Важкі питання про Біблію. #04 Біблія – а де докази?

Інші дописи автора

        Важкі питання про Біблію. #04 Біблія – а де докази?

        (Інші важкі питання про Біблію, список поповнюється)

        «Чи є якісь докази на підтримку тверджень у Біблії?»

        В ЧОМУ ПРОБЛЕМА?

        «Біблія стверджує, що натхненна Богом».

        «Все Писання – надхненне Богом» (2 Тимофія 3:16).

        Біблія стверджує, що є словом Божим.

        «Бо ніколи пророцтво не було проголошене з волі людини, лише, ведені Святим Духом, промовляли святі люди від Бога» (2 Петра 1:21).

        «То де ж докази на підтримку таких великих заяв?»

        ДВА ТЕСТИ

        Ви можете провести над Біблією чи будь-якою іншою книгою два тести, щоб перевірити, чи вона правдива. Для скептика ці тести можуть не бути абсолютним «доказом» божественного натхнення Біблії, але вони показують, чи можна покладатися на Біблію.

        ТЕСТ ПЕРШИЙ: ТЕСТ ЗОВНІШНІХ ДОКАЗІВ

        Тут два джерела підтверджують надійність Біблії як достовірного історичного документа: археологія та ранні нехристиянські письменники.

        1. АРХЕОЛОГІЯ

        Єврейський археолог Нельсон Глюк сказав: «Можна категорично стверджувати, що жодне археологічне відкриття ніколи не заперечувало біблійне послання. Було зроблено безліч археологічних знахідок, які підтверджують чітко або з точними деталями історичні твердження в Біблії».

        Сер Вільям Ремсі, один із найвидатніших археологів усіх часів, показав, що Люк не помилився, посилаючись на 32 країни, 54 міста та 9 островів.

        2. СВІДЧЕННЯ НЕХРИСТИЯНСКИХ ПИСЬМЕННИКІВ

        Два римські письменники першого століття того періоду розповідають нам про нього: Тацит, 55–120 рр. Б. (Аннали 15.44) і Пліній Молодший, 62 – 114  рр. Б. (Листи 10.96).

        Поряд з Біблією за важливістю є праці єврейського історика Йосипа Флавія, 37–95 рр. Б., які є найавторитетнішим стародавнім джерелом для висвітлення людей, місць та подій, записаних у Старому та Новому Завіті. Він народився в Єрусалимі лише через чотири роки після розп’яття Ісуса. У своїй книзі «Юдейські старожитності» 18:63, Йосип Флавій записує: «Приблизно в цей час жив Ісус, мудра людина, якщо його справді можна назвати людиною. Бо він здійснив надзвичайні вчинки і був учителем тих, хто радо приймає істину. Він здобув за послідовників багатьох євреїв і багатьох греків. Він був Месією. Коли його звинуватили наші очільники, і Пилат засудив його на розп’яття, ті, хто полюбив його від початку, не покинули цього; бо він явився їм на третій день відновлений до життя, як пророки Божества передрікали ці та незліченну кількість інших дивовижних речей про нього. І плем’я християн, назване так на його честь, не зникло донині».

        Д-р Г. Р. Хабермас виявив, що протягом 110 років після розп’яття Христа вісімнадцять нехристиянських джерел згадують більше ніж «сто фактів, вірувань і вчень із життя Христа та раннього християнського світу. Ці речі, я можу додати, згадують майже кожну важливу деталь життя Ісуса, включаючи чудеса, Воскресіння та Його твердження про власну божественність».

        ТЕСТ ДРУГИЙ: ТЕСТ ВНУТРІШНІХ ДОКАЗІВ

        Це стосується доказів у самій Біблії. Внутрішня перевірка доказів показує, наскільки послідовною є Біблія.

        Очікується, що збірка: 66 книг,

        написаний понад 40 авторами,

        трьома мовами,

        на трьох континентах,

        протягом 1500 років,

        що охоплює сотні спірних тем навряд чи може мати одну єдину тему. Але всі автори Біблії пишуть про одну тему — Боже відкуплення людства.

        ЦИТАТА ДЛЯ РОЗДУМІВ

        Я взявся шукати правду на кордоні, де зустрічаються Греція та Азія, і знайшов її там. Ви можете перевіряти слова Луки з детальністю, що перевищує будь-якого іншого історика, і вони витримають найпильнішу перевірку та найважче поводження

        Сер Вільям Рамзі

        Джерело: Hard Questions about the Bible made easy – Water, M. (2000)

        Переклад з англійської: Максим Гонтар

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.