Якщо ви ще не знаєте, що робити у Великий піст

Інші дописи автора

        Якщо ви ще не знаєте, що робити у Великий піст

        Інколи нам зрозуміло, що робити, коли йдеться про наші великопосні практики, а інколи це не так просто.

        Під час Великого посту, коли ми готуємося до Страстей, смерті та воскресіння Господа, Церква закликає нас перевірити своє життя, відвернутися від гріха та відновити свою прихильність Євангельській вістці. Ми робимо це, зосереджуючись на трьох сферах: молитві, пості та милостині.

        Інколи є зрозуміло, що ми повинні робити, коли йдеться про наші великопосні практики, а інколи – ні. Нам може бути важко зрозуміти, що найкраще допоможе нам зростати у святості, особливо в одній із цих трьох сфер.

        Одна моя подруга нещодавно зізналася, що роздавати милостиню для неї зараз важко. «Мені ледве вистачає, щоб оплатити власні рахунки, тому мені важко зрозуміти, як і що дарувати іншим». Інша подруга зазначила, що голодування вже дається легко, оскільки вона має дуже чисту дієту, практикує періодичне голодування та, природно, поміркована щодо їжі та напоїв. «Мені, мабуть, потрібно ще від чогось відмовитися, але я не знаю, від чого».

        Отже, що вам робити, якщо ви все ще не можете зрозуміти, від чого відмовитися, що віддавати чи як молитися? Ось кілька ідей.

        Піст

        Якщо піст від їжі та напоїв не є великою жертвою для вас, подумайте про піст від чогось, що може бути більш складним. Сьогодні багато людей вирішують відмовитися від однієї або кількох платформ соціальних мереж, якими вони користуються. Інші відмовляються від таких розваг, як перегляд улюблених шоу чи фільмів.

        Замість того, щоб відмовлятися від певної їжі, подумайте про піст на хлібі та воді по п’ятницях, якщо це дозволяє ваше здоров’я. Або піст від гарячого душу, або іншої звички чи задоволення, до яких ви звикли.

        Ви також можете докласти особливих зусиль до посту від улюблених недоліків. Наприклад, якщо нетерплячість або недоброзичливі розмови про інших є гріхом, з яким ви регулярно боретеся, вирішіть відмовитися від нього під час Великого посту та після нього. Просіть Святого Духа допомогти вам.

        Молитва

        Якщо молитися важко через те, що ви зайняті, відволікаєтеся або просто втрачаєте звичку, подумайте про будь-який із наведених нижче способів:

        Йдеться не про те, щоб перевантажувати себе новими молитовними зобов’язаннями, а про те, щоб присвятити трохи більше часу своїм стосункам з Богом, щоб говорити з Ним і чути Його ясніше.

        Милостиня

        Сьогодні багато хто з нас відчуває фінансову скруту, і навколо нас є велика потреба. Але запрошення давати милостиню є біблійною практикою, яка розширює нашу душу, допомагає нам більше покладатися на Бога і робить реальним той факт, що ми справді є сторожами нашого брата.

        Якщо цього року вам важко віддавати гроші, можливо, вам потрібно ще раз уявити, як це може виглядати. Замість того, щоб виділяти більшу суму на одну-дві гідні справи, або віддавати більше своїй парафії — звичайно, все це хороші речі, — подумайте трохи нестандартно…

        Що, якщо цього року дати хоч трохи кожному, хто просить? На кожен збір коштів, який вам трапляється? Кожному, хто жебракує у вас на вулиці? Можливо, щоразу це всього лише 10 або 20 гривень, що може бути небагато, але це додає і багато значить для людини, яка цього потребує.

        Звичайно, Великий піст також є гарним часом для того, щоб дарувати іншим чином — свій час, свій талант, одяг чи речі для дому, які вам не потрібні. Дух дарування може пронизати весь час Великого посту, якщо ви попросите Святого Духа надихати та скеровувати вас.

        Поки триває Великий піст, ніколи не пізно зважитися на нові практики, спробувати щось інше чи щось змінити. Суть великопостних дисциплін полягає в тому, щоб знову посвятити себе Господу, відвернутися від гріха і змінити наше серце.

        Автор: Zoe Romanowsky
        Джерело: aleteia.org
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Ілюстрація: Photo by Kamil Szumotalski on Unsplash

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.