Що робити зі свічками з хрестин і вінчання та що означає, коли псується свячена вода?

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Що робити зі свічками з хрестин і вінчання та що означає, коли псується свячена вода?

          Ольга Турчак із видання “20 хвилин. Тернопіль” підготувала відповіді від о. Олексія Філюка на запитання, які надіслали читачі.  

          — На всіх важливих таїнствах у церкві люди тримають в руках свічки: вінчання, хрестини, Перше Причастя. Що робити з ними після того, як таїнство минуло? Скільки часу їх треба зберігати?

          — Приписів Церкви щодо зберігання свічок немає. Це є атрибут вінчання чи хрестин, який доповнює саме дійство. Свічки з вінчання ви можете допалити вдома у будь-який час, навіть, коли просто вимикають електрику. Не варто цим речам надавати магічного значення. Якщо вони валяються старі і поламані  згортаємо усе в папір та підпалюємо десь у садочку. 

          — Що робити із вербою, яку освячуємо у Вербну неділю та квітами і віночками, які святимо у церкві влітку? 

          — Усе потрібно спалити. Те, що не використовується — можна кинути на горище, хай у хаті буде тепліше (посміхається прим. ред), а якщо ні — просто усе спалити. 

          — Ще є звичай купати новонароджених у ванночках зі священними віночками. Що скажете про це? 

          — Це суто народний звичай. До Церкви воно нічого немає. Звичайно, якщо речі освячені благословення сходить на дитинку, але головне — благословення від Бога і щира молитва. Віра — це і є головне Благословення. 

          — Чи завжди в домі має бути свячена вода? 

          — Так, справді ми приносимо воду у свої будинки, і добре, коли вона є у нас. Вона нас оберігає від зла.

          — Якщо освячена вода зіпсувалася, чи означає це дурну звістку? 

          — Є такий факт, що вода не псується у домах навіть по 15-20 років. Вода не псується, за умови, якщо в цім домі живуть благочестиві люди. Коли сварки, ненависть, злість — вода і справді може зіпсуватися, бо Дух Святий відходить з дому. Хоча люди моляться, дотримуються посту, не ворогують один з одним. Коли водичка псується, не варто надавати цьому великого значення. Цю водицю варто вилити під дерево чи навіть у вазон.

          — Часто, коли у сім’ях сварки або непорозуміння, люди думають, що якісь містичні ритуали зможуть допомогти. Чи так це? І що робити людям, якщо вони бачать, що справді вдома неспокійно? 

          — Щоби не було негараздів у сім’ї — треба виконувати Божі заповіді. Наприклад, діти мають любити батьків, а батьки мають йти на поступки. “Батьки, не дражніть своїх дітей”, це все записано у Біблії. Якщо цього дотримуватись  відпадає потреба у всіх тих ритуалах.

          — Розкажіть про ікони в хаті, в будинку. Чи має бути в кожній кімнаті іконка? 

          —  Це не обов’язково. Людина може мати маленьке розп’яття в одній із кімнат і жити по-християнськи. А може бути таке, що людина має усі стіни вдома завішані іконами і рушниками, а жити не як християнин: клясти, сваритись, ображати. Це не є добре. Це справа кожного. 

          — Є особливі ікони, які Ви б порадили мати вдома? 

          —  Має знаходитись в хаті розп’яття чи ікона Спасителя. Також шлюбні ікони мають зберігатись вдома. Відповідно, ті ікони, з якими люди вінчаються, мають бути вдома. 

          — Вони обов’язково мають бути освяченими? 

          — Так, ікони благословляються: бо літографія та дерево на рамці ще не є іконою. Іконою вона стає після освячення в храмі. Інакше це просто зображення. 

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.