5 поширених аргументів проти Біблії (і як на них реагувати)

Інші дописи автора

        5 поширених аргументів проти Біблії (і як на них реагувати)

        Біблія займає важливе місце у християнській вірі. Біблія стверджує, що є — і це визнає Церква — Словом Божим. Церква протягом століть визнавала цей статус, посилаючись на Біблію як на свій канон, що означає, що Біблія є письмовим стандартом її віри та практики. Це надзвичайні твердження щодо колекції стародавньої літератури, і багатьом людям у сучасному суспільстві важко зрозуміти, чому християни підпорядковують свої вірування та поведінку Біблії. Я можу пригадати п’ять поширених заперечень, які я чув протягом багатьох років:

        1) Біблія сповнена протиріч і невідповідностей.
        2) Біблія сповнена насильства, геноциду, упереджень і несправедливості, часто заповіданих Богом, і її використовували християни, щоб виправдати ще більше насильства та пригнічення.
        3) Біблійні описи природи та природної історії безнадійно суперечать науці.
        4) Біблію написали стародавні та первісні люди, і вона більше не має цінності для сучасних людей.
        5) Християни навіть не можуть погодитися щодо того, що там говориться, тож кого хвилює, правда це чи ні.

        Роздумуючи над цими питаннями протягом багатьох років буття біблістом, я хотів би запропонувати наступні відповіді на ці заперечення.

        1. Біблія сповнена протиріч і розбіжностей

        Не дуже важко переконати когось, що Біблія сповнена протиріч, тобто якщо вони не дуже добре знають Біблію. Все, що вам потрібно зробити, це процитувати Приповідки, де автор наказує нам: «не відповідай» (26:4) — чи то «відповідай дурному за його глупотою» (26:5). Або, можливо, вкажіть, що Матей розміщує «Нагірну проповідь» на горі (Мт 5:1), а Лука каже, що Ісус говорив «на рівнім місці» (Лк 6:17). Чи є Авія добрим царем (2 Хр 13) чи поганим (1 Цар 15:1-8)? Люди були створені останніми (Бут 1:1-2:4a) чи першими (Бут 2:4b-25)? Звичайно, це лише декілька прикладів із незліченної кількості інших, які люди люблять згадувати.

        Однак, трохи покопавшись, ми покажемо, що прислів’я написані не для того, щоб дати нам універсальні принципи («Я б завжди відповідав дурню за його дурістю»), а скоріше вони правдиві, лише якщо їх застосовують у правильній ситуації. Залежно від того, з яким «дурнем» ви розмовляєте, ви повинні визначити, яке прислів’я відповідає вашій ситуації.

        Євангелія не повинні бути просто фактичними повідомленнями, а висвітлюють теологічне значення реальних подій для їхньої сучасної аудиторії. Тож Матей розміщує проповідь Ісуса на горі, щоб виявити зв’язок, який відразу впізнають усі його читачі – єврейські християни. А саме, Ісус, говорячи на горі про закон, нагадав би їм, як Бог дав Мойсеєві закон на горі Синай (Вих 19-24): Лука, що писав переважно для елліністичних християн, не так охоче передав цей зв’язок.

        Те саме стосується розповіді про Авію у книгах Царів та Хронік. Це не просто колекція даних про царя на ім’я Авія. Дві історії використовують історію Ізраїлю та Юдеї, щоб відповісти на питання, що стосуються їхнього часу. Автор Царів пише тим, хто пережив зруйнування Єрусалиму вавилонянами, щоб пояснити, чому вони перебувають у вигнанні. Вони та їхні царі порушили Божий закон і страждають від наслідків. Книга Хронік, з іншого боку, була написана для громади після вигнання і, крім іншого, зацікавлена у виборі подій з життя їхніх царів, які показують їх відданість Богу.

        Щодо двох розповідей про створення: хоча вони обидві зацікавлені в тому, щоб розповісти нам, Хто все створив, жодна із них не ставить за мету те, щоб розповісти нам, як Він це зробив. Жодна з них не повідомляє нам фактичної послідовності створення, але описує творіння образною мовою. Ми можемо звернутися до науки і поставити запитання, як Бог це зробив.

        Як я продемонстрував, передбачувані «напруженості та протиріччя» в Біблії зазвичай є випадками, коли хтось неправильно розуміє жанр і мету певного уривка або вимірює Біблію за невідповідними стандартами. Будучи сорок з лишком років професійним бібліїстом я ще не чув такого твердження про суперечність, яке справді вистоїть, коли я трохи його подосліджую. Я пропоную зробити так і іншим.

        2. Біблія сповнена насильства, геноциду, упереджень і несправедливості, часто заповіданих Богом, і її використовували християни, щоб виправдати ще більше насильства та пригнічення

        Так, Біблія сповнена упереджень, насильства, спроб геноциду та несправедливості. Зрештою, Біблія дає нам жорстоку правду про грішних людей.

        Звичайно, люди, які висувають це звинувачення проти Біблії, не мають на увазі ці випадки людського насильства та несправедливості, а радше думають про ті численні історії, де Бог спричинив насильство над людьми безпосередньо або через посередництво своїх послідовників. Згадайте історію про потоп (Бут 6-9), вбивство єгипетських солдатів біля Червоного моря (Вих 14-15) або завоювання (ІН 1-12). Але, незважаючи на те, що нашим західним умам 21-го ст. важко зрозуміти, це історії про справедливість, про злих людей, які отримують суд, на який вони заслуговують. Бог приносить потоп проти жорстокого людства (Бут 6:11-12); Він закриває Червоне море проти єгипетських солдатів, які намагалися вбити ізраїльтян, і наказує Ісусу Навину воювати з ханаанеями, тому що їхній гріх досяг «повної міри» (Бут 15:16).

        Лише люди, які живуть у відносно мирних обставинах, мають розкіш бути «обуреними» такими історіями. Сувора істина Біблії полягає в тому, що люди, які відкидають Бога і завдають шкоди іншим людям, зрештою отримають за це покарання. Це також послання Нового Завіту, у вченні про Небо і пекло.

        Божественне насильство Біблії є частиною Божої боротьби зі злом. І ця боротьба розвивається з часом. Коли Ісус приходить, Він фактично підвищує та посилює битву, так що тепер вона спрямована безпосередньо на духовні сили і влади, і ці вороги перемагаються не вбивством, а Його смертю на хресті, де Він отримує над ними перемогу (Кол 2:15).

        З цієї причини послідовники Ісуса, християни, повинні усвідомити, що «нам бо треба боротися не проти тіла й крови, а проти начал, проти властей, проти правителів цього світу темряви, проти духів злоби в піднебесних просторах» (Еф 6:12). Ця битва виграється духовною (правда, праведність, мир, віра, слово Боже), а не фізичною зброєю. Будь-яке застосування насильства сьогодні для подальшого розвитку або навіть захисту Євангеліє є гріховним.

        Незважаючи на це, цей перехід від фізичної війни до духовної у Новому Завіті не несе за собою критики чи заперечення того, що відбувалося у Старому Завіті. Насправді, війна проти злих людей і темних духовних сил поєднуються в картині останнього суду, яку дає нам Біблія (напр. в Од 19:11-21).

        Тим не менш, я повинен визнати, що в Біблії, як у Старому, так і у Новому Завіті, є речі, які мені теж важко зрозуміти. Зокрема, вказівка Мойсея про те, що Ізраїль мав на залишати в живих «все, що дихає» (Вт 20:16), мені важко охопити, особливо коли Ісус Навин реалізує це після битви при Єрихоні, коли ізраїльтяни «знищили вони вістрям меча, як анатему, все, що було в місті, чоловіків і жінок, і молодих і старих, волів, овець і ослів» (ІН 6:21). Можливо, як припускають деякі вчені, «чоловіків і жінок, і молодих і старих» — це лише спосіб сказати «всіх», але насправді там не було молодих людей, але навіщо згадувати молодих, якщо вони не були включені? Можливо, як припускають інші, Єрихон в цей час був військовим гарнізоном з невеликою кількістю дітей, якщо взагалі вони там були, але навіть якщо одна дитина загинула, це все одно хвилює. Можливо, — і, на мою думку, ця точка зору більш ймовірна, — ханаанська культура була настільки зіпсована, що її потрібно було повністю викорінити.

        Зрештою, я виявляю, що, як Йов в кінці книги Йова, схиляюся перед Богом, незважаючи на його незрозумілі страждання. Для інших уявлення про те, що Бог вбиває або допускає смерть, особливо не-воїнів, і надалі буде перешкодою, але я вважаю, що ми повинні протистояти спокусі пояснити це легко.

        3. Описи природи та природної історії в Біблії безнадійно суперечать науці

        Біблія не суперечить науці в її описах природи та природної історії. Біблійна та наукова істина ніколи не будуть суперечити за своїм принципом, тому що, як казали нам минулі теологи, Бог дав нам дві книги, щоб розкрити, Хто Він є, а саме книгу природи і Біблію. Хоча ці дві книги ніколи по-справжньому не конфліктують, наші інтерпретації однієї чи іншої, чи обох можуть бути неправильними, що призводить до появи конфлікту. На цьому етапі ми повинні згадати мудрі слова Папи Івана Павла ІІ: «Наука може очистити нашу релігію; релігія може очистити науку від ідолопоклонства і фальшивих абсолютів».

        Книга Буття 1-2, головне біблійне оповідання про космічне та людське походження, описує ці події образною мовою, яка повинна бути очевидною для всіх читачів і була очевидною для більшості протягом століть. Отці Церкви, такі як Оріген та Августин, визнали, що справжні дні з вечорами і ранками повинні мати сонце, місяць і зірки. Таким чином, дні Буття 1 — де сонце з’являється лише на четвертий день — не повинні бути реальними днями. Коли Буття 2:7 описує формування першої людини, коли Бог дмухає на порох, це теж образна мова. Зрештою, чи є у Бога легені?

        Отже, нам не потрібна наука, щоб сказати, що Буття 1-2, хоча життєво цікавиться питанням, Хто все створив — Бог! — зовсім не цікавиться тим, як Він все створив. Таким чином, ми можемо звернутися до іншої Божої книги — природи — щоб відповісти на це запитання. І через інструменти науки ми бачимо, що природну історію найкраще розуміти як тривалий, повільний процес космічної та біологічної еволюції, що веде до створення людей. Це не становить реальної загрози біблійному вченню.

        4. Біблію написали стародавні та примітивні люди, і для сучасних людей вона більше не має цінності

        Біблію, безперечно, написали стародавні люди. Найдавніші книги Біблії походять з другої половини другого тисячоліття до Христа, а найновіші частини Старого Завіту – з приблизно 300 року до Христа. Це було давно. Новий Завіт є пізнішим, але навіть ці книги були написані майже 2000 років тому. Вони були написані давньоєврейською, арамейською та грецькою мовами, і людьми, які культурно відрізнялися від нас. Справді, ми часто неправильно розуміємо послання Біблії, якщо не пам’ятаємо нашу часову та культурну віддаленість від тих, хто її написав. Але одна справа сказати, що Біблію написали стародавні люди, а інша справа — що її написали люди примітивні. Навіть без урахування твердження, що ці автори говорять від імені Бога, таке звинувачення було б вершиною нашої власної культурної зарозумілості. Так, у стародавніх людей не було комп’ютерів, мобільних телефонів, відеоігор, навіть електрики чи автомобілів, як їх не було і у Шекспіра чи Платона, і чи можемо ми також сказати, що ці письменники занадто древні, щоб сказати щось правдиве чи змістовне? З біблійних часів ми досягли значних успіхів у своєму розумінні світу природи, і біблійні автори часто відображають їхній стародавній світогляд (що, скажімо, світ був пласким і, можливо, був у центрі космосу). Але Біблія не має наміру навчати нас про космологію, і помилкова космологія, яку вона припускає, не впливає на її намірене повідомлення.

        Інші вважають, що Біблія примітивна у своєму розумінні надприродного. Вмираючі люди чудесним чином зцілюються, мертві оживають, і море відкривається, щоб ізраїльтяни могли втекти від єгиптян. Але, можливо, сучасний погляд на космос як матеріалістичний тут є помилковим. Біблія — це Боже одкровення виміру, який вислизнув від нашого емпіричного сприйняття.

        Юдеї та християни цінують Біблію набагато більше, ніж будь-яку іншу літературу, давню чи сучасну, оскільки ми визнаємо, що Бог говорить до нас через людських авторів Біблії (юдейська частина для юдеїв і Старий та Новий Завіти для християн). Іншими словами, хоча книги Біблії не були написані до нас, вони були написані для нас і мають постійне значення для нас сьогодні.

        5. Християни навіть не можуть погодитися щодо того, що говорить Біблія, тож кого хвилює, правда це чи ні

        Християни часто приходять до різних висновків щодо того, що Біблія навчає з цілого ряду питань. Все, що нам потрібно зробити, це проїхатися вулицею і побачити Баптистську Церкву на одному розі, потім Лютеранську Церкву на іншому, потім Католицьку Церкву, Пресвітеріанську Церкву, і так далі і далі, щоб прийти до висновку, що є не одне, але безліч різних християнських послань.

        Християни не погоджуються щодо багатьох речей, наприклад, як тлумачити Буття 1-2, як розуміти верховну владу Бога та відповідальність людей, що відбувається під час Причастя, коли хтось має бути охрещений, як дари Духа виявляються в нас, коли повернеться Христос, і так далі і тому подібне. Такі розбіжності можуть спонукати деяких людей зробити висновок, що якщо християни не можуть погодитися щодо того, чого навчає Біблія, то навіщо взагалі про неї турбуватися.

        Але такий висновок упускає дуже критичний момент. Серед усіх розбіжностей щодо другорядних питань (які, на жаль, деякі християни вважають більш важливими, ніж вони є), майже всі християни насправді погоджуються щодо найважливіших питань. Що це за питання? Ну, якщо ви хочете знати, в чому погоджуються всі християни, подивіться на Апостольський символ віри. Лютеранська, Пресвітеріанська, Єпископальна, Католицька та багато інших Церков визнають Апостольський символ віри. Християни також об’єднані в чіткому вченні про те, що Біблія говорить нам, що ми створені Богом, що ми грішники, яким потрібен Спаситель, і що цей Спаситель — Ісус Христос, Син Божий, який помер на хресті і воскрес у владі. Як сказано у Вестмінстерському визнанні віри (християнський символ віри, написаний у сімнадцятому столітті), це те, що «необхідно знати, вірити і дотримуватися для спасіння», і ці питання зрозумілі, тому що вони «так чітко пропоновані і відкриті у тому чи іншому місці Святого Письма, щоб не тільки вчені, але й неосвічені, належним чином користуючись звичайними засобами, могли досягти достатнього їх розуміння».

        Висновок

        Дозвольте мені закінчити думкою, що це є цілком нормальним – висловлювати свої запитання про Біблію, і ці запитання є природними. Протягом багатьох років я сам їх задавав, але вони підштовхнули мене до глибшого вивчення Біблії. Продовжуючи вивчати їх, я глибше ставився до Біблії як Слова Божого, і моє дослідження продовжується. Для інших я сподіваюся, що ці питання можуть стати каталізатором більшої взаємодії з Біблією, а не приводом для її відкидання.

        Автор: Д-р. Тремпер Лонгман, визнаний дослідник біблійних студій Вестмонтського коледжу

        Джерело: biologos.org

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.