Апостольське послання Папи Івана Павла II про вервицю – Розділ I – Споглядаючи Христа з Марією

Інші дописи автора

        Апостольське послання Папи Івана Павла II про вервицю – Розділ I – Споглядаючи Христа з Марією

        (Дивіться також: Посібник для початківців з молитви на вервиці)

        Апостольське послання Rosarium Virginis Mariae Верховного Понтифіка Івана Павла ІІ єпископам, священству та вірним, про найсвятішу вервицю (неофіційний переклад українською мовою)

        Попередня частина: Вступ

        Обличчя, сяюче, як сонце

        9. “І переобразився перед ними: обличчя Його засяяло, наче сонце” (Мт 17:2). Цю євангельську сцену переображення Христа, в якій три Апостоли – Петро, ​​Яків та Йоан – виглядають захоплені красою Викупителя, можна розглядати як ікону християнського споглядання. Подивитися на обличчя Христа, розпізнати Його таємницю серед повсякденних подій та страждань Його людського життя, а потім осягнути божественну красу, остаточно відкриту у Воскреслому Господі, що сидить у славі праворуч від Отця: це завдання кожного послідовника Христа, а отже, завдання кожного з нас. Споглядаючи обличчя Христа, ми стаємо відкритими для отримання таємниці Троєчного життя, переживаючи завжди заново любов Отця і насолоджуючись радістю Святого Духа. Тоді до нас можна застосувати слова святого Павла: “Ми ж усі, мов дзеркало, відкритим обличчям віддзеркалюємо Господню славу й переображуємось у Його образ, від слави у славу, згідно з діянням Господнього Духа” (2Кор 3:18).

        Марія, зразок споглядання 

        10. Споглядання Христа має незрівнянний зразок у Марії. Обличчя Сина унікальним чином належить Марії. Саме в її утробі утворився Христос, який отримав від неї людську подібність, що вказує на ще більшу духовну близькість. Ніхто ніколи так віддано не присвячував себе спогляданню обличчя Христа, як Марія. Очі її серця вже звернулися до Нього під час Благовіщення, коли вона зачала Його силою Святого Духа. У наступні місяці вона почала відчувати Його присутність і уявляти Його риси. Коли нарешті вона народила Його у Вифлеємі, її очі змогли ніжно дивитися на обличчя свого Сина, коли вона “сповила Його та поклала в ясла” (Лк 2:7).

        Після цього погляд Марії, сповнений обожнювання та здивування, ніколи не залишить Його. Іноді це був би погляд запитання, як у епізоді віднаходження в Храмі: “Дитино, чому Ти це так зробив нам?” (Лк 2:48); це завжди був би проникливий погляд, здатний глибоко зрозуміти Ісуса, аж до того, щоб усвідомити Його приховані почуття та передбачити Його рішення, як у Кані (пор. Йо 2:5). В інший час це був би погляд скорботи, особливо під Хрестом, де її бачення все ще було б баченням матері, яка народила, адже Марія не лише поділяла страсті та смерть свого Сина, вона також отримала нового сина, переданого їй улюбленого учня (пор. Йо 19:26-27). Вранці на Великдень її погляд був би сяючим від радості Воскресіння, і нарешті, у день П’ятидесятниці, погляд її спалахнув із вилиттям Духа (пор. Дії 1:14).

        Спогади Марії 

        11. Марія жила з очима, зосередженими на Христі, цінуючи кожне Його слово: “Марія ж пильно зберігала все це, роздумуючи в своїм серці” (Лк 2:19; пор. Лк 2:51). Спогади про Ісуса, відбиті на її серці, завжди були з нею, спонукаючи її замислитися над різними моментами свого життя поруч зі своїм Сином. Певним чином ці спогади мали стати “вервицею”, яку вона безперервно читала протягом усього свого земного життя.

        Навіть тепер, серед веселих пісень небесного Єрусалиму, причини її подяки та похвали залишаються незмінними. Вони викликають у неї материнську турботу про паломницьку Церкву, в якій вона продовжує проголошувати свою особисту розповідь Євангеліє. Марія постійно відкриває перед вірними “таємниці” свого Сина з бажанням, щоб споглядання цих таємниць звільнило всю їхню рятівну силу. Під час читання вервиці християнська спільнота вступає у контакт зі спогадами та споглядальним поглядом Марії.

        Вервиця, споглядальна молитва

        12. Саме тому, що вервиця починається з власного досвіду Марії, вона є вишуканою споглядальною молитвою. Без цього споглядального виміру вона втратила б своє значення, як чітко зазначив Папа Павло VI: “Без споглядання вервиця є тілом без душі, і її читання ризикує стати механічним повторенням формул, що порушує застереження Христа: ‘А коли молитесь, не говоріть зайвого, як ті погани; гадають бо, що за своєю велемовністю будуть вислухані’ (Мт 6:7). За своєю природою читання вервиці вимагає тихого ритму і затяжного темпу, допомагаючи людині роздумувати над таємницями життя Господа, побаченими очима тої найближчої до Господа. Таким чином розкривається незбагненне багатство цих таємниць” [14].

        Варто зупинитися, щоб розглянути це глибоке розуміння Павла VI, щоб висвітлити певні аспекти вервиці, які показують, що це дійсно форма христоцентричного споглядання.

        Згадувати Христа з Марією 

        13. Маріїне споглядання  – це перш за все спогади. Ми повинні розуміти це слово у біблійному сенсі пам’яті (zakar) як уявлення про діла, які Бог здійснив в історії спасіння. Біблія – ​​це розповідь про рятівні події, що завершилися самим Христом. Ці події належать не тільки “вчора”; вони також є частиною “сьогодні” спасіння. Це теперішнє відбувається перш за все в Літургії: те, що Бог здійснив століття тому, не вплинуло лише на прямих свідків тих подій; воно продовжує вражати людей у ​​будь-якому віці своїм даром благодаті. Певною мірою це також стосується будь-якого іншого побожного підходу до цих подій: “згадувати” їх у дусі віри та любові означає бути відкритим для благодаті, яку Христос здобув для нас таємницями свого життя, смерті та воскресіння .

        Отже, хоча під час Другого Ватиканського Собору слід ще раз підтвердити, що Літургія як здійснення священичої служби Христа та акт публічного поклоніння є “вершиною, на яку спрямована діяльність Церкви і з джерела якої витікає вся сила Церкви” [15], також необхідно нагадати, що духовне життя “не обмежується виключно участю в Літургії. Християни, хоча вони покликані до спільнотної молитви, також повинні йти до своїх кімнат, щоб таємно молитися своєму Отцеві (пор. Мт 6:6); насправді, згідно з вченням Апостола, вони повинні молитися безперервно (пор. 1Сол 5:17)” [16]. Вервиця, по-своєму, є частиною цієї різноманітної панорами “безперервної” молитви. Якщо Літургія, як діяльність Христа і Церкви, є рятівною дією par excellence, то і вервиця, як “роздумування” з Марією про Христа, є цілющим спогляданням. Занурюючи нас у таємниці життя Викупителя, вона гарантує, що те, що Він зробив, і те, що дає Літургія, глибоко засвоюється і формує наше існування.

        Навчатися про Христа від Марії

        14. Христос є найвищим Учителем, одкровителем і одкровенням. Справа не лише у тому, щоб навчитися тому, чого Він навчав, а й у тому, щоб “навчитися про Нього”. У цьому плані чи могли б ми мати кращого вчителя, ніж Марія? З божественної точки зору, Дух є внутрішнім учителем, який веде нас до повної правди Христа (пор. Йо 14:26; 15:26; 16:13). Але серед створінь ніхто не знає Христа краще за Марію; ніхто не може познайомити нас із глибоким знанням Його таємниці краще, ніж Його мати.

        Перший зі “знаків”, які вчинив Ісус – перетворення води у вино під час весілля у Кані – чітко представляє Марію у вигляді вчителя, коли вона закликає слуг робити те, що наказує Ісус (пор. Йо 2:5). Ми можемо собі уявити, що вона вчинила б так само для учнів після Вознесіння Ісуса, коли приєдналася до них в очікуванні Святого Духа і підтримала їх у їхній першій місії. Споглядання сцен вервиці в союзі з Марією – це засіб навчитися від неї “читати” Христа, відкривати Його таємниці та розуміти Його послання.

        Ця школа Марії стає ще ефективнішою, якщо ми вважаємо, що вона навчає, отримуючи для нас у достатку дари Святого Духа, навіть якщо вона пропонує нам незрівнянний приклад свого власного “паломництва віри” [17]. В час коли ми споглядаємо кожну таємницю життя її Сина, вона запрошує нас зробити так, як вона це зробила під час Благовіщення: смиренно ставити запитання, які відкривають нас для світла, щоб завершити послухом віри: “Ось я Господня слугиня: нехай зо мною станеться по твоєму слову!” (Лк 1:38).

        Підкорятися Христові з Марією

        15. Християнська духовність відрізняється зобов’язанням учня все більш повніше підкорятися своєму Вчителю (пор. Рим 8:29; Флп 3:10,12). Вилиття Святого Духа у Хрещенні прищеплює віруючого, як гілку, до виноградної лози, якою є Христос (пор. Йо 15:5), і робить його членом містичного Тіла Христа (пор. 1Кор 12:12; Рим 12:5) . Однак ця початкова єдність вимагає зростаючої асиміляції, яка все більше формуватиме поведінку учня відповідно до “розуму” Христа: “Плекайте ті самі думки в собі, які були й у Христі Ісусі” (Флп 2:5). За словами Апостола, ми покликані “одягатися в Господа Ісуса Христа” (пор. Рим 13:14; Гал 3:27).

        У духовній подорожі вервиці, що ґрунтується на постійному спогляданні – у товаристві Марії – обличчя Христа, цей вимогливий ідеал уподібнення Йому здійснюється через асоціацію, яку можна описати з точки зору дружби. Таким чином ми маємо можливість природним чином увійти в життя Христа і ніби розділити Його найглибші почуття. У зв’язку з цим блаженний Бартоло Лонго писав: “Так само, як двоє друзів, часто в компанії один одного, мають тенденцію розвивати подібні звички, так само, спілкуючись з Ісусом та Пресвятою Богородицею, роздумуючи над таємницями вервиці та живучи тим самим життям у Святому Причасті, ми можемо стати, наскільки ми смиренні, подібними до них і можемо навчитися від цих вищих зразків життя у смиренні, бідності, прихованості, терпінні та досконалості” [18].

        У цьому процесі наближення до Христа у вервиці ми особливим чином доручаємо себе материнській опіці Пресвятої Богородиці. Вона, яка є одночасно і Матір’ю Христовою, і членом Церкви, насправді її “видатним і взагалі унікальним членом” [19], є водночас “Матір’ю Церкви”. Таким чином, вона постійно народжує дітей для містичного Тіла свого Сина. Вона робить це своїм заступництвом, просячи для них невичерпного вилиття Духа. Марія – досконала ікона материнства Церкви.

        Вервиця містично переносить нас на бік Марії, в час коли вона зайнята спогляданням за людським зростанням Христа вдома у  Назареті. Це дає їй змогу навчати нас і формувати нас із такою самою турботою, поки Христос не “утвориться повністю” в нас (пор. Гал 4:19). Ця роль Марії, цілком обґрунтована роллю Христа і радикально підпорядкована їй, “жодним чином не затьмарює і не зменшує унікального посередництва Христа, а навпаки, показує його силу” [20]. Це світлий принцип, виражений у Другому Ватиканському Соборі, який я так сильно пережив у своєму власному житті і став основою мого єпископського девізу: Totus Tuus [21]. Цей девіз, звичайно, натхненний вченням святого Луїса Марії Гриньйон де Монфора, який пояснив наступними словами роль Марії в процесі нашого формування у Христі: “Вся наша досконалість полягає в тому, щоб бути спорідненими, об’єднаними та присвяченими Ісусу Христу. Тому, безперечно, найдосконаліше з усіх поклонінь – це те, що найдосконаліше підпорядковує, об’єднує та присвячує нас Ісусу Христу. Тепер, оскільки Марія з усіх створінь є найбільш підкореною Ісусу Христу, то випливає, що серед усіх побожностей найбільше присвячує та підпорядковує душу нашому Господу – це відданість Марії, Його Святій Матері, і чим більше душа віддана їй, тим більше вона буде віддана Ісусу Христу” [22]. Ніколи життя Ісуса та життя Марії не виглядають настільки глибоко пов’язаними, як у вервиці. Марія живе тільки в Христі і для Христа!

        Молитися до Христа з Марією

        16. Ісус запрошує нас звертатися до Бога з наполегливістю і впевненістю, що нас почують: “Просіть, і дасться вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам” (Мт 7:7). Основою для цієї сили молитви є доброта Отця, але також посередництво самого Христа (пор. 1Йо 2:1) і діяння Святого Духа, який “заступається за нас” згідно волі Божої (пор. Рим 8:26-27). “Про що бо нам молитися як слід, ми не знаємо” (Рим 8:26), а часом ми не є почуті, “бо зле просимо” (пор. Як 4:2-3).

        На підтримку молитви, яку Христос і Дух викликають у наших серцях, Марія втручається своїм материнським заступництвом. “Молитва Церкви підтримується молитвою Марії” [23]. Якщо Ісус, єдиний Посередник, є Дорогою нашої молитви, то Марія, Його найчистіше і найпрозоріше відображення, показує нам цю Дорогу. “Починаючи з унікальної співпраці Марії з діянням Святого Духа, Церкви розвивали свою молитву до Пресвятої Богородиці, зосереджуючи її на особі Христа, що виявляється у Його таємницях” [24]. Євангеліє чітко показує силу заступництва Марії на весіллі в Кані, коли вона повідомляє Ісусу про потреби інших: “У них немає вина” (Йо 2:3).

        Вервиця – це і роздуми, і прохання. Постійна молитва до Божої Матері ґрунтується на впевненості, що її материнське заступництво може отримати все від серця її Сина. Вона “всемогутня за благодаттю”, якщо використати сміливий вислів, який потрібно належним чином розуміти, блаженного Бартоло Лонго у його Проханні до Діви Марії [25]. Це переконання, яке, починаючи з Євангелія, зростало все міцніше в досвіді християнського народу. Талановитий поет Данте висловлює це чудово у рядках, оспіваних святим Бернардом: “Пані, ти така велика і така могутня, що якщо хтось бажає благодаті, але не звернеться до тебе, це бажання залишиться безкрилим” [26]. Коли у вервиці ми благаємо Марію, святилище Святого Духа (пор. Лк 1:35), вона заступається за нас перед Отцем, який наповнив її благодаттю, і перед Сином, народженим з її утроби, молячись з нами і за нас.

        Проголошувати Христа з Марією

        17. Вервиця – це також шлях проголошення та збільшення знань, у якому таємниця Христа знову і знову представлена ​​на різних рівнях християнського досвіду. Її форма – це молитовне і споглядальне уявлення, здатне формувати християн згідно серця Христа. Коли декламація вервиці поєднує в собі всі елементи, необхідні для ефективних роздумів, особливо під час спільного святкування у парафіях та святинях, це може дати значну катехитичну можливість, яку пастори повинні використати з користю. Таким чином, Діва Марія Вервиці продовжує свою справу проголошення Христа. Історія вервиці показує, як ця молитва, зокрема, використовувалася домініканцями у важкий, через поширення єресі, для Церкви час. Сьогодні перед нами стоять нові виклики. Чому б нам не вдатися знову до вервиці з такою ж вірою, як ті, що були перед нами? Вервиця зберігає всю свою силу і продовжує залишатися цінним пастирським ресурсом для кожного доброго євангелізатора.

        [14] Апостольська екзортація Marialis Cultus (2 лютого 1974), 47: AAS (1974), 156.
        [15] Конституція про Священну Літургію Sacrosanctum Concilium, 10.
        [16] Ibid., 12.
        [17] Другий Ватиканський Собор, Догматична конституція Церкви Lumen Gentium, 58.
        [18] I Quindici Sabati del Santissimo Rosario, 27те видання, Помпеї, 1916, 27.
        [19] Другий Ватиканський Собор, Догматична конституція Церкви Lumen Gentium, 53.
        [20] Ibid., 60.
        [21] Пор. перше звернення по радіо Urbi et Orbi (17 жовтня 1978): AAS 70 (1978), 927.
        [22] Трактат про справжню відданість Пресвятій Діві Марії. 
        [23] Катехизм Католицької Церкви, 2679.
        [24] Ibid., 2675.
        [25] Прохання до Цариці Святої Вервиці було складено блаженним Бартоло Лонго у 1883 р. у відповідь на звернення Папи Льва XIII, зроблене у його першій енцикліці про вервицю, щодо духовного зобов’язання всіх католиків у боротьбі із соціальними недугами. Воно урочисто декламується двічі на рік, у травні та в жовтні.[26] Divina Commedia, Paradiso XXXIII, 13-15.

        Наступна частина: Розділ II – Таємниці Христа – Таємниці Його Матері

        Джерело: www.vatican.va
        Переклад з англійської: Максим Гонтар

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.