Прощення зараз може скріпити нашу єдність, наблизити одне до одного

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Прощення зараз може скріпити нашу єдність, наблизити одне до одного

          Сьогоднішня неділя вводить нас у Великий піст – особливий період, який готує до свята Пасхи. Однією із тем цієї неділі є прощення.

          Говорити про нього в такий день – особливо складно. Та й сам феномен прощення – дуже складний. Він, на мою думку, не піддається жодному раціональному осмисленню. Існує заклик до прощення – і він правильний – але в жодному разі не можна вимагати від когось простити чи навʼязувати комусь конкретні рецепти прощення.

          Знаю, що багато кого з нас сьогодні буде кошмарити від самого вислову “простити ворогам”. Я не знаю як з цим бути і не буду зараз нікому нічого радити. Хочу тільки заохотити нас сьогодні взагалі про це не думати. Просто не думати. Зараз не час.

          Всі наші сили, весь гнів і всі наші вміння мають бути сьогодні спрямовані на те, щоб перемогти ворогів, які на нас нападають і захистити нашу країну, свободу і життя.

          Але це не означає, ще не слід думати про прощення. Прощення – це колосальна потуга! Воно здатне нас відродити і скріпити. Питання в тому, куди його спрямувати.

          Мені здається, що всі сили прощення слід спрямувати сьогодні одні на одних, на наших рідних і знайомих. Погодьтеся, що між нами назбиралося багато всяких прихованих образ і непорозумінь, які зводять непотрібні перешкоди. В мирний час ми схильні до того, щоб “роздувати” певні надумані проблеми. Сьогодні – найвищий час, щоб відкинути всі ці дурниці. Простімо одне одному. Бо це дасть нам силу, яка зараз так потрібна. Прощення зараз може скріпити нашу єдність, наблизити одне до одного.

          Maksym Tymo

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.