Як ми можемо допомогти душам у чистилищі?

Інші дописи автора

        Як ми можемо допомогти душам у чистилищі?

        Читайте також Де про чистилище написано в Біблії? та Що рання Церква вірила про чистилище?

        Від самого початку Церква ввела до своїх Євхаристійних молитов молитву за померлих. Ще юдеї промовляли цю молитву. Хоча наші гріхи повністю прощені Богом, як тільки ми сповідаємось у них із щирим бажанням навернутися, у нас все ще залишаються звички до егоїзму чи зла, від яких ми повинні позбутися, щоб увійти в Царство любові.

        Чистилище, сказав св. Жан Віанней, є “своєрідним лазаретом”, у якому ми перебуваємо на карантині через те, що були заражені чумою в країні, яку ми відвідали. Душі, які перебувають у цьому “лазареті”, не повстають проти цього процесу очищення, бо відчувають, що вони потребують його. Але чудовим в цьому є те, що завдяки сопричастю святих — цій таємничій солідарності, яка об’єднує всіх членів Церкви навіть за межами смерті – ми можемо скоротити період очищення душ наших близьких у чистилищі, а вони самі можуть молитися за нас.

        Наш обов’язок молитися за померлих

        Найбільше їм може допомогти принесення святої жертви Літургії, бо Христос – єдиний Спаситель. Однак “через Нього, з Ним і у Ньому” ми можемо приносити молитви та жертви; наші власні, а також молитви та жертви всіх інших членів Церкви. Звідси дуже давня практика відпустів. Насправді Церква вважає, що отримала від Господа владу брати зі скарбниці всіх заслуг святих, щоб поширювати їх добро на всіх тих, хто смиренно приймає їх. Ісус пообіцяв Петру: “Що ти на землі зв’яжеш, те буде зв’язане на небі” (Матея 16:19).

        Я роблю три речі, коли читаю відпустову молитву. Я визнаю, що я все ще повинен відмежуватися від усього, що заважає мені повністю піднятися до Бога. Я визнаю солідарність, яка об’єднує всіх членів Церкви: “У Церкві кожен несе іншого, і всіх несе Він [Христос]”, – сказав св. Григорій Великий. Нарешті, я визнаю, що Церква отримала від Господа владу черпати з цього духовного скарбу, щоб роздавати його всім, хто бажає ним скористатися.

        Св. Жан Віанней часто згадував про обов’язок молитися за своїх померлих родичів: “Якби добрий Бог дозволив їм показати себе, ми б побачили, як вони кидаються нам до ніг: ‘О, діти, змилуйтеся над нами!’ казали б ці бідолашні душі. Вони б просили про молитву, Літургію”. Але він також сказав: “Якби ми знали, скільки благодатей ми могли б отримати через душі в чистилищі, вони б не були забуті”.

        Автор: Абат Pierre Descouvemont
        Джерело: Aleteia
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Фото: Bruno | CC BY-SA 2.0

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.