10 способів не зненавидіти вервицю

Інші дописи автора

        10 способів не зненавидіти вервицю

        (Дивіться також: Посібник для початківців з молитви на вервиці)

        Коли я поділився чотирма причинами для щоденної молитви на вервиці, я згадував що “є способи зменшити рутину”. Обмеження простору не дозволяли мені поділитися цими способами тоді … дозвольте мені поділитися ними зараз.

        Перше: короткий вступ

        Ми можемо почати з п’яти дуже практичних порад, якими св. Іван Павло ІІ поділився у своєму апостольському посланні про вервицю Rosarium Virginis Mariae.

        З роками я помітив, що діти (і навіть деякі дорослі) не люблять довгого вступу у вервицю. Тож я відчув полегшення, коли св. Іван Павло ІІ писав: “У різних частинах Церкви існує багато способів вступу у вервицю. У деяких місцях прийнято починати зі вступних слів Псалма 70: ‘О Боже, рятуй мене, о Господи, мені на допомогу поспішися!’ … В інших місцях вервиця починається з читання Символу Віри” (Rosarium Virginis Mariae, 37).

        Отже, ми почали пробувати молитись так, як сказав святий Папа. Коротший вступ – це величезне полегшення для молодих умів (і деяких дорослих теж), яке дозволяє їм зосередитися на таємницях. І тепер, коли ми іноді молимось вервицю із Символом Віри, це вітається як новизна.

        Друге: використовуйте уяву

        Іван Павло II у своєму посланні (29) рекомендує, що перегляд зображень таємниць вервиці дуже допомагає. Він правий. І хоча раніше збирати потрібні зображення було складно, в епоху смартфонів священне мистецтво є легко доступним.

        Або, найчастіше, я просто використовую свою уяву. Я вибираю з таємниці п’ять постатей і уявляю собі по одній на кожне “Богородице Діво”, а потім знову проходжу цей цикл. На приклад, для першої славної таємниці: сплячі солдати … воскреслий Ісус … здивована Марія Магдалина … Йоан та Петро біжуть до гробу… ангел на камені.

        Або, для будь-якої таємниці, ви можете просто уявити: Марія, потім Йосиф, потім Ісус, потім Пресвяте Таїнство, потім образ, специфічний для цієї таємниці – для п’яти “Богородице Діво”. Або ви можете двічі пройти через п’ять ран Христа. Або, якщо ви знаходитесь у каплиці, виберіть п’ять священних предметів і пройдіться ними двічі: статуя Марії, статуя Йосифа, картина Найсвятішого Серця, престіл, розп’яття.

        Третє: читайте Біблію

        Читання Святого Письма, чи відповідним уривком перед кожною таємницею, чи фрагментами, може творити чудеса, щоб зосередити розум, каже Іван Павло II (30). А оскільки це також може перевантажити розум, він пропонує додати значну тишу після прочитання (31).

        Четверте: додайте слова після “Богородице Діво”

        Святий Іван Павло ІІ приписує Папі Павлу VI (33) поширення практики додавання слова в кінці “Богородице Діво”, але багато з нас дізналися це з “Таємниці Розарію” св. Луї де Монфор.

        Це виглядає так: “Богородице Діво, радуйся, благодатна Маріє, Господь з Тобою. Благословенна Ти між жінками і благословенний плід лона Твого, бо Ти породила Христа Спаса, визволителя душ наших, який воскрес“. Або: який вознісся, виливає Святого Духа, приймає тебе на небо, вінчає тебе як Царицю неба і землі.

        Кожної п’ятниці ми проводимо щоденну вервицю у коледжі бенедиктинців і завойовуємо навернених до цього методу. Ці додані слова є досить інтуїтивними, і ми виявляємо, що чим вони коротші, тим краще: який у муках, бичуваний, увінчаний терном, несе свій хрест, розп’ятий за наші гріхи; який охрещений Йоаном, на весіллі в Кані, проголошує Царство, преобразився, встановив Євхаристію. Перші дві радісні таємниці важкі. Якщо ви сумніваєтесь, просто назвіть таємницю: який у Благовіщенні, у Відвідинах, у Різдві, у Стрітенні, знайдений у Храмі.

        П’яте: співайте

        Іван Павло II правий: у груповій обстановці спів може допомогти зосередити увагу (34). Спробуйте проспівати Славослов’я, – каже він; ви також можете додати фрагмент якогось Марійного гімну.

        Ми любимо стару DVD-вервицю “Розарій для маленьких дітей”, який був у нас з моменту виходу на VHS… і всі ми знаємо його мелодії “Богородице Діво” та “Отче наш” напам’ять.

        Шосте: ми використовуємо фігурки

        Окрім порад св. Іоанна Павла ІІ, у нашій сім’ї є деякі прийоми для вервиці, які ми придумали або підхопили у інших.

        Для початку ми використовуємо фігурки Фонтаніні. Ви знаєте ті гігантські італійські вертепи (шопки) з фігурками з усіляких біблійних історій? Я роками отримував нову фігурку на День батька, і тепер у нас є цілий набір – ми зберігаємо їх у шафі у вітальні.

        Тож щоразу, коли ми молимося на вервиці, кожна дитина щодня може “показувати таємниці”. Вона ставить Марію та Ангела (і дерева, і річку, і скелю та інше) на Благовіщення. Або вона поставить Ісуса на вершину гори для проголошення Царства – і поставить двох чоловіків по обидва боки від Нього для Преображення … або натовп чоловіків з Ним для Вознесіння.

        Для початку підійде і ваш набір для Різдвяного вертепу. Йосиф може грати роль дорослого Ісуса, мудреці можуть стати рабинами або апостолами, а стайня – горою або Храмом.

        Сьоме: ми малюємо

        Можливо, двічі на місяць ми робимо те, що називаємо Рефлексіями над вервицею, і всі ми малюємо таємниці, поки молимось про них. Ця назва походить від існуючого продукту, але насправді ми просто використовуємо звичайний старий папір. Діти малюють кожну таємницю вервиці. Їм особливо подобаються скорботні таємниці, але ми намагаємося перебирати і інші таємниці. Малювання допомагає їм увійти в ці історії.

        Восьме: ми обходимо наш дім

        Давнім улюбленцем нашої сім’ї є те, що ми називаємо Домашня вервиця. Ми говоримо кожну таємницю вервиці в іншій кімнаті … Або випадково, або у відповідних кімнатах: перша радісна таємниця в маминій комірці, де висить її одяг для вагітних; друга на кухні, де Марія допомагала Єлизаветі; третя біля ліжечка дитини (або ляльки); четверта у ігровій кімнаті (де кожен день ми повинні представляти Ісуса у Храмі свого тіла); п’ята у кімнаті на верхньому поверсі з вікном, що виходить на церкву (де ми завжди можемо знайти Ісуса у дарохранительниці, якщо втратили Його у своєму житті).

        Діти стають творчими з щодо цього, мансарда – для світлиці Тайної Вечері, кімната з видом на вершини дерев – для Вознесіння, шафа із зображенням хрещення – для першої світлої таємниці, тощо. Ми молимося і переходимо з місця на місце, і старша дитина тримає свічку (свічки, до речі, допомагають зробити будь-яку вервицю “особливою” в очах дітей – і дорослих).

        Дев’яте: змішана вервиця

        Ось те, що ми робимо рідко, але це завжди є хітом.

        Ми пишемо всі 20 таємниць вервиці на окремих аркушах паперу, а потім вибираємо навмання п’ять, щоб помолитися вервицю дня. Встановлення Євхаристії, після якого йдуть Відвідини, після яких Увінчання, а потім бичування біля стовпа, а потім зішестя Святого Духа – заплутувало б, якби це було нормою, але як рідкісна практика, це допомагає виділити кожну таємницю.

        Десяте: “ротаційний лідер” вервиці

        У нашій родині кожну таємницю вервиці очолює інша особа. Ведення десятка дійсно привертає увагу особи, яка його веде. Отже, ми подумали, чому б не робити більше такої доброї практики?

        У ротаційному лідері вервиці, кожну молитву десятка веде інша людина. Одна людина робить першу половину “Отче наш” (і ми разом її завершуємо); наступна робить першу половину першого “Богородице Діво”; наступна – першу половину другого – “Богородице Діво” тощо. Це тримає всіх напоготові.

        Проте переважно ми просто молимося на вервиці.

        Ми збираємося о 7:30, усі або сидять, стоять або стають на коліна (не лежачи, не корчачись на підлозі, не перебігаючи з місця на місце), і ми це робимо. Кожен день. Так само, як це робить Папа Франциск. Тому що про це говорила Матір Божа Фатімська.

        Автор: Tom Hoopes
        Джерело: Aleteia
        Переклад з англійської та адаптація: Максим Гонтар
        Фото: Vincent/Sanctuaire Lourdes/CIRIC

        Інші наші статті про вервицю

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.