Кому належить вислів “Сім’я, яка молиться разом, залишається разом”?

Інші дописи автора

        Кому належить вислів “Сім’я, яка молиться разом, залишається разом”?

        (Дивіться також: Посібник для початківців з молитви на вервиці)

        Про отця Патріка Пейтона, який все життя пропагував сімейну молитву та вервицю, створюють новий документальний фільм, що вийде у жовтні цього року. Дебютний трейлер опублікувала компанія Family Theater Productions, служіння ЗМІ, яке він заснував у Голлівуді.

        Цей священик ірландського походження, який десятиліттями до своєї смерті у 1992 році говорив мільйонам про вервицю на мітингах, часто повторював фразу “Сім’я, яка молиться разом, залишається разом”.

        Але цю зворушливу фразу насправді придумав молодий маркетолог та копірайтер, який пожертвував свої послуги радіосеріалу “Сімейний театр” у 1947 р. Цей рекламіст, Ал Скальпоне, також придумав іншу фразу, яку о. Пейтон любив використовувати: “Світ у молитві – це світ у мирі”. Зрештою, Скальпоне, згідно з Вікіпедією, став віце-президентом CBS-TV, але він волонтерив у сімейних театральних постановках протягом 40 років.

        Отець Вілфред Реймонд, президент Holy Cross Family Ministries, сказав 30 червня Aleteia, що він познайомився зі Скальпоне у 2000 році, “і він повідомив мене, що він був автором обох цих висловів, які вживав Пейтон”. Ця інформація також міститься в біографії Пейтона, написаній Річардом Грібблом, американським апостолом Family Rosary.

        Ці дві короткі фрази, що використовують риму та алітерацію, є, мабуть, одними з найдовговічніших гасел в історії реклами. Вони негайно прижилися, особливо після того, як рекламна компанія в Лос-Анджелесі у 1947 році запропонувала розмістити “Сім’я, яка молиться разом, залишається разом” на вакантних білбордах, як соціальне служіння. Інші рекламні компанії підхопили цей жест, розбризкуючи гасла на кшталт “Проблеми? Спробуйте молитися!”, “Не здавайтеся! Моліться. Це працює!”, “Бог відвідує” та “Бог слухає” на їхніх невикористаних рекламних щитах. За кожним слідував слоган “Сім’я, яка молиться разом, залишається разом”.

        Звичайно, для о. Пейтона, це були не просто рекламні гасла. Молитва, особливо в сімейній обстановці, вкоренилася в ньому з раннього дитинства. Домінуючою рисою його батька був “дух віри”, який він практикував щовечора, стаючи на коліна та ведучи сім’ю у вервиці. Його бабуся та дідусь також щовечора разом ставали на коліна і молилися на вервиці.

        За 22 роки Family Theater Productions Пейтона транслювала понад 500 радіопередач та близько 60 телевізійних спектаклів та фільмів, у кожному з яких були представлені головні зірки Голлівуду. Його стали називати “священиком Розарію”.

        Однак у 2001 році, коли була розпочата його канонізація, він отримав новий титул: Слуга Божий Патрік Пейтон.

        Автор: John Burger
        Джерело: Aleteia
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Фото: P Deliss

        Інші наші статті про вервицю

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 5 / 5. Vote count: 3

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.