Зустріч із іншою особою може відбутися, коли з обох сторін є відкритість і готовність до цієї зустрічі

Читай також

  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
  • Три етапи, щоб увійти у Великий Піст
  • А ти сьогодні бачив Бога?
        • Зустріч із іншою особою може відбутися, коли з обох сторін є відкритість і готовність до цієї зустрічі

          Зустріч із іншою особою може відбутись лише тоді, коли є відкритість і готовність до цієї зустрічі з обох сторін. Це одночасно має як свою важливу, так і свою небезпечну сторону, свій позитив і негатив. Бо ж правдиво зустрітись можна лише в тому випадку, коли будемо мати відвагу що б привідкрити іншій особі своє я. А це не є просто і то з дуже різних аспектів.

          Найперше, що ми самі до кінця це свідомі свого правдивого я. Бо в житті, а це в Церкві, на праці, вдома, з друзями, та в інших ситуаціях, ми виконуємо/граємо багато різних ролей. Тут варто пригадати приказку, що старе як мале. Бо на мій погляд, всі ми як особи дорослі, на цій сцені життя прагнемо, як найкраще виконувати свої ролі. Однак “мале”, ще не вийшло на цю сцену, але “старе” вже зійшло з цієї сцени життя.

          Тому ми виконуючи свої ролі, так до цих різних ролей звикаємось, що самі не може розуміти, ким я є і де є мої ролі. Бо коли ми зустрічаємося з іншою особою, то в певній мірі маємо зустрітися з нею не в тій чи іншій масці, яку ми маємо для виконування, тої чи іншої ролі, однак зняти всі маски. А це є дуже складно і не комфортно, що б “оголитись” перед кимось, остаточно стати в правді перед кимось, а не грати роль.

          Переконаний, що часто це ще трудніше оголитись від своїх масок/ролей, чим стати нагим тілесно.Одночасно існує інша небезпека. Так, я можу старатись ставати все більше відкритою особою, прагнути знімати всі свої маски, та не грати ролей. Однак, чи ця особа, перед якою я стану без будь-яких прикрас, буде готова побачити і прийняти мене таким, як я є насправді.

          В монашій традиції вказується на те, що особа має шукати такого духовного отця, який би був готовий буде покрити своєю любов’ю всі її гріхи. Тому питання лишається відкритим, чи готовою буде ця особа прийняти і покрити любов’ю мої гріхи. Тому не маємо себе змушувати до відкритості відразу, а маємо крок за кроком, починаючи з поверхових наших зустрічей, йти до все глибших стосунків одні з одними. А це буде відбуватись все інтенсивніше, коли ми будемо зростати в любові, а остаточно в Бозі. Тоді з любов’ю, а це з значить в Бозі будемо приймати одні одних. В Святому Дусі будемо бачити одні одних, найперше усвідомлюючи, що всі є сотворені на образ і подобу Божу, як також усі носять наслідки первородного гріха.

          Владика Венедикт АЛЕКСІЙЧУК

          Читай також

        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Три етапи, щоб увійти у Великий Піст
        • А ти сьогодні бачив Бога?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.