нас?

        2. Ісус здійснив своє перше чудо на прохання Марії

        Ще один гарний факт. О, я знаю, Ісусу не потрібна була Марія, щоб перетворити воду на вино в Кані. Вона просто опинилася там. Гаразд, чому тоді св. Євангелист Йоан вказав Марію ПЕРШОЮ у своєму списку гостей на весіллі?

        Третього ж дня весілля відбувалося в Кані Галилейській, і була там мати Ісусова. Отож запрошено на те весілля й Ісуса та його учнів.

        Йоана 2:1-2

        Якщо Марія не важлива в цій розповіді, тоді чому вона зазначена ПЕРЕД апостолами та ПЕРЕД Ісусом? Євангелист Йоан не був відомий тим, що вставляв сторонні деталі. Марія вказана у списку першою, тому що Йоан хоче звернути увагу читачів на її присутність на весіллі.

        Але як щодо “докору”? Знаєте, аргумент про те, що Ісус наказав Марії “відчепитися”, коли сказав:

        “Що Мені, жінко, – а й тобі? Таж не прийшла година Моя!”

        Йоана 2:4

        Ісус був побожним юдеєм і слухняним послідовником Десяти Заповідей. Чому б Він публічно зневажав свою матір, порушуючи Четверту Заповідь? По-друге, якщо це було таким “приниженням” Марії Ісусом, тоді чому Він пішов далі і здійснив диво чудесної переміни води на вино? Хіба на цьому її прохання не закінчилося б? Звісно що так і було б, хіба якщо б Він не принизив Марію. Коли Його мати вступилася від імені подружжя, наш Господь вирішив, що Його час настав. Вам не здається, що Ісус намагається нам щось сказати? Хіба не ймовірно, що Ісус чекав на прохання Марії, щоб показати нам її заступницьку силу? Хіба це не пояснює, чому св. Йоан назвав її першою серед гостей?

        3. Ісус на Хресті передає Марію Йоану

        Страждаючи та помираючи на Хресті, Ісус зробив дуже глибоку заяву:

        Бачивши Ісус матір і біля неї учня, що стояв, – а його ж любив Він, – мовить до матері: «Жінко, ось син твій.» А тоді й до учня мовить: «Ось матір твоя.» І від тієї хвилі учень узяв її до себе.

        Йоана 19:26-27

        Чому б, роблячи зусилля щоб говорити, коли Він висів на Хресті, Ісус сказав би ці слова, якби вони нічого не означали? Чи міг Він говорити про дрібниці? Очевидно, існувала причина, чому наш Господь зробив те, що зробив. Церква завжди вважала, що Йоан представляє кожного члена Церкви і що з цього моменту Марія стала нашою духовною матір’ю. Святе Письмо говорить нам, що в цей день Йоан прийняв дар Ісуса і “узяв її до себе” (Йоан 19:27). Хіба ми не повинні вчинити так само?

        4. Перші благодаті Ісуса були передані через Марію

        Це факт, який часто залишається поза увагою тих, хто хоче применшити важливість Марії … і він походить прямо з Біблії! Прийнявши пропозицію Бога стати Матір’ю Спасителя, Марія “поспішно” вирушила до своєї родички, Єлизавети.

        І як почула Єлисавета привіт Марії, здригнулася дитина в її лоні, і Єлисавета сповнилася Святим Духом.

        Луки 1:41

        Згідно з цим уривком з Біблії, ще до народження Ісуса голос Марії був використаний для передачі благодаті Єлизаветі. Чому? Тому що вона не важлива? Хіба немає іншого способу, яким можна було б розподілити ці благодаті?

        Не переконані? Послухайте, що сказала Єлизавета (також прямо з Біблії) …

        Ось бо, як голос твого привітання залунав у моїх вухах, дитина з радости здригнулась у моїм лоні.

        Луки 1:44

        Досить важко заперечувати важливість присутності та голосу Марії у наданні цих благодатей Єлизаветі. Чи благодаті походять від Марії? Ні, вони, очевидно, походять від Ісуса. Однак Він вирішив доручити Марії здійснити цю подорож і використати її голос, щоб передати їх. Чому? Тому що Він хоче, щоб ми усвідомили, що вона важлива!

        5. Ісус Христос є єдиним посередником між Богом і людьми

        Здається, це не має сенсу. Як це допомагає підтримати католицьку позицію? Ось чому ми, католики, “розуміємо все неправильно”, чи не так? Вибачте, якщо я розриваю чиюсь бульбашку, але католики абсолютно вірять, що Ісус Христос є єдиним посередником між Богом і людьми. Катехизм Католицької Церкви (ККЦ) чітко проголошує це переконання:

        Заступництво – це прохальна молитва, що якнайближче уподібнює нас до молитви Ісуса. Він – єдиний Заступник перед Отцем за всіх людей, зокрема грішників.

        ККЦ 2634

        Це католицьке вчення підтверджується наступним біблійним уривком:

        Один бо Бог, один також і посередник між Богом та людьми – чоловік Христос Ісус, що дав себе самого як викуп за всіх.

        1 Тимотея 2:5-6

        Так, Ісус Христос є єдиним посередником між Богом і людьми, але це не виключає інших (в тому числі Марію), щоб брати участь у підпорядкованому посередництві чи заступництві. Святий Павло, який зробив вищезазначене твердження, очевидно усвідомлює цей факт, оскільки декілька разів закликає своїх читачів молитися один за одного (Римлян 1:9, 1 Солунян 5:25, 1 Тимотея 2:1). Катехизм називає цей вид заступництва “участь у заступництві Христа” (ККЦ 2635) і застосовується на практиці кожного разу, коли ми молимось один за одного. Просити Марію заступатися за нас жодним чином не відриває Ісуса від ролі посередника між Богом і людьми.

        Хоча я не настільки наївний, щоб думати, що перелік цих 5 фактів захистить мене від подальших звинувачень у “поклонінні Марії”, я думаю, що вони матимуть ефект, якщо на них дивитися з відкритим розумом. Священне Писання не містить багато слів про Марію, але те, що є, є потужним. Богослови витратили 2000 років на вивчення її появ у Біблії і будуть продовжувати це робити. Ми можемо багато чому навчитися, вивчивши роль Марії, зафіксовану на сторінках Біблії. Якщо хтось хоче звинуватити мене в “поклонінні Марії”, я прошу вас спочатку подивитися на ці 5 фактів. Якщо ви все ще захочете звинувачувати, вам доведеться зігнорувати ці фактичні твердження … тому що їх прийняття серйозно підірве ваш авторитет!

        Автор: Gary Zimak
        Джерело: Catholic Exchange
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Ілюстрація: Fra Angelico – The Annunciation

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.