Троє святих, які показують нам, як має виглядати Великий піст

Інші дописи автора

        Троє святих, які показують нам, як має виглядати Великий піст

        Ці святі, яких згадуємо у березні, можуть допомогти нам піднятися вище у цей час підготовки до Великодня.

        Наш літургійний календар наповнений святими, які жили яскравим життям надзвичайної благодаті. Вони є для нас взірцем християнського життя. Вони «піднесені до вівтаря» саме для того, щоб показати нам, що ми також можемо віддати своє життя Ісусу та оживляти наші дії Його Духом.

        У період Великого посту ми покликані перевірити своє життя, відвернутися від гріха та відновити наше зобов’язання жити так, як нас навчав Христос. Традиційно нас запрошують брати участь у трьох практиках, які Ісус рекомендує нам у Євангеліє від Матея: давати милостиню, молитися та постити (Мт 6:1-18). Застосовуючи ці практики, ми можемо освіжити своє духовне життя.

        Багато святих зробили ці практики центром свого життя. Хоча ми можемо не досягти тих висот, до яких святі доводили ці дисципліни, ми все одно можемо вчитися в їхньому дусі. Розгляньмо трьох святих, чиї свята відзначаються під час Великого посту, і життя яких було взірцем милостині, молитви та посту.

        Милостиня – св. Катерина Дрексель

        Милостиня — це звичай давати нужденним. (Англійське «almsgiving» («милостиня») походить від грецького eleēmosunē, «співчуття», корінь якого eleos, «милосердя».) Християнська традиція говорить нам, що ми маємо обов’язок піклуватися про бідних, вдів, сиріт, та приходьків (див. Вихід 22-23 або Якова 1). Деякі святі дійшли настільки далеко, що не тільки віддавали надлишок, але й віддавали бідним усе.

        Свята Катерина Дрексель, яку ми згадуємо 3 березня, була американською спадкоємицею, яка народилася незадовго до громадянської війни. Вона відмовилася від свого багатства (теперішній еквівалент 200 мільйонів доларів) і пішла в монастир. Її серце схилялося до місіонерства, і вона присвятила своє життя служінню корінним американцям та афроамериканцям, відкриваючи для них школи по всій країні.

        Молитва – св. Домінік Савіо

        Молитва, «піднесення серця і розуму до Бога», як її визначив св. Йоан Дамаскін, є центральною частиною наших стосунків з Господом. У Великий піст ми більше звертаємося до молитви та віддаляємось від розваг цього світу. Святий Домінік Савіо, спомин якого припадає на 10 березня, дожив лише до 14 років, але його життя було позначене молитовністю. Він проводив години в тихих роздумах та мав небесні видіння, навіть граючись з іншими дітьми. Зважаючи на слабке здоров’я, він, мабуть, відчував, що довго не проживе. Але він знав, що може принаймні молитися, навіть якщо не здатен більше нічого вдіяти.

        Піст – св. Йосиф Оріол

        Піст від благ та задоволень цього світу нагадує нам, що, хоча Бог створив для нас насолоду, те, що нам зрештою потрібно для наповнення – це не речі цього світу, але сам Бог. Святий Йосиф Оріол, який згадується 23 березня, був іспанським священником і професором, жив у XVII ст. Однак, окрім науки, він став відомий не лише багатьма чудесними зціленнями, які він здійснив, але і своїм інтенсивним режимом посту. Щороку під час Великого посту він їв лише один раз на тиждень!

        Цього Великого посту зверніться до своїх небесних друзів

        Проведення Великого посту зі святими – чудовий спосіб зростати у святості. Ми можемо отримати натхнення, дізнавшись про їх життя. Хоча у більшості з нас немає мільйонних статків, які можна роздавати, ми можемо бути щедрішими з тим, що маємо, до тих, хто має менше. Хоча небагато з нас будуть мати екстатичні видіння під час молитви, ми можемо взяти на себе зобов’язання проводити більше часу в тиші з Богом. Хоча, ймовірно, ніхто з нас не міг би харчуватися лише один раз на тиждень, усі ми можемо визначити предмети розкоші та додаткові речі, без яких можна обійтися. Відкинувши ці речі, ми побачимо, що у наших серцях є більше місця для єдиної необхідної речі – для Божої благодаті.

        Автор: Nicholas Senz
        Джерело: aleteia.org
        Переклад з англійської: Максим Гонтар

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 3.7 / 5. Vote count: 9

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.