Мати і брати Ісуса (Лк 8:16-21)

Інші дописи автора

        Мати і брати Ісуса (Лк 8:16-21)

        Коментарі Отців Церкви на святкове Євангеліє

        Євангеліє від Луки 8:16-21

        16. Ніхто не засвічує світила, щоб його вкрити посудиною або поставити під ліжко, а, навпаки, його ставлять на свічнику, щоб ті, що входять, бачили світло. 17. Нічого бо нема захованого, що б не стало явним, ані нічого тайного, що б не стало знаним і на яв не вийшло. 18. Вважайте, отже, як слухаєте: бо хто має, тому дасться; а хто не має, заберуть і те, що йому здається, нібито має.” 19. Мати Його й брати прийшли були до Нього, та зачерез народ не могли до Нього доступитись. 20. Його повідомили: “Мати Твоя і брати Твої стоять надворі, хочуть побачитися з Тобою.” 21. Він же у відповідь сказав їм: “Мати Моя і брати Мої це ті, що слухають слово Боже й його виконують.”

        Коментарі Отців Церкви

        Осторога щодо катехитичних лекцій та слухання (Лк 8:16-18)

        Боже Слово – наче світильник. Ориген: Писання не говорить це про матеріальну лампу, але про розумовий образ. Лампу не “засвічують” щоб приховати “посудиною”, або поставити “під ліжко, але на свічник” всередині самого себе. Посудини будинку – сили душі. Ліжко – це тіло. “Ті, що входять” – це ті, хто чує Вчителя. … Він називає святу Церкву “свічником”. За Його проголошенням, Слово Боже дає світло всім, хто в цьому світі, і освітлює тих, хто в домі, променями істини, заповнюючи розум кожного божественним знанням (Ориген, Фрагменти щодо Луки 120, 122).

        Віра і прощення. Єфрем Сирин: “Хто має, тому дасться; а хто не має, заберуть і те, що йому здається, нібито має”. Це подібне до “Хто має вуха, нехай слухає” (Мт 11:15). Це сказано для тих, хто має духовні вуха всередині вух тілесних, щоб вони могли слухати Його духовні слова. Він збільшував своє вчення більше і понад те, що вони вже мали (Єфрем Сирин, Коментарі до Діатессарона Татіана 6.19).

        Сім’я Ісуса – слухачі Слова (Лк 8:19-21)

        Оновлена сім’я Ісуса чує Слово і виконує його. Кирило Александрійський: Цей урок навчає нас, що покора і слухняність щодо Бога є причиною всякого благословення. Дехто входили і шанобливо говорили про святу матір Христа та Його братів. Він відповів такими словами: “Моя мати та брати мої – це ті, хто слухає Слово Боже і виконує його”. Не дайте нікому уявити собі, що Христос зневажав честь своєї матері чи зневажливо нехтував любов’ю своїх братів. Він проповідував закон Мойсея і чітко казав: “Шануй свого батька та матір, щоб було добре тобі” (Вт 5:16). Як, запитую я, міг відкинути любов щодо братів той, хто наказав нам любити не лише наших братів, але і ворогів наших? Він каже: “Люби ворогів своїх” (Мт 5:44). Чого Христос хоче навчити? Його мета – високо піднести свою любов до тих, хто готовий схилити шию перед Його заповідями. Я поясню, як Він це робить. Найбільші почесті та найповніша прихильність є ті, якими всі ми зобов’язані своїм матерям і братам. Якщо Він каже, що ті, хто слухає Його слово і виконує його, – це Його мати та Його брати, чи не є зрозумілим кожному, що він дарує любов досконалу та гідну їх прийняття тим, хто слідує за ним? Він вчинить так, що їх легко охопить бажання віддатися Його словам і віддати свій розум під Його ярмо, завдяки повній слухняності (Кирило Александрійський, Коментарі до Луки, Проповідь 42).

        Спорідненість за виконанням Божої волі. Василій Великий: Близькість з Господом не пояснюється з точки зору спорідненості за тілом, але це досягається радісною готовністю виконувати волю Бога (Василій Великий, Моральні повчання, 22).

        Переклад з англійської – Максима Гонтара за виданням Ancient Christian Commentary on Scripture: New Testament III, Luke 3rd ed. Edition (2003)

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.