Важкі питання про Біблію #09 Біблія – тільки для неосвічених?

Інші дописи автора

        Важкі питання про Біблію #09 Біблія – тільки для неосвічених?

        (Інші важкі питання про Біблію, список поповнюється)

        «Хіба в Біблію не вірять лише старі, нерозумні та легковірні?»

        В ЧОМУ ПРОБЛЕМА?

        «Біблія була прийнятною для попередніх століть. Але тепер, коли ми отримали кращу освіту, ми бачимо, що Біблія — це лише збірка міфів та історій, які не витримують критики наукових досліджень».

        ВЧЕНІ, ЯКІ ВІРЯТЬ В ЦІННІСТЬ БІБЛІЇ?

        Свідчення одного з найшановніших учених сходознавства:

        «Читач може бути впевнений, що археологи не знайшли нічого, що могло б порушити розумну віру, і не було виявлено нічого, що могло б спростувати хоча б одну теологічну доктрину. Ми більше не турбуємося про спроби “узгодити” релігію та науку або “довести” Біблію. Біблія може сама себе захистити» – професор Вільям Ф. Олбрайт.

        Свідчення, мабуть, найкваліфікованішого лінгвіста Старого Завіту всіх часів:

        «Протягом сорока п’яти років безперервно, відколи я залишив коледж, я присвятив себе єдиному великому вивченню Старого Завіту на всіх його мовах, у всій його археології, у всіх його перекладах і, наскільки це можливо, у всьому, що стосується його тексту та історії. Результат мого сорокап’ятирічного вивчення Біблії весь час вів мене до міцнішої віри в те, що у Старому Завіті ми маємо правдиву історичну розповідь ізраїльського народу» – доктор Роберт Дік Вілсон.

        Свідчення наукового археолога, дослідника античної класичної історії та літератури:

        «Лука — історик першого рангу;  заслуговують довіри не лише його твердження про факти; він володіє справжнім історичним відчуттям. Він схоплює важливі та критичні події, і ширше показує їх справжню природу. Коротко кажучи, цього автора слід поставити поряд із найбільшими істориками» – сер Вільям Рамзі.

        НАЙБІЛЬШИЙ РИМСЬКИЙ ІСТОРИК ЧАСІВ ІМПЕРІЇ

        Широко ходили чутки, що велика пожежа в Римі у 64 р. Б. була спровокована Нероном, щоб йому приписували відбудову міста. Тацит у своїй історії правління Нерона випадково підтверджує центральну подію Нового Завіту як загальноприйнятий історичний факт.

        «Тому, щоб позбутися чуток, Нерон замінив винних і покарав з найвищою витонченістю жорстокості клас людей, ненависних за свої недоліки, яких натовп називав християнами. Христос, від якого вони отримали своє ім’я, був страчений за вироком прокурора Понтія Пилата, коли імператором був Тиберій» – Корнелій Тацит.

        ЯКИЙ ВИСНОВОК?

        Існує золотий Ключ, який відкриє таємниці Біблії кожному, хто ним скористається. Він відкриє сховище Божого невичерпного скарбу істини. Цим золотим Ключем є Господь Ісус Христос. Він робить Біблію відкритою книгою.

        «Я хочу …  щоб потішити серця їхні, в любові з’єднані, збагатити повним розумінням для досконалого спізнання Божої тайни – Христа, в якому сховані всі скарби мудрости і знання» (Колосян 2:1-3).

        ЦИТАТА ДЛЯ РОЗДУМІВ

        Ми не можемо покладатися на вчення Святого Письма, поки не будемо абсолютно переконані, що Бог є його автором

        Джон Кальвін

        Джерело: Hard Questions about the Bible made easy – Water, M. (2000)

        Переклад з англійської: Максим Гонтар

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.