Воскресіння юнака з Наїну (Лк 7:11-17)

Інші дописи автора

        Воскресіння юнака з Наїну (Лк 7:11-17)

        Коментарі Отців Церкви на недільне Євангеліє

        Євангеліє від св. Луки 7:11-17

        11. Потім пішов у місто, що зветься Наїн, а з Ним ішли Його учні й сила народу. 12. Коли ж вони наблизились до міської брами, якраз виносили мертвого сина, єдиного в матері своєї, що була вдовою; і було з нею досить людей з міста. 13. Побачивши її, Господь зглянувся над нею і сказав до неї: “Не плач.” 14. І приступивши, доторкнувсь до мар, і ті, що несли, зупинились. Тоді Ісус сказав: “Юначе, кажу тобі, встань!” 15. І мертвий підвівся і почав говорити. І Він віддав його матері. 16. Страх огорнув усіх, і вони прославляли Бога та й говорили: “Великий пророк устав між нами”, і: “Бог навідався до народу свого.” 17. Чутка про Ісуса розійшлася по всій Юдеї і по всій країні.

        Коментарі Отців Церкви

        Лк 7:11-12 Вступ

        Мертвий, відновлений до життя. Кирило Александрійський: Погляньте, як Він поєднює чудо до чуда. У попередньому прикладі, зціленні слуги сотника, Він був присутній через запрошення, але у цьому випадку Він приходить без запрошення. Ніхто не кликав Його відродити мертвого чоловіка до життя, але Він приходить так зробити за своїм власним бажанням. Мені здається, що Він зумисне сотворив це чудо, також наслідуючи попередні (Кирило Александрійський, Коментарі до Луки, Гомілія 36).

        Син діви зустрічається із сином вдови. Єфрем Сирійський: Син Діви зустрічається з сином вдови. Він стає наче губкою для її сліз і наче життям для смерті її сина. Смерть повернулася назад до свого сховку і повернулася спиною до переможця (Єфрем Сирійський, Коментарі до Діатессарона Таціана 6.23).

        Мертва людина зустрічається з життям і воскресінням. Кирило Александрійський: Мертвий чоловік був похований, і багато друзів проводили його до домовини. Христос, життя і воскресіння, зустрічає його там. Він руйнівник смерті і гріха. Він є Тим, у котрому ми живемо і рухаємося і існуємо (Дії 17:28). Він є тим, хто відновив природу людини до такої, якою вона початково була і звільнив нашу плоть, котрій загрожує смерть, від пут гріха. Він мав милосердя над жінкою, і аби її сльози припинили текти, Він виголосив: “Не плач”. В момент причина її плачу була усунена (Кирило Александрійський, Коментарі до Луки, Гомілія 36).

        Лк 7:13-15 Співчуття і чудо

        Церква, скорботна матір. Амвросій Медіоланський: Хоч і є смертний гріх, який ти не можеш обмити сльозами покаяння, нехай матір церкви поплаче за тебе. Вона, що кається за всіх, так як овдовіла матір за своїх єдиних синів, що страждає з духовною скорботою природи, коли відчуває, що її діти приречені на смерть через смертні гріхи. Ми є серцем її серця, бо є також духовне серце, про яке Павло говорить: “Так воно, брате! Я так хотів би мати в Господі цю послугу від тебе! Заспокой у Христі моє серце!” (Флм 20). Ми є серцем церкви, оскільки ми є членами Його Тіла, Його плоті і костей (Еф 5:30; пор. 1 Кор 12:12). Нехай свята матір скорбить, нехай також натовп допомагає. Нехай не лише натовп, але й також безліч людей жаліють за добрим батьком. Уже на похороні ти воскреснеш, уже ти будеш визволений з гробниці; присутні на твоєму похороні все ще стоятимуть, ти почнеш говорити слова життя, усі боятимуться; бо дуже багато навернулися через приклад одного. Вони молитимуть Бога, що зіслав на нас таку велику допомогу задля уникнення смерті (Амвросій Медіоланський, Пояснення Євангелія до Луки 5.92).

        Святе тіло Ісусове приносить спасіння. Кирило Александрійський: Христос воскресив того, що сходив до гробу. Спосіб його воскресіння легко побачити. Тоді Ісус сказав: “Юначе, кажу тобі, встань!”, – написано. Як же слова не було достатньо, щоби підняти його, котрий лежав там? Що є таке складне для цього або минулих звершень? Що є могутнішим за Слово Боже? Чому ж Він тоді не сотворив чуда просто словом, але також торкнувся труни? Це було для того, мої дорогі, щоби ви навчилися, що святе тіло Христове є діяльне для спасіння людини. Плоть всемогутнього Слова є тілом життя, одягнене у Його могутність. Зауважте, що залізо, коли контактує з вогнем, призводить до ефектів вогню і виконує свою функцію. Плоть Христа також має силу давати життя і скасовує вплив смерті та гріха, тому що це плоть Слова, котре дає життя усім. Нехай наш Господь Ісус Христос також доторкнеться до нас, щоби визволити від злих діл, навіть від плотської похоті, аби об’єднати нас зі зборами святих (Кирило Александрійський, Коментарі до Луки, Гомілія 36).

        Лк 7:16-17 Відповідь людей

        Новини поширюються повсюди. Кирило Александрійський: Нехай люди повсюди дізнаються, що Господь є Богом, і хоч навіть Він об’явився у формі, подібній до нас, Він все ж дав нам ознаки своєї божественної сили і величності у різних випадках і безліччю способів. Він забрав недуги і очистив від нечистих духів. Він дав сліпим їхній зір. Зрештою, Він навіть вилучив саму смерть з тіл людей, смерть, що жорстоко і безжалісно тероризувала людський рід від часів Адама навіть до Мойсея, згідно з виразом святого Павла (Рим 5:14). Цей син вдови у Наіні воскрес неочікувано і чудесно. Чудо не залишилося невідомим для всіх по всій Юдеї, але було проголошено за її межами як божественний знак, і захоплення було на кожному язиці (Кирило Александрійський, Коментарі до Луки, Гомілія 37).

        Переклад з англійської – Мар’яна Довганика та Максима Гонтара за виданням Ancient Christian Commentary on Scripture: New Testament III, Luke 3rd ed. Edition (2003)

        Ілюстрація: Pierre Bouillon – Jesus Resurrecting the Son of the Widow of Naim

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.