Чи правильно ви молитеся вервицю?

Інші дописи автора

        Чи правильно ви молитеся вервицю?

        Перш ніж читати вервицю, ви повинні знати, як тримати намистини. Це здається очевидним, але ми не тримаємо вервичку як будь-який інший предмет. Перш за все, вервичка – це чудовий дар, який Господь дав нам, щоб тісніше пов’язати нас із Ним. Коли ми сягаємо рукою в сумку чи кишеню, щоб дістатися до неї, ми можемо подякувати Господу за те, що Він дав нам цю вервичку. Цей момент переконливо представлений Мікеланджело на стінах Сікстинської капели в зображенні людини, яка хапається за вервичку, яку тримає інший.

        Все починається з хресного знамення

        Сам по собі знак хреста підсумовує все духовне багатство, до якого нам дає доступ молитва. Хрест уособлює якір спасіння, з яким нас пов’язує вервиця. Цей знак, який ми часто розсіяно робимо, також слід прийняти як благодать.

        Молитва “Вірую” нагадує нам, що вервиця є актом віри в Ісуса

        Цей Символ Віри ми читаємо разом із усією Церквою і Божою Матір’ю. Остання, у славі свого Внебовзяття, насолоджується блаженним видінням, але її віра протягом усього земного життя, залишається зразком для нас. Ми спілкуємося з Особою Спасителя в кожній Його таємниці, і, роблячи це, у певному сенсі беремо участь у вірі Марії.

        Євангеліє перетворилося на молитву

        Вервиця починається з дитинства Ісуса в радісних таємницях (“таємниця” у значенні “подія”), потім продовжується в Його Страстях із скорботними таємницями і, нарешті, завершується Його Воскресінням із славними таємницями. Кожна з цих таємниць — від Благовіщення (втілення Ісуса в Марії) до коронації Богородиці (Ісус коронує Марію) — зосереджена на постаті Христа. Додавання світлих таємниць св. Іваном Павлом ІІ проливає ще більше світла на одкровення Божої спасительної любові. Таким же чином, у кожному “Богородице Діво” ім’я Марії готує шлях до імені Ісуса; вчимося від Божої Матері, як шукати Сина.

        Практика, яку ми успадкували від святих, полягає у введенні певних “пунктів” у кожне “Богородице Діво”. Це досить просто. Досить ввести одне-два слова, які допоможуть нам зосередитися на таємниці, яку потрібно споглядати. Можна, наприклад, сказати: “Принесення Ісуса до Храму” або “Благословенний і воскреслий Ісус”. Це може допомогти нам, особливо якщо ми знаходимо час для молитви серед наших щоденних турбот. Таким чином, ми можемо досягти перетворення нашого дня з його радісними, скорботними, світлими та славними аспектами і стати пов’язаними з Ісусом, як Він був пов’язаний з Марією під плідним керівництвом Святого Духа.

        Нехай нас не знеохочує літанійний та повторюваний характер

        Згадаймо, що про цю молитву просила Божа Мати під час усіх своїх об’явлень. Її наполегливо рекомендували всі папи. Вервиця, до речі, є формою молитви, якій надавав перевагу св. Іван Павло ІІ. Це молитва вбогих, яку можна читати за будь-яких обставин, навіть якщо (і особливо якщо) ми виснажені. Свята Тереза з Лізьє мала проблеми з читанням вервиці. Але вервиця, тим не менш, залишається засобом досягнення найважливішої мети: з Марією ми прямуємо до Ісуса, який бажає, щоб ми знову приєдналися до Нього. Дай Бог, щоб так було, навіть якщо в деякі дні ми можемо затинатися.

        Монсіньйор Louis Sankalé

        Автор: Edifa
        Джерело: Aleteia
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Фото: De Daniel Jedzura

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.