Ідеальні стосунки: неідеальний рецепт

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Ідеальні стосунки: неідеальний рецепт

          Багато з нас мріє про ідеальні стосунки. Як не хотіли такого стосунку, у якому інша людина зрозуміє і прийме, де все йде гладко без помилок, одним словом ідеально? Хочеться ідеальної дружби, партнерства, батьківства…

          Часом ми настільки хочемо зробити наші стосунки ідеальними, що починаємо вдавати із себе ідеальних. Ми творимо образ людини, яка завжди готова послухати, завжди відкрита, завжди розуміючи, завжди усміхнена, завжди задоволена. Спочатку це працює, а потім ми помічаємо, що всередині нас сумує самотня справжня людина. Вона потребує прийняття, розуміння, відпочинку, хоче висловити свою власну точку зору, має своє бачення на різні обставини, не завжди погоджується з іншими, часто потребує підтримки… Вона вразлива, крихка, справжня.

          Якщо ми наважимося вивести цю, справжню людину, “в люди”, дозволимо їй будувати правдивий стосунок, не такий гладкий і не такий ідеальний, як уявлялося, але наповнений життям, тоді ми зможемо засмакувати неповторність людської зустрічі. Скажете, такий крок досить ризикований? Погоджуюся з вами, не всім він сподобається, не всі стосунки витримують випробування справжністю, у але кожен, хто хоч раз спробував жити “неідеальним” життям не спішить повертатися до попередніх схем.

          Одного разу разом із молоддю мені довелося гостювати у подружжя, яке 30 років прожило в злагоді та любові. Вони про це не розказували, але навіть зі смаком чаю ці любов і злагода відчувалися нам. Одна дівчина не втерпіла і  спитала: “а в чому секрет вашого щасливого подружнього життя?”. Чоловік задумався і сказав: “Це щоденна клопітка праця. Мурашиний труд”. Не дуже зручний рецепт щастя, правда? Але єдиний дієвий. Для добрих стосунків не вистачає просто почитати коментар фахівця, вивчити по пунктах теорію, потрібно кожного дня щось робити для того, щоб стосунок глибшав, щирішав, змінювався. 

          У одному романі про час другої світової війни авторка пише: “У коханні ми дізнаємося, ким би хотіли бути, а на війні – ким ми є”. Тож маємо, відважуся сказати, сприятливі умови для пізнання власних реалій та ідеалів, чи відважимося організувати їм зустріч?

          Коментар психологині сестри-редемптористки Катерини Молочій

          Підготувала Тетяна Трачук

           

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)