Хто зі щирим серцем поклоняється Богові, той любить і свого ближнього

Читай також

  • Послання до молоді з нагоди 5-ї річниці Апостольського напоумлення «Christus vivit»
  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • Хто зі щирим серцем поклоняється Богові, той любить і свого ближнього

          «Ми всі живемо під одним небом», – наполегливо підкреслив Папа Франциск у відеопосланні з нагоди Міжнародного дня людського братерства, що транслювалося в рамках заходу, організованого в павільйоні Святого Престолу на Всесвітній виставці в Дубаї.

          «Братерство – це одна з фундаментальних і загальнолюдських цінностей, які мають бути основою взаємостосунків між народами», – наголошує Папа Франциск у відеопосланні з нагоди Міжнародного дня загальнолюдського братерства, що відзначається у п’ятницю, 4 лютого 2022 року. Центральним місцем відзначення цього дня є павільйон Святого Престолу на Всесвітній виставці EXPO-2020 в Дубаї (ОАЕ). У п’ятницю вранці тут відбувся круглий стіл, організований спільними зусиллями Міністерства толерантності Об’єднаних Арабських Еміратів та Високого Комітету Людського Братерства, за підтримки Святого Престолу та університету Аль-Азгар.

          У своєму відеопосланні, що транслювалося під час згаданого круглого столу, Святіший Отець з приязню і пошаною надіслав привітання Великому Імаму Аль-Таїбу, разом з яким він підписав «Документ про загальнолюдське братерство» (4 лютого 2019 р.), що став нагодою для проголошення однойменного міжнародного Дня. «Останніми роками ми прямували вперед як брати, усвідомлюючи, що, шануючи культуру та традиції одні одних, ми покликані будувати братерство як бар’єр проти ненависті, насильства та несправедливості», – наголошує Папа, підбиваючи підсумки з часу підписання цього документа.

          «Ми всі живемо під одним небом, незалежно від того, де і як ми живемо, – наголошує Папа, – незалежно від кольору шкіри, релігії, соціальної групи, статі, віку, економічних умов чи стану здоров’я. Усі ми різні, але рівні, і цей час пандемії чітко це продемонстрував. Ще раз скажу: ніхто не врятується наодинці!».

          «Ми всі живемо під одним небом», – повторює Святіший Отець, пояснюючи, що в ім’я Бога, ми, Його створіння, повинні визнавати одні одних братами і сестрами. Він пояснив, що віруючі різних релігійних традицій мають особливу роль, яка полягає в тому, щоб допомагати людям «піднести очі та свої молитви до неба». «Піднесімо очі до неба, – закликає він, – бо той, хто зі щирим серцем поклоняється Богові, той любить і свого ближнього».

          «Ми всі живемо під одним небом», – наполегливо повторює Єпископ Риму, зазначаючи, що настав час ступити на спільну дорогу, не відкладаючи це на завтра чи на невизначене майбутнє. «Це не час для байдужості: або ми будемо братами і сестрами, або все розвалиться», – наголошує він, вказуючи на руйнування, які спричиняють війни, в яких знищуються народи, діти голодують, занепадає освіта. «Це не час для забуття, – додає Папа. – Щодня нам потрібно пам’ятати те, що Бог сказав Авраму: що звівши очі до неба, він побачить обітницю своїх нащадків, тобто нас самих. Ця обітниця сповнилася також у нашому житті: обітниця братерства, великого і яскравого, як небесні зірки!»

          Шлях братерства, як зауважує Папа Франциск, – довгий і складний, це важкий шлях, але він є «якорем спасіння для людства». Щоб дати опір часам темряви та логіці конфлікту, слід свідчити братерство, яке, «приймаючи інших та шануючи їхню ідентичність, запрошує їх ступити на спільну дорогу».

          На завершення Святіший Отець дякує всім тим, хто трудиться з переконанням, «що ми можемо жити в злагоді та мирі, усвідомлюючи потребу в більш братерському світі, тому що всі ми – Божі сотворіння: брати і сестри». Він заохотив усіх докладати зусилля, аби сприяти мирові та відповідати на конкретні проблеми й потреби останніх, бідних і беззахисних; а також закликав усіх прямувати пліч-о-пліч, бути конкретними ремісничими миру та справедливості, у гармонії відмінностей та з пошаною до ідентичності кожного.

          Vatican NEWS

          Читай також

        • Послання до молоді з нагоди 5-ї річниці Апостольського напоумлення «Christus vivit»
        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.