У чому духовна користь від участі Богослуженні канону Андрея Критського

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • У чому духовна користь від участі Богослуженні канону Андрея Критського

          Канон Андрія Критського називається великим, оскільки він є найбільшим із усіх богослужбових канонів. Налічує близько 250 стихів, тоді як звичайні канони — близько 40 стихів.

          Детальніше про особливість Канону святого Андрея Критського поділився богослов, викладач УКУ Максим Тимо.

          ― Покаянний Канон Андрея Критського є одним із тих літургійних текстів, який не залишає байдужим і привертає особливу увагу. Хтось вважає його одним із найглибших і найбільш проникливих покаянних текстів, хтось критикує його за надмірний, перебільшений драматизм чи, можливо, навіть негативізм у висвітленні людської гріховності. Та цей текст увійшов у нашу літургійну традицію і передовсім асоціюється з Великим Постом. Наші літургійні книги приписують співати його вже аж наприкінці Посту ― на п’ятому тижні. Та згодом з’явилася традиція і розпочинати ним Великий піст, щоб розбудити дух навернення і покаяння, ― пояснив Максим Тимо.

          Богослов підкреслив, що Канон Критського є унікальним зразком покаяльної поезії. Це велика поема, яка складається з дев’яти частин ― пісень. Усі вони побудовані на образах і сюжетах з Біблії (переважно Старого Завіту, та Нового теж).

          ― Автор зіставляє події, описані в Біблії, з особистим життям того, хто читає текст Канону. Той, хто слухає чи співає його, ніби проходить сторінками Святого Писання, проживає біблійну історію. Основна тональність Канону ― покаянна. Людина визнає свою гріховність. Але робить це не просто сама перед собою, а перед лицем Божим, очікуючи від Нього єдиного допомоги, благодаті, очищення, ― додав Максим Тимо. ― У нашій традиції спів Канону супроводжується земними поклонами. Це потрібно для підкреслення покаянного, покутного духу. Однак треба розуміти і пам’ятати, що духовна користь від участі в цьому Богослужінні полягає не в поклонах як таких, а в сокрушенні нашого серця і наверненні до Бога.

           

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"