Як довго триває чистилище?

Інші дописи автора

        Як довго триває чистилище?

        Читайте також Де про чистилище написано в Біблії? та Що рання Церква вірила про чистилище?

        Якщо після смерті ми потрапимо в чистилище, скільки часу ми там перебуватимемо?

        Католицька Церква не багато говорить про цей кінцевий стан підготовки, що веде до вічного життя на Небі.

        Катехизм Католицької Церкви пояснює:

        Це остаточне очищення вибраних Церква називає Чистилищем … «Що стосується невеликих провин, то треба вірити, що перед судом існує вогонь очищення, бо так твердить Той, Хто є Правдою: коли хтось говорить хулу на Духа Святого, то це йому не буде прощено ні в цьому житті, ні в майбутньому (Мт 12:31-32). З цього твердження ми можемо зрозуміти, що деякі провини можуть бути прощені в цьому житті, а деякі з них – у майбутньому» (св. Григорій Великий, Діалоги, 4,41,3).

        (Катехизм Католицької Церкви 1031)

        І далі:

        Будь-який гріх, навіть легкий, викликає нездорове прив’язання до творінь, яке потребує очищення чи тут, на землі, чи після смерті у стані, який називається Чистилищем.

        (Катехизм Католицької Церкви 1472)

        Церква не приділяє конкретної кількості «часу» цьому останньому місцю очищення.

        З одного боку, так є тому, що, говорячи про кількість часу в Чистилищі, має значення, що ми маємо на увазі під «часом». За традицією, чистилище є тим, що забезпечує тимчасове покарання за наші особисті гріхи. Можна сказати, що чистилище має час у тому сенсі, що душі там починають і закінчують періоди відмежованого очищення. Однак, наскільки ми знаємо, це є не так, як ми вимірюємо час у цьому житті.

        Ще одне головне зауваження полягає в тому, що чистилище для кожного є різним. Бог, будучи справедливим Суддею, виносить «покарання» відповідно до нашої прихильності до гріха. Кожна людина матиме різну прихильність у момент смерті, і тому досвід чистилища у кожної людини буде значно різним. Деякі люди можуть проводити в чистилищі «хвилини», а інші можуть бути там «роками». З цієї причини неможливо дати загальний «часовий» період «перебування» людини в чистилищі.

        Істинним і надзвичайно важливим є те, що чистилище – не вічне.

        Як пояснює книжка Purgatory Surveyed, «безсумнівно, що ці страждання не вічні; інакше це було б не чистилище, а саме пекло: бо в цьому, головним чином, полягає різниця між пеклом і чистилищем, що болі чистилища тривають лише деякий час; а ті в пеклі – на вічність».

        Наприкінці часів, коли наш Господь знову прийде, чистилище перестане існувати, бо всі душі в ньому будуть очищені, і його мета буде виконана. Усі душі в чистилищі увійдуть на Небо, і коли вони увійдуть, чистилища не стане.

        Якщо ви колись увійдете в чистилище, радійте, бо звідти ви обов’язково вознесетеся на Небо!

        Автор: Philip Kosloski
        Джерело: Aleteia
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Фото: Fr Lawrence Lew OP | Flickr CC BY-NC-ND 2.0

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.