Апостольське послання Папи Івана Павла II про вервицю – Вступ

Інші дописи автора

        Апостольське послання Папи Івана Павла II про вервицю – Вступ

        (Дивіться також: Посібник для початківців з молитви на вервиці)

        Апостольське послання Rosarium Virginis Mariae Верховного Понтифіка Івана Павла ІІ єпископам, священству та вірним, про найсвятішу вервицю (неофіційний переклад українською мовою)

        Вступ

        1. Вервиця Діви Марії, яка поступово формувалася у другому тисячолітті під керівництвом Духа Божого, – це молитва, яку люблять незліченні святі та заохочує Учительський Уряд Церкви. Проста, але глибока, вона все ще залишається на зорі цього третього тисячоліття молитвою великого значення, призначеною принести урожай святості. Вона легко вписується у духовну подорож християнського життя, яке після двох тисяч років не втратило свіжості своїх початків і відчуває, що Дух Божий тягне його “на глибину” (duc in altum!) щоб ще раз проголосити і навіть вигукнути перед цим світом, що Ісус Христос є Господом і Спасителем, “дорогою, правдою, і життям” (Йо 14:6), “метою людської історії та віссю на якій обертаються бажання історії та цивілізації” [1].

        Вервиця, хоч і явно марійська за характером, є в своїй основі христоцентричною молитвою. У тверезості своїх елементів вона має всю глибину євангельського послання у всій його повноті, про що можна сказати, що вона є компендіумом [2]. Це відлуння молитви Марії, її багаторічного Magnificat для праці спокутного Втілення, яке почалося в її незайманій утробі. З вервицею християнський народ сидить у школі Марії і спонукається споглядати красу на обличчі Христа і відчувати глибину Його любові. Через Вервицю вірні отримують рясну благодать, ніби з рук Матері Викупителя.

        Римські Папи та вервиця

        2. Численні мої попередники надавали цій молитві велике значення. В цьому питанні заслуговує особливої ​​уваги Папа Лев XIII, який 1 вересня 1883 р. оприлюднив енцикліку Supremi Apostolatus Officio [3], документ, який має велику цінність, перше із багатьох його висловлювань щодо цієї молитви, в якому він запропонував вервицю як ефективну духовну зброю проти зла, від якого страждає суспільство. Серед найновіших Пап, які з часів Другого Ватиканського Собору відзначилися просуванням вервиці, я б відзначив блаженного Івана XXIII [4] і перш за все Папу Павла VI, який у своїй Апостольській екзортації Marialis Cultus підкреслив, у дусі Другого Ватиканського Собору, євангельський характер вервиці та її христоцентричне натхнення. Я сам часто заохочував часту молитву на вервиці. З моїх юних років ця молитва займала важливе місце в моєму духовному житті. Це добре пригадалося мені під час мого нещодавнього візиту до Польщі, зокрема у святиню Кальварії. Вервиця супроводжувала мене у хвилини радості та в хвилини труднощів. Їй я довіряв будь-яку кількість проблем; в ній я завжди знаходив втіху. Двадцять чотири роки тому, 29 жовтня 1978 року, ледве через два тижні після мого обрання на Петровий Престол, я відверто зізнався: “Вервиця – моя улюблена молитва. Чудова молитва! Дивовижна своєю простотою та глибиною. […]. Можна сказати, що вервиця у певному сенсі – це молитва-коментар до останньої глави конституції Другого Ватиканського Собору Lumen gentium, розділу, який обговорює дивовижну присутність Божої Матері в таїнстві Христа та Церкви. На тлі слів “Богородице Радуйся” головні події життя Ісуса Христа проходять перед очима душі. Вони формуються у повній серії радісних, скорботних і славних таємниць і вводять нас у живе спілкування з Ісусом через, можна сказати, серце Його Матері. Водночас наше серце може охопити за десятки вервиці всі події, які становлять життя окремих людей, сімей, націй, Церкви та всього людства. Наші особисті турботи та турботи ближніх, особливо тих, хто найближчий до нас, хто для нас найрідніший. Таким чином, проста молитва вервиці позначає ритм людського життя” [5].

        З цими словами, дорогі брати і сестри, я встановив перший рік свого понтифікату у щоденному ритмі вервиці. Сьогодні, коли я починаю двадцять п’ятий рік свого служіння наступником Петра, я хочу зробити те саме. Скільки милостей я отримав за ці роки від Пресвятої Діву через вервицю: Magnificat anima mea Dominum! Я хочу підняти подяку Господу словами Його Пресвятої Матері, під захистом якої я поставив своє Петрове служіння: Totus Tuus!

        Жовтень 2002 – жовтень 2003: рік Розарію 

        3. Тому, у продовження до моїх роздумів у апостольському посланні Novo Millennio Ineunte, у якому після переживання ювілею я запросив народ Божий “почати заново від Христа” [6], я був зрушений подати роздуми про вервицю, як свого роду марійське доповнення до цього послання і заклик споглядати обличчя Христа в єдності з, та у школі Його Пресвятої Матері. Молитися вервицю – це не що інше, як споглядати з Марією обличчя Христа. Як спосіб підкреслити це запрошення, викликане майбутнім 120-річчям згаданої вище енцикліки Лева XIII, я хочу, щоб протягом цього року вервиця була особливо підкреслена та популяризована у різних християнських громадах. Тому я оголошую рік з жовтня 2002 р. по жовтень 2003 р. Роком вервиці.

        Я залишаю цю пастирську пропозицію на ініціативу кожної церковної спільноти. Я не маю наміру обтяжувати, а скоріше довершувати та об’єднювати душпастирські програми окремих Церков. Я впевнений, що ця пропозиція знайде готовий та щедрий прийом. Відновлена у повному значенні вервиця доходить до самого серця християнського життя; вона пропонує знайому, але плідну духовну та освітню можливість для особистого споглядання, формування Народу Божого та нової євангелізації. Я радий підтвердити це також у радісному згадуванні чергової річниці: сорокової річниці відкриття Другого Ватиканського Собору 11 жовтня 1962 р., “великої благодаті”, яку Дух Божий надав Церкві в наш час [7].

        Заперечення щодо вервиці

        4. Своєчасність цієї пропозиції очевидна з ряду міркувань. По-перше, нагальна необхідність протистояти певній кризі вервиці, яка в сучасному історичному та теологічному контексті може ризикувати бути несправедливо знеціненою, через що молоде покоління не буде її навчатись. Деякі вважають, що центральність Літургії, справедливо підкреслена Другим Ватиканським Вселенським Собором, обов’язково тягне за собою надання меншого значення вервиці. Однак, як ясно сказав Папа Павло VI, ця молитва не тільки не суперечить Літургії, але й підтримує її, оскільки вона служить чудовим вступом та вірним відлунням Літургії, що дає людям можливість повною мірою та внутрішньо брати участь у ній та збирати її плоди у повсякденному житті.

        Можливо, також є деякі, які побоюються, що вервиця є неекуменічною через її виразно марійський характер. Проте вервиця явно належить до типу шанування Матері Божої, описаного Собором: побожності, спрямованої до христологічного центру християнської віри, таким чином, що “коли вшановується Мати, Син … є належним чином відомий, люблений та прославлений” [8]. Якщо належним чином відроджувати її, вервиця є помічником і, безумовно, не перешкодою для екуменізму!

        Шлях споглядання

        5. Але найважливішою причиною рішучого заохочення практики вервиці є те, що вона є найефективнішим засобом підтримки серед вірних тієї прихильності до споглядання християнської таємниці, яку я запропонував у апостольському посланні Novo Millennio Ineunte як справжнє “навчання в святості”: “Потрібне християнське життя, що відрізняється насамперед мистецтвом молитви” [9]. Оскільки сучасна культура, навіть на тлі стількох ознак протилежного, стала свідком розквіту нового покликання для духовності, також через вплив інших релігій, як ніколи важливо, щоб наші християнські спільноти стали “справжніми школами молитви” [10].

        Вервиця належить до найкращих і вартих найбільшої похвали традицій християнського споглядання. Розроблена на Заході, це типово медитативна молитва, яка певним чином відповідає “молитві серця” або “Ісусовій молитві”, що прижилася на грунті християнського Сходу.

        Молитва за мир і за сім’ю

        6. Ряд історичних обставин також роблять відродження вервиці досить своєчасним. Перш за все, необхідність просити у Бога дар миру. Мої попередники та я багато разів пропонували вервицю як молитву за мир. На початку тисячоліття, яке розпочалося з жахливих нападів 11 вересня 2001 р., тисячоліття, яке щодня стає свідком свіжих сцен кровопролиття та насильства у багатьох місцях світу, заново відкрити вервицю – означає зануритися у споглядання таємниці Христа, який є “нашим миром”, оскільки Він зробив “зробив із двох одне, зруйнувавши стіну, яка була перегородою, тобто ворожнечу” (Еф 2:14). Отже, не можна молитися вервицю, не відчуваючи, що ви опинилися у чіткому прагненні просування миру, особливо на землі Ісуса, яка ще так сильно страждає і є така близька до серця кожного християнина.

        Подібна потреба у прихильності та молитві виникає стосовно іншого важливого сучасного питання: сім’ї, первинної осередку суспільства, дедалі більше під загрозою сил розпаду як на ідеологічному, так і на практичному рівні, що змушує нас побоюватися майбутнього цієї фундаментальної та незамінної інституції, а разом з тим і майбутнього суспільства в цілому. Відродження вервиці у християнських сім’ях у контексті більш широкого душпастирського служіння сім’ї стане ефективною допомогою для протидії руйнівним наслідкам цієї кризи, характерної для нашого часу.

        “Ось Матір твоя!” (Йо 19:27)

        7. Багато прикмет вказують на те, що і сьогодні Пресвята Діва прагне через цю саму молитву проявляти ту материнську турботу, якій померлий Викупитель довірив, в особі улюбленого учня, усіх синів і дочок Церкви: “Жінко, ось син твій!” (Йо 19:26). Загальновідомими є випадки у ХІХ та ХХ століттях, коли Матір Христова давала відчути свою присутність і почути її голос, щоб закликати Божий Народ до цієї форми споглядальної молитви. Я б відзначив, зокрема, через їх великий вплив на життя християн та авторитетне визнання, яке вони отримали від Церкви, явлення Лурду та Фатіми [11]; ці святині продовжує відвідувати велика кількість паломників, шукаючи втіхи та надії.

        Слідом за свідками

        8. Неможливо назвати всіх святих, які відкрили у вервиці справжній шлях до зростання у святості. Мусимо лише згадати святого Луїса Марію Гриньйон де Монфора, автора чудової праці про вервицю [12] і, ближче до нас, Падре Піо з Петрельчини, якого я нещодавно мав радість канонізувати. Як справжній апостол вервиці, блаженний Бартоло Лонго мав особливу харизму. Його шлях до святості ґрунтувався на натхненні, почутому в глибині його серця: “Хто поширює вервицю, той спасенний!” [13]. В результаті він відчув покликання побудувати храм, присвячений Нашій Пані Святого Розарію у Помпеях на тлі руїн стародавнього міста, яке майже не чуло проголошення Христа, перш ніж було зруйноване у 79 році нашої ери під час виверження вулкана Везувій, а потім, століттями пізніше, піднялося зі свого попелу як свідок світла і тіней класичної цивілізації. Бартоло Лонго своєю життєвою діяльністю, особливо практикою “п’ятнадцяти субот”, пропагував христоцентричне та споглядальне серце вервиці та отримав велике заохочення та підтримку від Лева XIII, “Папи вервиці”.

        [1] Пастирська конституція про Церкву в сучасному світі Gaudium et Spes, 45.
        [2] Папа Павло VI, апостольська екзортація Marialis Cultus (2 лютого 1974), 42: AAS 66 (1974), 153.
        [3] Пор. Acta Leonis XIII, 3 (1884), 280-289. 
        [4] Особливо заслуговує на увагу його апостольське послання про вервицю Il religioso convegno (29 вересень 1961): AAS 53 (1961), 641-647.
        [5] Ангел Господній: Insegnamenti di Giovanni Paolo II, I (1978): 75-76.
        [6] AAS 93 (2001), 285.
        [7] За роки підготовки до Собору Папа Іван XXIII не пропустив закликати християнську громаду читати вервицю для успіху цієї церковної події: пор. Лист до кардинала-вікарія (28 вересня 1960): AAS 52 (1960), 814-816.
        [8] Догматична конституція Церкви Lumen Gentium, 66.
        [9] No. 32: AAS 93 (2001), 288.
        [10] Ibid., 33: loc. cit., 289.
        [11] Загальновідомим і вартим повторення є те, що приватні одкровення – це не те саме, що публічне одкровення, яке є обов’язковим для всієї Церкви. Завданням Учительського Уряду Церкви є розпізнати та визнати справжність та цінність приватних одкровень для благочестя вірних.
        [12] Таємниця вервиці.
        [13] Блаженний Бартоло Лонго, Storia del Santuario di Pompei, Помпеї, 1990, 59.

        Наступна частина: Розділ I – Споглядаючи Христа з Марією

        Джерело: www.vatican.va
        Переклад з англійської: Максим Гонтар

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.