Чому чистилище є місцем надії

Інші дописи автора

        Чому чистилище є місцем надії

        Читайте також Де про чистилище написано в Біблії? та Що рання Церква вірила про чистилище?

        Чистилище не завжди зображується як місце, яке має надію. Для багатьох чистилище зображується як місце очищення, де ми переживаємо багато страждань перед тим, як потрапити на Небо.

        Цей опис може ввести в оману, оскільки він може зробити чистилище схожим на пекло.

        Папа Бенедикт XVI повторив, що чистилище має бути місцем надії, згадуючи про це у своїй енцикліці про надію Spe salvi.

        У момент суду ми переживаємо і поглинаємо силу Його любові, яка переважає усе зло у світі і в нас самих. Біль любові стає нашим спасінням і нашою радістю… Суд Божий – це надія, і тому, що це справедливість, і тому, що це благодать… Якби це була лише справедливість, то зрештою вона могла б принести лише страх усім нам… благодать дозволяє нам всі сподіватися і з довірою йти назустріч Судді, якого ми знаємо як нашого «захисника».

        Папа Бенедикт XVI, Spe Salvi 47

        Існування чистилища може дати нам надію протягом нашого життя на землі, підтверджуючи нам, що Бог є справедливим Суддею, «заступником», а не свавільним диктатором. Він хоче зодягнути нас у свою любов не тільки в цьому житті, а й у наступному. Ця любов підштовхує нас, дає надію, що все добро, яке ми робимо, не даремне.

        Крім того, чистилище має ще один вимір, який повинен дати нам надію. Це місце, де ми все ще з’єднані з Церквою на землі.

        Однак душі покійних можуть отримати «заспокоєння та підкріплення» через Євхаристію, молитву та милостиню. Віра в те, що любов може сягнути потойбічного життя, що можливі взаємні давання та отримання, при якому наша прихильність один до одного триває за межами смерті — це було фундаментальним переконанням християнства протягом століть і залишається джерелом втіхи сьогодні.

        Папа Бенедикт XVI, Spe Salvi 48

        Папа Бенедикт має на увазі здатність молитися за душі померлих вірних, що має реальний вплив на їхній досвід чистилища.

        Таким чином ми додатково проясняємо важливий елемент християнської концепції надії. Наша надія завжди є, по суті, також надією для інших; тільки так це справжня надія і для мене. Як християни, ми ніколи не повинні обмежуватися питанням: як я можу врятуватися? Треба також запитувати: що я можу зробити, щоб інші були врятовані і щоб і для них зійшла зірка надії? Тоді я зроблю все можливе для власного особистого порятунку.

        Папа Бенедикт XVI, Spe Salvi 48

        Якщо ми потребуємо більшої надії в нашому житті, подумайте про чистилище та великий дар, який Ісус дав нам у цьому перехідному місці.

        Автор: Philip Kosloski
        Джерело: Aleteia
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Ілюстрація: Antonio Maria Esquivel – Animas del Purgatorio

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.