Йоан Христитель проповідує в пустині (Мр 1:1-8)

Інші дописи автора

        Йоан Христитель проповідує в пустині (Мр 1:1-8)

        Коментарі Отців Церкви на недільне Євангеліє

        Євангеліє від св. Марка 1:1-8

        1. Початок Євангелії Ісуса Христа, Сина Божого. 2. Як написано в пророка Ісаї: “Ось я посилаю мого посланця перед тобою, який приготує тобі дорогу. 3. Голос вопіющого в пустині: Готуйте Господеві дорогу, вирівняйте стежки його”, 4. – так виступив Йоан, христивши у пустині та проповідувавши хрищення покаяння на прощення гріхів. 5. І виходили до нього – вся країна Юдейська та всі єрусалимляни, христились від нього в ріці Йордані й визнавали гріхи свої. 6. Йоан одягнений був в одежу з верблюжого волосу й носив ремінний пояс на своїх бедрах, а їв сарану й мед дикий. 7. І проповідував, кажучи: “Слідом за мною іде сильніший від мене, що йому я недостойний, нахилившись, розв’язати ремінця його сандалів. 8. Я вас христив водою, а він христитиме Святим Духом.”

        Коментарі Отців Церкви

        «Початок» (Мр 1:1а)

        Приготуй шлях у своєму серці. Оріген: Чи не всередині нас, чи не в серці нашому приготувати прямий і рівний шлях Господу? .. Велике серце людське, широке, містке, якщо тільки зробилося чистим. Ти хочеш пізнати його велич та широту? Поглянь, як багато божественних почуттів вміщає воно … Але не тільки на величину його дивись, а і на твердість знання істини … Готуй дорогу для Господа добропорядним життям, справами славними тримайся шляху, щоб через якесь беззаконня не пройшло повз тебе Слово Боже (Оріген «Гомілії на Євангеліє від Луки»).

        «Ось я посилаю Свого Ангела» (Мр 1:2)

        Чому Івана названо ангелом? Тертуліан: Відомо, що сам Син Божий розмовляв з Мойсеєм і сказав народу: «Ось я посилаю ангела мого перед лицем твоїм», тобто лицем народу; «він буде оберігати тебе на шляху та приведе тебе у землю, яку Я приготував для тебе; відправляйся за ним та прислуховуйся до нього, і не будь непокірним, бо він не простить гріха вашого, бо на ньому Ім’я Моє» (пор. Вих. 23:20-21). Бо Ісусу Навину, а не Мойсею належить ввести народ у землю обітовану (пор. Чис. 14:30). Він називає його ангелом, через чуда, які йому наложило сотворити (чудес, які Ісус син Навина сотворив, про які ви і самі прочитали, через його зобов’язання пророка, які полягають у проголошенні Волі Божої. Так само Івана Предтечу апостол назвав майбутнім ангелом (тобто «посланцем»), коли Дух Святий від лиця отця промовив: «Ось я посилаю Ангела мого перед лицем твоїм», тобто лицем Христа, «який приготує шлях перед тобою» (пор. Мр. 1:2). Не нове діло для Духа Святого називати ангелами тих, кого Бог вибирає служителями Своєї слави (Тертуліан «Проти юдеїв»).

        Раптова поява Івана. Євсевій Кесарійський: Іван виходив з пустелі одягнений в дивну одіж. Він ухилявся від всякого спілкування з людьми і тому не заходив ані в міста, ані в села, ані на збори мужів і навіть трапезу ні з ким не ділив. Тому і написано: «І був в пустині до дня явлення свого Ізраїлеві» (Лк. 1:80), а також: «мав одяг з верблюжої шерсті, а поживою його була сарана і дикий мед» (пор. Мр. 1:6). Не дивно, що всі дивувались, бачачи перед собою чоловіка з волоссям як у назорея Божого, вигляд його достойний Богу, одягнений в дивну одіж, який раптово з’являвся невідомо звідки з пустелі, а після проповіді йшов назад в пустелю невідомо куди; який не їв, не пив, не спілкувався з натовпом. Тому вони думали, що він навіть не людина. Бо як він міг бути людиною, якщо навіть їжі не потребував? Тому і приймали його за ангела, того самого, про якого звістив пророк (Євсевій Кесарійський «Доказ на користь Євангелія»).

        «Голос волаючого в пустелі» (Мр 1:3а)

        Голос і крик. Максим Турський: Бачите, що Він сказав! Він не просто каже: «Я є голос», але: Голос волаючого. Тим самим Він хоче сказати, що голос, який кличе прямувати за вірою, досягає слуху, а крик приголомшує серця; що голос проповідує царство, а крик погрожує судом (Максим Турський «Збірник проповідей»).

        «Хрещення покаяння на відпущення гріхів» (Мр 1:4)

        Покаяння і очищення. Тертуліан: Іван збирав народ і щедро зігрівав його своєю добротою. Він, хто часто відчував невдячність, завжди закликав до покаяння; проповідуючи покаяння, він увібрав в себе голоси всіх пророків. Закликаючи тих, хто був обраний успадкувати обітниці, дані насінню Авраама, він обіцяв їм милість, яка засяє в кінці часів для всього світу. Але перед тим він велів їм взяти на себе зобов’язання покаяння … Він вказував на необхідність покаятися та очистити помисли, щоб ніякий колишній проступок не плямував людей і ніяке неуцтво не оскверняло їхні серця. У тілах таких людей покаяння – таке, що вимітає, вискрібає і викидає геть – готує чисте житло Святому Духові, що сходить на них, через Якого в нас охоче входять блага небесні (Тертуліан «Про покаяння»).

        «І хрестились від нього в ріці Йордані» (Мр 1:5)

        Заради майбутнього прощення. Ієронім Стридонський: Хрещення Івана не стільки відпустило гріхи, скільки було хрещенням на відпущення гріхів, тобто, заради майбутнього прощення, яке наступить через освячення у Христі (Пор. 1 Кор. 1:30) (Ієронім Стридонський «Суперечка люциферіанина і православного»).

        Види хрещення. Григорій Назіанзин: Поміркуємо трохи про відмінність хрещень … Мойсей хрестив, але водою, а перед тим – хмарою і морем. У цьому була вказівка на майбутнє, як вважає і Павло: море було прообразом води, хмара – Духа, так само, як манна була прообразом хліба життя, а вода з каменю – божественного пиття (1 Кор. 10:1-4). Хрестив і Іван, але вже не по-юдейському, бо хрестив не тільки водою, але і на покаяння, хоча ще й не цілком духовно (адже не додано в тексті: «… і Духом»). Хрестить і Ісус, але Духом – ось досконалість! Як же не Бог Той – скажу дещо сміливіше, – від Кого ти сам стаєш богом? Відомо мені і четверте хрещення: мучеництвом і кров’ю, котрим і Сам Христос хрестився, – і воно набагато почесніше за інші, оскільки його не можна осквернити повторно. Знаю ще і п’яте хрещення: сліз, – але воно вимагає великої праці, бо в ньому кожну ніч зрошуємо ложе своє сльозами (Пор. Пс. 6:7) (Григорій Назіанзин «Про святих світочів (Слово 39)»).

        «Іван зодягався в одежу з верблюжого волосу» (Мр 1:6а)

        Духовні послідовники Івана. Ієронім Стридонський: У Івана Хрестителя була праведна мати, а батько його був священиком. Однак, ні любов матері, ні влада батька не змогли утримати його в батьківському домі, де непорочність його могла піддатися мирським спокусам. Він оселився в пустелі, де очі його, що шукали Христа, відмовлялись бачити будь-що інше. Його грубий одяг, шкіряний пояс, їжа, що складалася з сарани і дикого меду, – все було заради морального вдосконалення і стриманості. Наслідуючи його приклад, монахи, сини пророків, про яких ми читаємо в Старому Завіті, теж будували собі халупи поруч з Йорданом. Вони віддалялись від шуму міст і харчувалися ячменем і польовими травами (Пор. 4 Цар. 4:38-39, 6:1-2). Поки ти сам перебуваєш в рідній землі, вважай свою келію раєм, зривай всілякі плоди Писання, насолоджуйся ними і радій їх поєднанню (Пор. Пс. 118:69-70) (Ієронім Стридонський «Послання»).

        Провісник нового священства. Беда Високоповажний: Іван, здавалося б, сам міг стати вищим служителем закону (Мається на увазі, що Іван успадкував священство від свого батька Захарії), однак, він віддав перевагу ролі провісника нового служіння, а не послідовника і спадкоємця старого, і навчав непорушного розуміння істини. Просвічений Духом, він обрав проповідування новозавітних таїнств людям, що були покликані в пустелю, а не служіння в Храмі для тих, хто приходив би до нього, як до члена почесного старозавітного священства, яке існувало в той час. Іван обрав спрагу і голод в тривалій самоті, а також одяг із вовни верблюдів, який він підперізував шкіряним поясом, поставивши таке вбрання вище від шитих золотом шат священиків. Саме так, брати мої, заслугами вищої праведності він і здобув собі славу пророка. І хоча знехтував священством батька, він, безсумнівно, став кращого священства провісником і предтечею (Беда Високоповажний «Гомілії на Євангелія»).

        Переклад з російської – Ольга Цицик, за виданням “Библейские комментарии Отцов Церкви и других авторов I—VIII веков. Новый Завет, т. 2, Евангелие от Марка” (2001)

        Ілюстрація: Ghirlandaio – Preaching of St John the Baptist

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.