Читаємо Святе Письмо разом. Ісуса Навина 2

Читай також

  • Святе Письмо з розважанням на 14 квітня
  • Святе Письмо з розважанням на 13 квітня
  • Святе Письмо з розважанням на 7 квітня
        • Читаємо Святе Письмо разом. Ісуса Навина 2
          2. РОЗГЛЯДИНИ В ЄРИХОНІ 1-7; УМОВА З РАХАВ 8-14; ПОВОРОТ ВИВІДУВАЧІВ 15-24
          1. З Шіттіму послав Ісус Навин двох чоловіків потай на розглядини, наказавши їм: “Ідіть, обстежте країну, особливо ж Єрихон.” Пішли вони та й зайшли в хату блудниці, на ім’я Рахав, та й заночували там.
          2. Але цареві єрихонському було донесено: “Ось прийшли сюди цієї ночі якісь люди з ізраїльтян на розглядини краю.”
          3. І послав цар єрихонський до Рахав з наказом: “Виведи людей, що прибули до тебе та й увійшли до тебе в хату, бо вони прийшли обстежити всю країну.”
          4. А молодиця, що взяла була й сховала обох чоловіків, каже: “Воно правда, що прийшли були до мене чоловіки, та звідкіль вони, мені не відомо.
          5. Але як смеркалось і мали замикатись брами, вони вийшли; не знаю, кудою подалися ці люди. Поспішіться за ними, то й наздоженете їх.”
          6. Сама ж, вивівши їх на покрівлю, сховала у льнянім бадиллі, що було складене в неї на горищі.
          7. От люди й кинулися за ними навздогін шляхом до Йордану, до броду; і зараз же, як вийшли ті, що гналися за ними, замкнено (міську) браму.
          8. Перше ніж поклалися ті спати, вийшла вона до них на горище,
          9. та й каже до них: “Я знаю, що Господь дав вам цей край, бо на нас напав страх перед вами, й усі мешканці краю помліли перед вами;
          10. чували ми про те, як Господь висушив був воду у Червонім морі перед вами, як ви виходили з Єгипту, і про те, що ви були вчинили обом царям аморійським, Сихонові та Огові, по тім боці Йордану, що ви їх вигубили.
          11. Почули ми про це, й охляло серце наше, і ні в кого нема більш духу перед вами, бо Господь, Бог ваш – Бог на небі вгорі і на землі внизу.
          12. Отож кляніться мені, прошу, Господом, що за мою добрість до вас і ви теж покажете добрість домові батька мого, вдайте мені певний знак,
          13. що зоставите живими батька мого й матір мою, і братів моїх, і сестер моїх, і всіх тих, що їм належать, і вирятуєте життя наше від смерти.”
          14. І відказали їй чоловіки: “Душі наші позакладаємо за вас, якщо ви не розголосите цієї нашої справи; а коли Господь дасть нам цю землю, ми виявимо до тебе добрість і вірність.”
          15. Тоді вона спустила їх через вікно мотузком додолу, бо хата її була при самім мурі.
          16. І сказала їм: “Ідіть у гори, щоб не надибала вас погоня, й переховайтесь там три дні, поки не повернеться погоня назад, а тоді підете собі вашою дорогою.”
          17. Відказали їй чоловіки: “Ми хочемо виконати клятву, якою ти змусила нас поклястись.
          18. Ось як ми увійдемо в землю, ти прив’яжеш до вікна, через яке спустила нас долів, оту червоноткану мотузку й збереш до себе в хату твого батька і твою матір, і твоїх братів, і всю родину твого батька.
          19. Хто ж вийде за двері твоєї хати на вулицю, кров його буде на його голові, а ми будемо безвинні. Усіх же тих, що будуть із тобою в хаті – кров їх на нашій голові, якби хто до них приторкнувся.
          20. Коли ж ти розголосиш про цю нашу справу, ми будемо вільні від клятви, якою ти нас примусила поклястись.”
          21. Вона їм каже: “Гаразд, нехай буде по вашому.” І відпустила їх, і як вони пішли, прив’язала червону мотузку до вікна.
          22. Пішли ті і, прибувши в гори, просиділи там три дні, аж поки не повернулася погоня, що їх шукала скрізь по дорозі, але не найшла.
          23. Тоді оті два чоловіки, спустившися з гір, повернулися назад, перейшли (через Йордан), прийшли до Ісуса Навина і розповіли йому все, що їх спіткало.
          24. І сказали вони Ісусові: “Господь віддав нам у руки всю землю, а всі її мешканці отетеріли перед нами.”

          Книга Ісуса Навина логічно і хронологічно продовжує Второзаконня. Це одна із найтяжчих для інтерпретації книг. Її прочитання породжує безліч запитань щодо міри жорстокості, справедливості тощо.

          Книга розповідж про те, як ізраїльський народ здобуває Ханаанську землю. Ісус Навин – один із дванадцяти розвідників, посланих оглянути обіцяну землю, саме Ісусу Навину Мойсей передає владу.

          Ісус Навин є прообразом Ісуса Христа, він є провідником Божого народу. Важалось, що йому і належить авторство книги, однак це не підтвердилось.

          Читай також

        • Святе Письмо з розважанням на 14 квітня
        • Святе Письмо з розважанням на 13 квітня
        • Святе Письмо з розважанням на 7 квітня
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.