Апостольське послання Папи Івана Павла II про вервицю – Розділ II – Таємниці Христа – Таємниці Його Матері

Інші дописи автора

        Апостольське послання Папи Івана Павла II про вервицю – Розділ II – Таємниці Христа – Таємниці Його Матері

        (Дивіться також: Посібник для початківців з молитви на вервиці)

        Апостольське послання Rosarium Virginis Mariae Верховного Понтифіка Івана Павла ІІ єпископам, священству та вірним, про найсвятішу вервицю (неофіційний переклад українською мовою)

        Попередня частина: Розділ I – Споглядаючи Христа з Марією

        Вервиця, “компендіум Євангелія”

        18. Єдиний спосіб наблизитися до споглядання обличчя Христа – це слухати в Дусі голос Отця, оскільки “ніхто не знає Сина, крім Отця” (Мт 11:27). У районі Кесарії Филипової Ісус відповів на визнання віри Петром, вказавши джерело цієї чіткої інтуїції про Його ідентичність: “Не тіло і кров це тобі відкрили, а Отець Мій небесний” (Мт 16:17). Отже, потрібне одкровення згори. Для того, щоб отримати це одкровення, необхідне уважне слухання: “Лише досвід мовчання та молитви пропонує належні умови для зростання та розвитку справжнього, вірного та послідовного пізнання цієї таємниці” [27].

        Вервиця – один із традиційних шляхів християнської молитви, спрямованих на споглядання обличчя Христа. Папа Павло VI описав її такими словами: “Як євангельська молитва, зосереджена на таємниці викупного Втілення, вервиця – це молитва з чітко христологічною спрямованістю. Її найхарактерніший елемент, насправді, уподібнена до літанії послідовність ‘Богородице Діво’, сама по собі стає невпинною похвалою Христа, який є кінцевим об’єктом благовіщення Ангела та привітання Матері Йоана Хрестителя: “Благословен плід лона твого” (Лк 1:42). Ми пішли б далі і сказали б, що послідовність ‘Богородице Діво’ становить основу, на якій виткане споглядання таємниць. Ісус, якого згадує кожне ‘Богородице Діво’, – це той самий Ісус, якого послідовність таємниць пропонує нам вже як Сина Божого, вже – як Сина Діви” [28].

        Пропоноване доповнення до традиційної схеми

        19. Із багатьох таємниць життя Христа лише деякі з них вказуються вервицею у формі, загальноприйнятій печаткою схвалення Церкви. Цей вибір визначався походженням молитви, яка базувалася на числі 150, кількості псалмів у Псалтирі.

        Я вважаю, однак, що для того, щоб повною мірою розкрити христологічну глибину вервиці, було б доречно внести доповнення до традиційної схеми, яке, незважаючи на свободу окремих осіб та громад, могло б розширити його, включивши таємниці публічного служіння Христа між Хрещенням та Страстями. У ході цих таємниць ми розглядаємо важливі аспекти особистості Христа, як остаточного одкровення Бога. Оголошений улюбленим Сином Отця під час Хрещення в Йордані, Христос є тим, хто сповіщає про прихід Царства, свідчить про нього у своїх ділах і проголошує його вимоги. Саме у роки Його публічного служіння таємниця Христа, очевидно, є таємницею світла: “І поки Я у світі – Я світло світу” (Йо 9:5).

        Отже, щоб вервиця стала більш повним “компендіумом Євангелія”, доречно додати після роздумів про Втілення та приховане життя Христа (радісні таємниці) і перш ніж зосередитися на стражданнях Його Страстей (скорботні таємниці) і на тріумфі Його Воскресіння (славні таємниці), роздуми про окремі особливо значущі моменти Його публічного служіння (таємниці світла). Додавання цих нових таємниць, без шкоди для будь-якого суттєвого аспекту традиційного формату цієї молитви, має надати їй свіже життя та розпалити поновлений інтерес до місця вервиці у християнській духовності, як справжнього входу до глибини Серця Христового, океану радості і світла, страждань та слави.

        Радісні таємниці

        20. Перші п’ять десятків, “радісні таємниці”, позначені радістю, що випромінює подія Втілення. Це зрозуміло з першої таємниці – Благовіщення, де привітання Гавриїла Діві з Назарету пов’язане із запрошенням до месіанської радості: “Радуйся, Маріє”. Вся історія спасіння, в деякому сенсі вся історія світу, призвела до цього привітання. Якщо це план Отця об’єднати все у Христі (пор. Еф 1:10), то весь Всесвіт певним чином зачеплений божественною ласкою, з якою Отець дивиться на Марію і робить її Матір’ю свого Сину. Все людство, у свою чергу, охоплене “fiat”, яким вона охоче погоджується з волею Божою.

        Торжество є ключовим моментом зустрічі з Єлизаветою, де звук голосу Марії та присутність Христа в її утробі змушують Йоана “стрибати від радості” (пор. Лк 1:44). Радість також наповнює сцену у Вифлеємі, коли про народження божественної Дитини, Спасителя світу, оголошується піснею ангелів і проголошується пастухам як “звістка про велику радість” (Лк 2:10).

        Останні дві таємниці, зберігаючи атмосферу радості, уже вказують на драму, яка ще попереду. Представлення у Храмі не тільки виражає радість від освячення Дитини та екстаз старого Симеона; воно також записує пророцтво про те, що Христос буде “знаком протиріччя” для Ізраїлю і що меч проб’є серце Його матері (пор. Лк 2:34-35). Радість, змішана з драмою, відзначає п’яту таємницю, знаходження дванадцятирічного Ісуса у Храмі. Тут Він з’являється у своїй божественній мудрості, коли Він слухає та ставить запитання, вже фактично Той, Хто “навчає”. Розкриття Його таємниці як Сина, повністю відданого справам Отця, проголошує радикальну природу Євангелія, в якому навіть найближчі людські стосунки кидають виклик абсолютним вимогам Царства. Марія та Йосип, перелякані та стривожені, “не зрозуміли” Його слів (Лк 2:50).

        Тож роздумувати над “радісними” таємницями – це значить вступити у кінцеві причини та найглибший сенс християнської радості. Це зосередження на реалістичності таємниці Втілення та на незрозумілому передвіщенні таємниці спасительних Страстей. Марія веде нас до відкриття таємниці християнської радості, нагадуючи нам, що християнство – це, перш за все, euangelion, “добра новина”, яка має своїм серцем і своїм цілим змістом особистість Ісуса Христа, втіленого Слова, єдиного Спасителя світу.

        Таємниці світла

        21. Переходячи від дитинства та прихованого життя в Назареті до відкритого життя Ісуса, наше споглядання підводить нас до тих таємниць, які особливим чином можна назвати “таємницями світла”. Безумовно, вся таємниця Христа – це таємниця світла. Він – “світло світу” (Йо 8:12). Однак ця істина вимальовується особливим чином у роки Його відкритого життя, коли Він проголошує Євангеліє Царства. Пропонуючи християнській спільноті п’ять важливих моментів – “світлих” таємниць – на цьому етапі життя Христа, я думаю, що можна доречно виділити наступне: (1) Його Хрещення в Йордані, (2) Його виявлення на весілля в Кані, (3) Його проголошення Царства Божого із закликом до навернення, (4) Його Преображення і, нарешті, (5) встановлення Євхаристії як сакраментального вираження Пасхального Таїнства.

        Кожна з цих таємниць є одкровенням Царства, яке зараз є присутнє в самій особі Ісуса. Хрещення в Йордані – це перша з усіх таємниць світла. Тут, коли Христос спускається у воду, невинний, який став “гріхом” заради нас (пор. 2Кор 5:21), небо широко розкривається, і голос Отця проголошує Його улюбленим Сином (пор. Мт 3:17 та пар.), тоді як Дух сходить на Нього, щоб доручити Йому місію, яку Він має виконувати. Ще одна таємниця світла – це перший із знаків, поданий у Кані (пор. Йо 2:1-12), коли Христос перетворює воду на вино і відкриває серця учнів до віри, завдяки втручанню Марії, першої серед віруючих. Інша таємниця світла – це проповідь, у якій Ісус проголошує прихід Царства Божого, закликає до навернення (пор. Мр 1:15) і прощає гріхи всім, хто наближається до Нього у покірній довірі (пор. Мр 2:3-13; Лк 7:47-48): відкриття того служіння милосердя, яке Він продовжує здійснювати до кінця світу, зокрема через Таїнство Примирення, яке Він доручив своїй Церкві (пор. Йо 20:22-23). Таємниця світла par excellence – це Преображення Господнє, яке традиційно відбулося на горі Тавор. Лице Христа сяє славою Божества, коли Отець наказує здивованим апостолам “слухати Його” (пор. Лк 9:35 і пар.) і готуватися пережити разом з Ним муки Страстей, щоб прийти з Ним до радості Воскресіння і життя, перетвореними Святим Духом. Остання таємниця світла – це встановлення Євхаристії, в якій Христос пропонує своє тіло та кров як їжу під видами хліба та вина і свідчить “до кінця” про свою любов до людства (Йо 13:1), для чийого спасіння Він принесе себе в жертву.

        У цих таємницях, окрім дива в Кані, присутність Марії залишається на задньому плані. Євангелія лише коротко згадують про її випадкову присутність у той чи інший момент під час проповіді Ісуса (пор. Мр 3:31-5; Йо 2:12), і не дають ніяких ознак того, що вона була присутня на Тайній вечері та під час встановлення Євхаристії. Проте роль, яку вона взяла на себе в Кані, певним чином супроводжує Христа протягом усього Його служіння. Одкровення, здійснене безпосередньо Отцем під час Хрещення в Йордані та повторене Йоаном Хрестителем, розміщене на устах Марії в Кані, і воно стає великою материнською порадою, з якою Марія звертається до Церкви будь-якої епохи: “Що лиш скаже вам, – робіть” (Йо 2:5). Ця порада є доречним вступом до слів та знаків публічного служіння Христа, а також формує марійську основу всіх “таємниць світла”.

        Скорботні таємниці

        22. Євангеліє надає великого значення скорботним таємницям Христа. Від початку християнська побожність, особливо під час великопостного богослужіння Хресної дороги, зосереджувалася на окремих моментах Страстей, усвідомлюючи, що тут знайдеться кульмінація одкровення Божої любові та джерело нашого спасіння. Вервиця вибирає певні моменти зі Страстей, запрошуючи вірних споглядати їх у серці та переживати. Послідовність роздумів починається з Гетсиманії, де Христос переживає мить великої муки перед волею Отця, проти якої слабкість плоті спокуситься повстати. Там Ісус стикається з усіма спокусами і протистоїть усім гріхам людства, щоб сказати Отцю: “Хай не Моя, а Твоя буде воля!” (Лк 22:42 і пар.). Це “Так” Христа скасовує “Ні” наших прабатьків в Едемському саду. І ціна цієї вірності волі Отця прояснюється в наступних таємницях; в Його бичуванні, у вінчанні терном, у несінні Хреста і у смерті на Хресті, Господь потрапляє у найжахливіше страждання: Ecce homo!

        Це жахливе страждання виявляє не тільки Божу любов, але й значення самої людини.

        Ecce homo: значення, походження та здійснення людини слід шукати в Христі, в Бозі, який смирився з любові “аж до смерти, смерти ж – хресної” (Флп 2:8). Скорботні таємниці допомагають віруючому пережити смерть Ісуса, стати біля підніжжя Хреста поряд з Марією, увійти з нею в глибину Божої любові до людини і відчути всю її життєдайну силу.

        Славні таємниці

        23. “Споглядання обличчя Христа не може зупинитися на образі Розіп’ятого. Він – Воскреслий!” [29]. Вервиця завжди висловлювала це знання, народжене вірою, і запрошувала віруючого пройти поза темряву Страстей, щоб подивитися на славу Христа у Воскресінні та Вознесінні. Споглядаючи Воскреслого, християни знову відкривають причини своєї віри (пор. 1Кор 15:14) і переживають радість не тільки тих, кому Христос з’явився – апостолів, Марії Магдалини та учнів на дорозі до Еммаусу, – а й радість Марії, яка, мабуть, так само інтенсивно пережила нове життя свого прославленого Сина. Під час Вознесіння Христос був піднесений у славі праворуч від Отця, тоді як сама Марія була піднесена до цієї самої слави під час Внебовзяття, насолоджуючись заздалегідь унікальним привілеєм, долею, призначеною для всіх праведних при воскресінні мертвих. Увінчана славою – як вона з’являється в останній славній таємниці – Марія сяє як Цариця Ангелів і Святих, очікування та вища реалізація есхатологічного стану Церкви.

        У центрі цієї розгорнутої послідовності слави Сина і Матері вервиця ставить перед нами третю славну таємницю – П’ятидесятницю, яка розкриває обличчя Церкви як сім’ї, зібраної разом з Марією, оживленої потужним вилиттям Духа і готової до місії євангелізації. Роздуми над цією сценою, як і над іншими славними таємницями, повинні привести вірян до ще більшої оцінки їхнього нового життя у Христі, пережитого в серці Церкви, життя, великою “іконою” якого є сама сцена П’ятидесятниці. Таким чином, славні таємниці ведуть вірних до більшої надії на есхатологічну мету, до якої вони йдуть як члени паломницького Народу Божого в історії. Це може лише змусити їх сміливо свідчити про ту “добру новину”, яка дає сенс усьому їхньому існуванню.

        Від “таємниць” до “Таємниці”: шлях Марії

        24. Цикли роздумів, запропоновані святою вервицею, аж ніяк не є вичерпними, але вони нагадують про найважливіше і пробуджують у душі жагу пізнання Христа, яка постійно живиться чистим джерелом Євангелія. Кожна окрема подія в житті Христа, як її розповідають євангелисти, сяє Таємницею, яка перевершує будь-яке розуміння (пор. Еф 3:19): Таємницею Слова, що стала плоттю, в якій “враз з людською природою живе вся повнота Божества” (Кол 2:9). З цієї причини Катехизис Католицької Церкви приділяє велику увагу таємницям Христа, вказуючи на те, що “все в житті Ісуса є ознакою Його Таємниці” [30]. “Duc in altum” Церкви третього тисячоліття визначатиметься здатністю християн увійти до “досконалого спізнання Божої тайни – Христа, в якому сховані всі скарби мудрости і знання” (Кол 2:2-3). У Посланні до Ефесян міститься ця щира молитва за всіх охрещених: “щоб Христос вірою оселивсь у серцях ваших, а закорінені й утверджені у любові – спромоглися … спізнати оту любов Христову, що перевищує всяке уявлення, і таким чином сповнились усякою Божою повнотою” (Еф 3:17-19).

        Вервиця служить цьому ідеалу; вона пропонує “таємницю”, яка легко веде до глибокого та внутрішнього пізнання Христа. Ми можемо назвати це Марійським шляхом. Це шлях прикладу Діви з Назарету, жінки віри, мовчання, уважного слухання. Це також шлях марійської відданості, натхненний пізнанням нерозривного зв’язку між Христом та Його Пресвятою Матір’ю: таємниці Христа також є у певному сенсі таємницями Його Матері, навіть якщо вони не стосуються її безпосередньо, бо вона живе від Нього і через Нього. Зробивши власними слова Ангела Гавриїла та Святої Єлизавети, що містяться у “Богородице Діво”, ми постійно заохочені шукати заново в Марії, в її обіймах і в її серці, “благословенний плід її лона” (пор. Лк 1:42).

        Таємниця Христа, таємниця людини

        25. У згаданому вище свідченні 1978 р., де я описав вервицю як свою улюблену молитву, я використав ідею, до якої я б хотів повернутися. Тоді я сказав, що “проста молитва вервиці позначає ритм людського життя” [31].

        У світлі сказаного досі про таємниці Христа, не важко заглибитися у це антропологічне значення вервиці, яке набагато глибше, ніж може здатися на перший погляд. Кожен, хто споглядає Христа на різних етапах Його життя, не може не сприйняти в Ньому правди про людину. Це велике підтвердження Другого Ватиканського Собору, яке я так часто обговорював у своєму власному вченні, починаючи з енцикліки Redemptor Hominis: “Тільки в таємниці Слова, що стало тілом, таємниця людини бачиться в її справжньому світлі” [32]. Вервиця допомагає відкрити шлях до цього світла. Ідучи шляхом Христа, в якому шлях людини “рекапітульований” [33], відкритий і викуплений, віруючі стикаються віч-на -віч із образом справжньої людини. Споглядаючи народження Христа, вони пізнають святість життя; побачивши дім в Назареті, вони пізнають первісну правду сім’ї згідно з Божим планом; слухаючи Вчителя в таємницях Його публічного служіння, вони знаходять світло, яке веде їх до входження до Царства Божого; і слідуючи за Ним по дорозі на Голгофу, вони дізнаються значення рятівних страждань. Нарешті, споглядаючи Христа і Його Пресвяту Матір у славі, вони бачать мету, до якої покликаний кожен з нас, якщо ми дозволимо собі зцілитися і перетворитися Святим Духом. Можна сказати, що кожна таємниця вервиці, ретельно роздумана, проливає світло на таємницю людини.

        Водночас стає цілком природним принести на цю зустріч зі священною людськістю Викупителя всі проблеми, тривоги, праці та зусилля, які складають наше життя. “Залиши на Господа твою турботу, і Він тебе підтримає” (Пс 55:23). Молитися на вервиці – це передавати наші тягарі милосердним серцям Христа та Його Матері. Двадцять п’ять років потому, згадуючи труднощі, які також були частиною мого здійснення петрового служіння, я відчуваю потребу ще раз сказати, як тепле запрошення кожному особисто пережити це: вервиця дійсно “відзначає ритм людського життя”, приводячи його у гармонію з “ритмом” власного життя Бога, у радісне спілкування Пресвятої Трійці – долю нашого життя та його найглибше прагнення.

        [27] Іван Павло II, апостольське послання Novo Millennio Ineunte (6 січня 2001), 20: AAS 93 (2001), 279.
        [28] Апостольське повчання Marialis Cultus (2 лютого 1974), 46: AAS 6 (1974), 155.
        [29] Іван Павло II, апостольське послання Novo Millennio Ineunte (6 січня 2001), 28: AAS 93 (2001), 284.
        [30] No. 515.
        [31] Ангел Господній: 29 жовтня 1978 : Insegnamenti, I (1978), 76.
        [32] Другий Ватиканський Собор, Пастирська конституція про Церкву в сучасному світі Gaudium et Spes, 22.
        [33] Пор. св. Іриней Ліонський, Adversus Haereses, III, 18, 1: PG 7, 932.

        Наступна частина: Розділ III – “Для мене бо життя – Христос”

        Джерело: www.vatican.va
        Переклад з англійської: Максим Гонтар

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.