Де про чистилище написано в Біблії?

Інші дописи автора

        Де про чистилище написано в Біблії?

        Запитання: У мене на роботі є друг євангеліст, який стверджує, що католицька віра в чистилище не є біблійною. Що я можу йому відповісти?

        Відповідь

        2Сам 12:13-18 “І сказав Давид до Натана. ‘Згрішив я проти Господа!’ А Натан відповів Давидові: ‘Та Господь прощає тобі гріх твій: ти не вмреш. Тільки ж за те, що ти таким учинком тяжко образив Господа, дитина, що в тебе народилась, напевно вмре.’ І Натан пішов додому. Господь же вразив дитину, що вродила Давидові жінка Урії, і вона тяжко захворіла. … Сьомого дня дитина вмерла.” Біблійний католицький принцип #1 – існує покарання за гріх, навіть після того як гріх був пробачений.

        Од 21:27, “Не ввійде до нього ніщо нечисте”, Новий Єрусалим – Небо. Біблійний католицький принцип #2 – ніщо нечисте, ніщо заплямоване гріхом, не увійде на Небо.

        Мт 5:48, “Тож будьте досконалі, як Отець ваш небесний досконалий”, знову принцип #2 – ніщо нечисте не увійде на Небо.

        Євр 12:22-23, “Але ви приступили до гори Сіону й міста Бога живого, до небесного Єрусалиму … до судді всіх – Бога, до духів праведників, що вже дійшли до досконалости…” Духи праведників, що вже дійшли до досконалости. Біблійний католицький принцип #3 – є певний шлях, процес, через який духи праведників стають досконалими.

        1Кор 3:13-15, “кожного діло стане явне; день бо Господній зробить його явним; бо він відкривається в огні, і вогонь випробовує діло кожного, яке воно. І коли чиєсь діло, що його він збудував, устоїться, той прийме нагороду; а коли чиєсь діло згорить, то він зазнає шкоди; однак він сам спасеться, але наче крізь вогонь.” Де є це місце, в якому померла людина зазнає шкоди, однак спасається, наче через вогонь? Пекло? Ні, коли хтось потрапляє у пекло, звідти вже немає шляху назовні. Небо? Ні, на Небі ніхто не зазнає шкоди.

        Мт 12:32, “І коли хтось каже слово проти Сина Чоловічого, йому проститься. Коли ж хтось скаже проти Святого Духа, йому не проститься ні в цьому світі, ні на тому.” Це передбачає існування прощення на тому світі. Де можна отримати прощення на тому світі? На Небі? Там ніхто не потребує прощення. В пеклі? Там немає прощення. Біблійний католицький принцип #4 – існує певне “місце”, стан існування, окремо від Неба та пекла.

        Отже, давайте підсумуємо ці чотири біблійні принципи: існує покарання за гріх, навіть після прощення. Ми повинні бути досконалими, як Отець наш небесний, тому що ніщо нечисте не може увійти на Небо. Є певний шлях, процес, через який душі праведників стають досконалими. Існує певне місце окремо від Неба чи пекла, де можна постраждати, та все ж бути спасеним, ніби через вогонь, і де можна бути прощеним від гріхів, здійснений у цьому світі. Все це синтезується в один неминучий висновок – католицьке вчення про чистилище є насправді біблійним.

        Примітка: нагадаємо, чого саме Церква навчає про чистилище – “Ті, що вмирають у ласці й приязні Божій, але ще недосконало очищені, хоча мають запевнення про своє вічне спасіння, після смерті переходять очищення, щоб здобути святість, необхідну для входження до небесної радості. Це остаточне очищення вибраних Церква називає чистилищем, яке цілковито відрізняється від кари проклятих” (Катехизм Католицької Церкви 1030-1).

        Автор: John Martignoni – американський католицький апологет та бібліїст
        Джерело: Aleteia
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Фото: Priscilla Du Preez

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.