“Отче, я молюся нещиро”

Читай також

  • Коли варто починати вчити дітей молитися?
  • «Не цілуйте рук, а краще виконуйте свою роботу». Сім історій про Йосифа Сліпого
  • Як отримати якнайбільше користі від Літургії?
        • “Отче, я молюся нещиро”

          Часто можна почути від багатьох християн фразу: “Отче, я молюся нещиро”. Коли вступаєш у розмову то з’ясовуєтьcя, що оця нещирість, на їх думку, це коли вони не відчувають Бога, якогось особливого стану піднесення, духовних емоцій, тощо. Спробуймо все таки з’ясувати у чому тут справа і чи це взагалі можна назвати “нещирістю”.

          1) На жаль, людина так влаштована, що звикла сприймати життя здебільшого через призму емоцій.

          І тут проблема. Молитва асоціюється зі станом і пережиттями і якщо вони, є то це ніби то і є щирість. По суті дуже часто бажання переживати Бога є своєрідним допінгом, на який можна підсісти і узалежнитися. Хоча це немає нічого спільного зі зрілою вірою. Іншими словами якщо є емоції, то я молюся, якщо ні – не молюся. Насправді, у такому випадку нам не так потрібний сам Бог, як емоції, яку ми отримуємо і називаємо висловом “відчувати Бога”. Мабуть ми любимо тоді когось іншого – себе, свої відчуття і емоції, набагато більше ніж Бога. А може це просто замаскована форма егоїзму?

          2) Відсутність відчуття благодаті може мати три головних причини.

          – Перша з них зустрічається найчастіше. Це коли ми мало часу присвячуємо молитві. Це щось на зразок того, як ми поливали б вазони 10-ма грамами води. Очевидно цього цілком недостатньо для того, щоб вони жили і зростали. Ось так є і з молитвою. Якщо обмежуватися мінімумом, то благодать не торкнеться серця і ми рідко досвідчуватимемо стан духовної радості
          .
          – Трапляється і по-іншому. Ми переживали присутність Божу у молитві, були наповнені духовною втіхою, але вчинили якийсь гріх (осудили, позаздрили, прогнівалися і т.д.) і благодать відступила від серця. Була радість у серці і зникла. Тоді знову потрібно часу, зусиль і праці, щоб благодать повернулася в серце.

          3) Третя причина набагато делікатніша.

          Коли людина регулярно молиться, робить це ревно і часто, але по певному часі жаліється, що відчуття притуплюється, людина не переживає таких яскравих емоцій, як раніше. У чому тут справа? Бог хоче вести людину до духовної зрілості і забирає у неї солодкі стани (“духовні цукерки”), а ми, як діти, через відсутність досвіду кричимо, “хочу”, “дай”, не розуміючи, що забираючи у нас солодкий стан Бог бажає, щоб людина зріло шукала саме Його, а не себе в емоційних станах і не застрягла у відчуттях.

          Отець Лука Михайлович

          Читай також

        • Коли варто починати вчити дітей молитися?
        • «Не цілуйте рук, а краще виконуйте свою роботу». Сім історій про Йосифа Сліпого
        • Як отримати якнайбільше користі від Літургії?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.