Чому наші релігійні вчинки не означають, що ми святі

Інші дописи автора

        Чому наші релігійні вчинки не означають, що ми святі

        Молитва, піст і роздача милостині є невід’ємними частинами життя християнина, але вони не означають, що ми ведемо святе життя.

        Може бути спокусливо думати, що якщо ми щодня молимося Вервицю, ми одразу стаємо святими.

        Так само, якщо ми постимо від м’яса щоп’ятниці протягом року, це не означає, що ми побожні католики.

        Виконання зовнішніх релігійних актів, безумовно, є важливою частиною християнства, але це не означає відразу, що ми потрапимо на Небо.

        Св. Франциск Салезький пояснює цю ідею у своїй книзі «Вступ до побожного життя»:

        Одна людина дуже цінує піст і вважає, що веде дуже побожне життя, поки вона суворо постить, хоча в той же час її серце сповнене гіркоти; і хоча вона не змочує свої губи вином, можливо, навіть з водою, у своїй великій стриманості, вона не соромиться змочити їх у крові свого ближнього через наклеп і приниження.

        Інша людина вважає себе побожною, тому що повторює багато молитов щодня, хоча в той же час вона не утримується від усіляких гнівних, дратівливих, зарозумілих чи образливих промов серед своїх рідних та сусідів. Ця людина вільно відкриває свій гаманець для милостині, але закриває своє серце для всіх ніжних та всепробаючих почуттів до тих, хто протистоїть їй; тоді як інша готова пробачити своїм ворогам, але ніколи не заплатить свої законні борги, хіба що з примусу.

        Далі св. Франциск Салезький зазначає, що «всі ці люди умовно називаються релігійними, але, попри це, вони в жодному разі не є дійсно побожними».

        Рецепт святості

        Ключ до святості полягає не у виконанні багатьох релігійних дій з порожнім серцем.

        Натомість ми покликані віддати Богові все своє єство, тіло і душу. Наші дії повинні супроводжуватися ніжним серцем, серцем, яке палає Божою любов’ю.

        Якщо ми справді молимося Вервицю щодня, то повинні дозволити цій молитві проникнути в наше серце і пом’якшити його, щоб допомагати ближньому в потребі.

        Автор: Philip Kosloski
        Джерело: aleteia.org
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Ілюстрація: Photo by RDNE Stock project

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.