Читання Біблії на Різдвяний піст – 20/12 – Мал 3:1-12

Інші дописи автора

        Читання Біблії на Різдвяний піст – 20/12 – Мал 3:1-12

        В рамках плану читання Біблії на Різдвяний піст

        Як цим користуватись?
        Пропонуємо Тобі наступний план біблійного розважання в стилі lectio divina:

        1) Помолись Богові у намірі доброго розважання над уривком: “Царю Небесний…”, “Засвіти в серцях наших…”
        Засвіти в серцях наших, чоловіколюбче Владико, нетлінне світло Твого богопізнання і відкрий очі нашого ума, щоб ми розуміли Твої євангельські проповідування. Вклади в нас і страх блаженних Твоїх заповідей, щоб ми, перемігши всі тілесні похоті, провадили духовне життя, думаючи і діючи все, що угодне Тобі, бо Ти є просвічення душ і тіл наших, Христе Боже, і Тобі славу віддаємо з безначальним Твоїм Отцем, і пресвятим і благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

        2) Прочитай даний уривок зі Святого Письма один чи декілька разів, повільно, виразно та вдумливо, якщо є можливість – читай вголос.

        3) Переглянь коментарі до цього уривку: часто в них можна відшукати пояснення незрозумілої ситуації, добру натхнену пораду, чи просто цікаву інформацію щодо уривку.

        4) Розважай над прочитаним. Задай собі питання:
        – що Бог хоче сказати мені цим уривком?
        – де я бачу себе в цьому уривку?
        – чи не нагадує цей уривок щось із мого життя?

        5) На закінчення, подякуй Богові молитвою за добре розважання.

        Можеш проводити такі розважання на самоті, якщо так Тобі затишніше, або навпаки: з родиною, спільнотою чи з друзями – разом з кимось розважання можуть бути значно глибшими та цікавішими!

        Тип: Пророцтво про прихід Ісуса Христа

        Тема: День Господній, десятина на храм

        Слово Боже (Книга Пророка Малахії 3:1-12)

        1. «Оце Я посилаю гінця Мого, й він приготує дорогу передо Мною, і Господь, що ви Його шукаєте, прийде негайно у храм свій. Ангел союзу, що ви його бажаєте, – ось він іде, – говорить Господь сил. 2. Хто витримає день його приходу? І хто встоїться, коли Він з’явиться? Таж Він, немов вогонь ливарний, неначе луг шаповалів. 3. Засяде, як той, що топить і прочищує срібло. Очистить синів Леві і переллє їх, як золото й срібло, і вони будуть тими, що приносять Господеві жертву справедливо. 4. І тоді Господеві буде любий принос Юди та Єрусалиму, як за днів давніх, за років колишніх. 5. Я прийду до вас близько, щоб суд судити, і буду скорим свідком: проти чарівників, перелюбників, кривоприсяжників та проти тих, що утискають наймита з його заробітком, удову та сироту, і що приходня позбавляють права і Мене не бояться, – говорить Господь сил. 6. Тому, що Я, Господь, не міняюсь, – ви, сини Якова, не вигублені. 7. З часу батьків ваших ви від Моїх заповідей відступили і їх не пильнували. Поверніться ж до Мене, і Я до вас повернуся, – говорить Господь сил. А ви питаєте: Як нам повернутись? 8. Хіба годиться людині обкрадати Бога? Ви ж Мене обкрадаєте й питаєте: В чім ми Тебе обікрали? – Десятинами й приносами! 9. Ви тяжко прокляті, а все ж таки ви, увесь народ, Мене обкрадаєте. 10. Приносьте всі десятини до комори, щоб була пожива в Моїм домі, і таким робом випробуйте Мене, – говорить Господь сил, – чи не відчиню вам загат небесних і не виллю на вас благословення понад міру? 11. Для вас Я погрожу сарані-ненажері, щоб не пустошила у вас земного плоду, та й щоб виноград не став у вас безплідним у полі, – говорить Господь сил. 12. Усі народи щасливими вас будуть називати, бо будете країною втіхи, – говорить Господь сил.

        Коментарі

        Коментар Отців Церкви

        Мал 3:1 Оце Я посилаю гінця Мого, й він приготує дорогу передо Мною

        Щоб ми не питали, Слово якого Бога стало тілом (Йо 1:14), євангелист Йоан сам наперед показує словами: Був чоловік, посланий Богом, ім’я йому – Йоан. Прийшов він свідком – свідчити Світло (Йо 1:6-7). Від якого ж Бога був посланий Йоан Предтеча, який свідчить про Світло? Від Того ж, Якого ангел є Гавриїл, який приніс радісну звістку про Його народження, Який і через пророків обіцяв послати перед Сином Своїм передвісника, який приготує дорогу Йому (Мал 3:1), тобто буде свідчити про Світло, в дусі та в силі Іллі (Лк 1:17). А Ілля був слугою та пророком якого Бога? Того, Який створив Небо і землю (Дії 14:15, пор. Ест 4:17), як сам Він сповідує. Яким чином Йоан, посланий Творцем цього світу, міг свідчити про те Світло, Яке зійшло від невидимих та неназваних? Бо все єретики нарікали, що деміург* не знає сили, яка вище його, в той час як Йоан виявляється свідком та передвісником Того, Хто зверху. Тому Господь сказав, що він більше пророка (Лк 7:26). Бо всі інші пророки провіщали пришестя Світла Отчого і бажали бути гідними бачити Того, Кого проповідували; а Йоан і сповіщав, як інші, і бачив Того хто прийшов, і вказував на Нього, і переконав багатьох повірити в Нього, так що він був водночас і пророк і апостол. І це щось означає – більше ніж пророк, тому що, по-перше, апостоли, по-друге, пророки (1Кор 12:26), все ж вони – від одного і того ж Бога. (Іреней Ліонський, Проти єресей 3.11.4).

        *Деміург – одне з ключових понять єресі гностицизму, сучасного ранньому християнству. На відміну від платонізму, в якому це поняття позначало Бога, що творить космос відповідно до ідей-зразків, у гностицизмі деміург займає у ієрархії духовних сил підлегле вищому Богу положення і протистоїть Йому в боротьбі за “порятунок” людей від влади матеріального світу, яким править деміург.

        Адже Той, Кого Бог послав, говорить слова Божі (Йо 3:34). Без сумніву, це сказано [Йоаном Хрестителем] про Христа, щоб провести розрізнення між Ним і собою. Чому так? Хіба самого Йоана послав не Господь? Чи ж не сам він сказав: я посланий перед Ним (Йо 3:28), а також: Той, Хто послав мене хрестити у воді (Йо 1:33). І чи не про нього розказано: Ось Я посилаю мого посланця перед Тобою, що приготує тобі дорогу перед Тобою (Мт 11:10, пор. Мал 3:1)? Чи ж не він говорить слова Божі – той, про якого сказано також, що він більший за пророка (Мт 11:9)? Отже, якщо і самого його Бог послав, і каже він слова Божі, то як ми можемо зрозуміти щодо [зазначеної] відмінності, що він говорив про Христа: Кого Бог послав, той вимовляє слова Божі (Йо 3:34)? (Аврелій Августин, Трактат на Євангеліє від Йоана 14.10.1).

        Переклад з англійської: Максим Гонтар за виданням ACCS: OT XIV, The Twelve Prophets (2003)

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.