Святий Альфонс про вічність пекла

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Святий Альфонс про вічність пекла

          У позагробному житті немає вже можливості задосить учинити Богу за поповнені провини, тому хто помирає в стані свідомого тяжкого гріха стає на віки довжником Божої справедливості і буде змушений вічно терпіти муки в пеклі. Немає середнього місця, або вічно щасливим бути в небі, або вічно у розпачі в пеклі. Згідно із св. Августином той, хто думає про вічність, а не навертається до Бога, немає віри або втратив розсудок. Брама пекла відкривається на вхід, але не відкривається на вихід. Пекельні муки не мають кінця. Св. Франциск з Асижу казав: «Насолода коротка ― кара вічна». Ось деякі цитати із Святого Письма про пекло: Мт 25,41,46; Мр 9,43; Од 14,11 та ін.

          Як же хтось запитає, чому гріх, який триває коротко, карається вічно, св. Альфонс відповідає: тяжкість вини не міряється довготою часу, але величиною зла; злість гріху смертельного є нескінченна, як про це навчає св. Тома, тому винуватець заслуговує на кару нескінченну.

          Дехто скаже: я вірю, що Бог ― Милосердний і мене спасе. Так, Бог ― Милосердний для тих, які каються у своїх гріхах і стараються жити чисто, натомість для тих, хто зловживає цим милосердям ― нагромаджує вічну відплату у вічності, як стверджує св. Іван Золотоустий. Багато людей вважає, що так чи інакше попадуть до Чистилища. Відповідаю: помиляються. В Чистилище ідуть майже святі душі ― ті, які померли в стані ласки Божої без обтяженого сумління тяжким гріхом.

          Багато святих мали візії пекла: св. Тереза від Ісуса, св. Іван Боско, св. Фаустина Ковальська та ін. Світ буде доводити. що пекла немає, не вір цьому, а вір Слову Божому: Пекло існує! Власне, св. Фаустина стверджує що найбільше власне потрапляє до пекла тих, хто не вірив, що воно існує. Св. Альфонса не можна назвати пекельним проповідником, оскільки він є Апостолом Любові, а про пекло говорив тільки тому, що був народним місіонером і власне досить часто це був єдиний спосіб, щоб відвернути якусь закоренілу у злі душу з дороги згуби.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.