СпоЖити: Кожен із нас може стати тією зміною в світі, яка здатна його змінити на краще!

Читай також

  • #СпоЖити у Кривому Розі говоритиме про ЕКОцид
  • #СпоЖити їде в Одесу, щоб говорити про безпЕКОлогію
  • #СпоЖити проведе в Одесі проєкт БезпЕКОлогія
        • СпоЖити: Кожен із нас може стати тією зміною в світі, яка здатна його змінити на краще!

          Ековідповідальний проєкт СпоЖити Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ, який нещодавно відновив свою діяльність, стартував одразу двома масштабними подіями, деталі яких розкриватимемо для вас поступово.

          Розпочнемо із освітньо-мандрівного екосплаву мальовничою Тернопільщиною під час якого учасники мали нагоду помилуватися світанком на ріці Серет, докластися до покращення екологічної ситуації,  прибравши територію, вздовж водойми. А також послухати корисну мотиваційну інтерактивну лекцію від екоактивіста та засновника громадської станції сортування Дро Еко.Логічний з Дрогобича Святослава Степ’яка.

          Щоб учасники заходу краще зрозуміли, чому варто дбати про екологію, лектор звернув їхню увагу, що термін «екологія» означає ― наука про наш дім.

          ― Це все, що довкола нас, подарував нам Творець. Господь створив природу, щоб ми нею користувалися, доглядали, дбали, освоювали. Тому ми зобов’язані задуватися, чому в цьому домі брудно, звідки в ньому стільки сміття, ― наголосив Святослав і запропонував кожному уявити себе детективами і методом дедукції дійти до причини засміченості.

          Лектор запропонував зголоситися десяти добровольцям, які продемонстрували речі, що принесли зі собою в кишенях чи наплічнику ― пляшка, гігієнічна помада, серветки, ключі, пакети, горнятко…

          ― Людина переробляє природні ресурси, створюючи нові речі, які використовуємо і викидаємо. Це лінійна схема споживання. Так ми втрачаємо природні ресурси. І прийдешнім поколінням не залишаємо нічого, окрім купи сміття. Зважте, це все робить не хтось абстрактний, а ми, люди, кожен із нас. Та є модель, яка буде кращою для людства і для прийдешніх поколінь, це ― циркулярна економіка, яка передбачає сортування сміття. Це якраз дає шанс залишити природні ресурси для майбутніх поколінь, ― додав Святослав.

          Екоактивіст підкреслив, що вторсировина ― це теж цінний ресурс. Та все ж закликав старатися утворювати менше сміття.

          ― Маємо споживати свідомо. Тобто розуміти, що нам насправді потрібно, без чого не можемо обійтися і тоді або відсортовувати сміття, або компостувати. І, відповідно, свідомо виробляти продукцію. Лише так можемо змінити ситуацію. Головне ― розуміння, усвідомлення і бажання змінювати. Це приходить із часом і цей процес ― досить тривалий. Та своїм прикладом ми спроможні це змінити. Ви знаєте, що кожен із нас може стати тією зміною в світі, яка здатна його змінити, ― підкреслив Святослав Степ’як.

          Більше фото – в альбомі на нашій сторінці у фейсбуку

          Підготувала Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • #СпоЖити у Кривому Розі говоритиме про ЕКОцид
        • #СпоЖити їде в Одесу, щоб говорити про безпЕКОлогію
        • #СпоЖити проведе в Одесі проєкт БезпЕКОлогія
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"