Тома Аквінський ― Ангельський Доктор

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Тома Аквінський ― Ангельський Доктор

          28 січня Католицька Церква святкує пам’ять найбільшого вченого серед святих і найбільшого святого серед вчених ― Томи з Аквіну. З цієї нагоди розглянемо основні витяги з медитації альфонсіанської на цей спомин…

          Відомо, що Тома був повільної вдачі, однак його вчитель ― святий Альберт Великий ― зробив про нього знаменне пророцтво: «Всі називають його волом, однак кажу вам, цей віл у свій час так закричить, що голос його буде чутний у всіх кінцях світу!».

          Святий Альфонс свої медитативні рефлексії на честь святого Томи розпочинає із того, що прирівнює Ангельського Доктора до сонця, яке освічує землю, посилаючись на уривок із книги Сираха (50, 7): «як сонце, що сяє на Всевишнього святиню, як веселка, що виблискує в оболоках слави». Тома, в розумінні Альфонса є тим сонцем що просвічує нас своєю наукою. Однак, каже святий Альфонс цю небесну мудрість, будьмо певні здобути можемо більше через молитву, а ніж через науку.

          Другою цікавою деталлю є те, що Святий Альфонс ставить Тому за приклад набоженства до Пресвятої Богородиці та пильності в молитві. Альфонс називає Тому взором і в інших чеснотах, зокрема у відірваності від світу і героїчній сталості. Відзначався св. Тома невинністю та іншими чеснотами.

          Одного разу сам Ісус Христос запитав його, що він хоче в замін за те, що так гарно про Нього написав. На що Святий відповів: «Господи, Тебе тільки хочу».

          Отже, святого Тому називаємо сонцем не тільки через те, що розігріває нас прикладом свого життя, але і своєю наукою. Сам Ісус похвалив його, коли з хреста сказав до нього ті пам’ятні слова (на фото): «Добре, написав Ти про Мене, Томо».

          На кінець святий Альфонс наголошує, що таку мудрість святий Тома досягнув не лише через студії, а передовсім через усильну молитву, отриману з покутами і постами.

          Боже, джерело мудрості, завдяки Твоїй благодаті святий Тома Аквінський ревно прямував до святості та відзначався глибоким пізнанням священного вчення; * вчини, щоб ми зрозуміли те, чого він навчав і наслідували те, що він чинив. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.