Практика lectio divina

Інші дописи автора

        Практика lectio divina

        Протягом останніх кількох тижнів ми розглядали деякі практичні аспекти вдосконалення молитовного життя. Важливо пам’ятати, що молитва – це розмова. Часто мій час молитви наповнюється моїм списком прохань, можливо, кількома вибаченнями та ще проханнями до Бога допомогти мені стати кращою, і на цьому все. Що це за розмова така? Я знаю, що Він радий, що я з’являюся… але якщо я збираюся рости у стосунках з Ним, я думаю, що мені потрібно трохи менше ставитися до молитви, як до торгового автомата.

        Отже, як ми можемо розмовляти з Тим, Хто невидимий і може здатися досить тихим? Минулого тижня ми розглянули медитацію. Сьогодні ми розглянемо конкретно посередництво за допомогою Священного Писання.

        Другий Ватиканський Собор нагадує нам: “Бо у священних книгах Отець Небесний зустрічає Своїх дітей з великою любов’ю і розмовляє з ними” (Dei Verbum 21). Біблія – це не просто розповідь про людей, які жили давно. Бог продовжує промовляти до нас через Святе Письмо, яке є живим і активним (Євреїв 4:12).

        Практика lectio divina сягає своїм корінням у монаше життя. Гуіго II, настоятель монастиря картузіанського Гран Шартрез в Альпах (відомого своїм яскраво-зеленим лікером) офіційно окреслив чотири кроки, щоб допомогти ченцям вступити в молитву, використовуючи Святе Письмо.

        Читання (lectio)

        По-перше, попросивши Святого Духа відкрити наші серця і розум, ми починаємо читати Святе Письмо. Зокрема, ми починаємо з уважного читання Святого Письма, зосереджено. Читати сьогодні – це втрачене мистецтво. Ми схильні бігти і втрачаємо концентрацію. Цей крок потрібно робити повільно. Ви не читаєте, щоб завершити певний розділ чи частину Святого Письма. Насправді, у вас немає певної точки зупинки як вашої мети, ані певної кількості віршів для завершення. Під час читання вам спадають на думку певні речі. Можливо, вас вразило ключове слово чи тема.

        Якщо ви читаєте і вас щось вражає, не бійтеся зупинятися і затримуватися на цьому. Якщо ви використовуєте Євангеліє для lectio divina, ви можете помістити себе в історію. Що ви чуєте, бачите, відчуваєте, доторкаєтесь? Як реагують або виглядають інші люди в сюжеті? Ви можете задати питання хто?, що?, коли? чи де? Крім того, зверніть увагу на повтори, натяки або деталі – вони існують з певної причини.

        Роздуми (meditatio)

        Після того, як вас щось вразить, посидіть із цим. Тепер ми подумаємо над тим, що щойно прочитали. Подумайте над ідеями, темами чи ключовими словами, які прийшли вам у голову під час читання. Ці роздуми дають слова та предмет для розмови з Богом. Гуіго сказав: “Читання, нібито, вкладає тверду їжу у вуста, а роздуми пережовують та розщеплюють її”. Роздуми перетворюються на запитання “чому?”. Це нормально, якщо цей крок займе деякий час.

        Як ми розглянули минулого тижня, роздуми є активними. Це квест. Про що говорить цей уривок? Ви наче боретеся із цим уривком.

        Молитва (oratio)

        Далі ви переходите до діалогу молитви. Поговоріть з Богом про цей уривок та про ідеї чи теми, які вас вразили. Можливо, це було укусом совісті, і ви зрозуміли, що вам потрібна допомога в роботі над гріхом чи вадою. Можливо, це було нагадуванням про подарунок у вашому житті, і вам потрібно висловити вдячність. Цей уривок міг викликати у вашій свідомості більше запитань або викликати занепокоєння чи рани, які вам потрібно віднести до Нього. Це серце lectio divina. Ці кроки – це інструмент, але молитва – це мета. Іноді ми можемо задуматися, з чого почати молитву. За цим методом ми починаємо в молитві з того, про що ми тільки що роздумували!

        Ви можете повернутися до роздумів чи читання, і це нормально. Йдеться про розмову з Богом, про діалог, і ви не повинні допускати, щоб ці кроки були перешкодою або відволікали увагу. Цей метод повинен допомогти, але метод не є самоціллю. Жоден “метод” не є молитвою – ці методи повинні привести нас до молитви.

        Насичене споглядання (contemplatio)

        Останній крок – це насичене споглядання. Після роздумів Бог може перенести нас за межі взаємодії з Ним через Своє Слово до переживання Його. Незважаючи на те, що насичене споглядання важко описати, святі описують його як погляд любові. Насправді, важко визначити рух від роздумів до споглядання, тому що це дійсно не залежить від вас. Деякі люди використовують слова “роздуми” та “споглядання” як взаємозамінні. Але цей крок говорить про насичене споглядання, яке не є таким активним, як роздуми. Воно пасивне. Це дар від Бога.

        Цей останній крок є простим і виходить за рамки наших можливостей. Ми можемо лише створити умови для споглядання, ми не можемо його здійснити. Ми стаємо приймачем і відпочиваємо в Бозі. Святий Йоан від Хреста описав різницю між роздумами та спогляданням “подібно до тієї, що існує між працею та насолодою плодами цієї праці; між важкими завданнями подорожі та відпочинком після її завершення”.

        У lectio divina немає вимоги йти певним темпом. Насолоджуйтесь Його словом. Попросіть Святого Духа відкрити наші серця і розум для того, що Він хоче сказати нам у Слові того дня. Можливо, через декілька днів нам буде легко вступити в розмову з Богом. В інший час ми можемо витратити багато часу на читання, і нам буде важко спілкуватися. Кілька днів тому я прочитала одне речення і одразу відчула порух відкласти читання і почати молитися. Це було неправильно? Звичайно, ні. Ці кроки покликані допомогти цьому діалогу молитви.

        Ми можемо не отримати дар споглядання наприкінці lectio divina, і це нормально. Це не означає, що ми зазнали невдачі. Ми можемо нічого не “відчувати” під час або після lectio divina. Це теж нормально. Як сказав духовний письменник Метью Леонард: “Справжній лакмусовий папір зростання – це те, як ми живемо”, а не те, що ми відчуваємо.

        Завершуючи час молитви, ми повинні закінчити з новим зобов’язанням жити християнським життям. Багато духовних письменників рекомендують прийняти практичне рішення щодо конкретної дії. Вони додають п’ятий крок: operatio. Коли ми завершимо цей час діалогу з Богом, як ця розмова змінить моє життя?

        Поверніться до свого плану молитви. Ми чуємо Святе Письмо на Літургії і, можливо, читаємо його для отримання знань, але чи молимось ми Святим Письмом? Як ви можете додати lectio divina у свої щоденні чи щотижневі молитви? Можливо, ви відклали недільний ранок, щоб помолитися з Євангелієм, перш ніж піти на Літургію. Можливо, ви закінчите свій день молитвою Псалмами. Господь хоче говорити з вами, і Він чекає вас.

        Читання шукає солодкості благословенного життя, роздуми сприймають його, молитва просить про нього, споглядання смакує його

        Гуіго II

        Автор: Joannie Watson
        Джерело: Integrated Catholic Life
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Фото: Andrik Langfield on Unsplash

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.