Як почати молитися? 4 книги, які відкриють вас на діалог із Богом

Читай також

  • Відбулися IV дні формування для молоді
  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • Як почати молитися? 4 книги, які відкриють вас на діалог із Богом

          Як розпочати молитися? Чи існують окремі слова та молитви для справжньої розмови з Богом? Як молитися так, щоб Господь почув мої прохання? Мабуть, такі питання у вас часто виникали. Скоріш за все, багато обставин вашого життя ставали на перешкоді розмові з Богом. Нестача часу, незнання чи невміння молитися, стереотипи про «страшного і неприязного» Бога – лише кілька причин наших вагань перед молитвою. Однак без Нього виникає неспокій та тривога, без Його присутності життя втрачає свій правдивий сенс. Пропонуємо вам чотири книги, які допоможуть у побудові щирого діалогу із нашим Небесним Батьком.

          1. Блаженніший Святослав відповідає на запитання молоді

          Блаженніший Святослав надзвичайно цінує спілкування із молоддю та приділяє їй багато часу. Свідченням цього є його постійні зустрічі із молоддю під час прощ та святкувань. Будучи духовним лідером Української Греко-Католицької Церкви, він ніколи не ставить себе вище свого співрозмовника, постійно плекає відкритість і пошану до іншого та намагається послужити. Виявом цього його служіння є слово, яким Блаженніший будує, радить та зцілює.

          Саме тому першою рекомендацією буде діалог Глави УГКЦ з молодими людьми, які не соромляться ставити незручні й провокативні, проте щирі запитання. До прикладу: «Як боротися зі самотністю?», «Чому деякі священники ведуть багатий та розкішний стиль життя?», «Чому потрібно постійно ходити до церкви?», «Що означає постійно молитися?», «Яка користь від молитви і чи не краще витратити цей час на добрі діла?» та інші. І хоч книга складається з багатьох запитань на різноманітні теми, усіх їх об’єднує спрага молодої людини за духовним життям, яке проявляється в молитві.

          Кожен з нас стикався із почуттям тривоги, неспокою та хвилювання. Цей стан є для нас неприродним, тому ми прагнемо його позбутися. Ще більше нас хвилює те, що тривога не залишає нас протягом довгого часу. Тоді ми розпочинаємо шукати вирішення цих проблем у надмірній зайнятості, шкідливих звичках, пустих розмовах та неефективних психологічних практиках. А можливо, уся справа в забрудненому серці?

          Тома Шпідлік є відомим богословом та тонким дослідником людського серця. Ознайомлений із багатовіковим досвідом отців, учителів Церкви та інших богословів, у формі питань-відповідей він намагається достукатися до серця читача та провести лабіринтом його таємниць. Ще ніколи дослідження і пізнання себе не було таким захопливим та незвичайним! Саме тому рекомендуємо цю книгу всім, хто прагне гармонії у своєму духовному житті.

          Хто не чув сьогодні про Блаженнішого Любомира та його виняткову мудрість, якою він збагачував усіх, хто з ним зустрічався чи слухав? Його поради та розмови змінювали життя людей на краще, лікували давні зранення та відкривали ширший горизонт бачення. Його усмішка та гумор вселяли надію у найтемніших хвилинах життя. Його постава та уважність навчали духовного життя більше, ніж багато книг на цю тему. Саме тому його роздуми над молитвою святого Єфрема – це точно must read. І хоч у нашому літургійному році більше уваги ми приділяємо цій молитві під час Великого посту, однак заклик, який вона несе, актуальний завжди.

          Книга написана просто та доступно. Її читання не викликає труднощів, саме тому книгу можна читати і ввечері після робочого дня, і вранці по дорозі на роботу, і під час перерви на каву. Однак істини, закладені у ній, потребують практики. Тому приготуйтеся до зміни власного сприйняття молитви та навіть свого життя.

          Мабуть, неочікувано зустріти серед цієї збірки рекомендацій художню книгу. Однак, ми вчимося молитися упродовж усього свого життя. Для цього ми потребуємо вчителів, свідчень та прикладів життя. Немов із кольорової смальти, ми формуємо мозаїку свого досвіду молитви та духовного життя. Саме тому варто сюди додати красу літературного слова. Тим більше, що «у цих віршах можна просто приходити, говорити, довіряти, любити. Вчитись лагідно й легко бути – тихим, як пісок, малим, як квітка», як пише Богдана. Тому це книга, яка, насамперед, вчить щирості, довіри та простоти, які так необхідні для доброї розмови зі Своїм Творцем.

          Звичайно, що цей список рекомендацій неповний. Придбати книги запрошуємо на сайті Церковної крамниці УГКЦ: shop-ugcc.com.ua, +38 (098) 608-15-58.

          Читай також

        • Відбулися IV дні формування для молоді
        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.