Святий Климентій Гофбауер ― один із чотирьох святих Згромадження Редемптористів

Читай також

  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Святий Климентій Гофбауер ― один із чотирьох святих Згромадження Редемптористів

          Святий Климентій Гофбауер – невтомний трудівник на Божій ниві. З нагоди 200-річчя з дня смерті. Кожного року 15 березня ми згадуємо святого Климентія Гофбауера, одного з чотирьох святих Згромадження Редемптористів, “другого засновника” – як полюбляють називати святого Климентія, Апостола Варшави і Відня, покровителя пекарів, тощо. Усі ці привілеї здобув Климентій завдяки своїй невтомній праці в Божому винограднику, задля Його слави і спасення душ…

          1 ДЕНЬ

          Дитячі роки і молодість

          Цікаво що святий Климентій мав слов’янське коріння. Народився Іван Дворжак (світське ім’я св. Климентія) у містечку Тасовичі (Моравія, теперішня територія Чехії) 26 грудня 1751 року в багатодітній сім’ї (був 9 дитиною з 12); за тогочасною традицією його у той самий день охрестили і надали ім’я Іван. З дитинства став сиротою, його батько (за національність – чех) – помер. Тому малий Іван з семи років відчув на собі усі труднощі що спали на його сім’ю.

          Істотний вплив на формування особистості майбутнього святого відіграла, як і у випадку зі святим Альфонсом –  мати, яка після смерті батька пожертвувала малого Іванка Богові.

          Задля того, щоб заробити на кусень хліба, влаштувався на роботу помічником пекаря. З дитячих літ прагнув бути священиком, але обмежені матеріальні статки родини не дозволили на подальше його навчання після школи премонстрансів в Клостербруку, де навчався 4 роки.

          Паломник і ереміт

          Ще перед вступом до Згромадження редемптористів, молодий Климент зарекомендував себе як паломник і пустельник. Етап пустельницького життя обіймає побут в 4-ох місцях (від 1775 до 1783 року, тобто від 25 до 32 року життя): Мюхлфрауен, Тіволі, Пользервальд і Воттау. Власне, подорожуючи і віддаючись молитовному життю на пустелі, майбутній святий шукав в тишині свого серця Божої волі, щодо подальшої дороги в своєму житті. Паломництва утверджували Климента у вірі, зокрема він відвідав знані марійні санктуарії Маріазелл і Алтотінг. Завдяки щедрій пожертві певних пань у Відні, Клименту вдалося розпочати богословські студії…

          Молитва

          Святий Климентіє, невтомний трудівнику на Божій ниві! Випроси нам ревності в служінню Богові і людям на твій взір. Під твій покров віддаємо міста якими ти є покровитель – Варшаву і Відень, а також усіх пекарів. Молися за всіма нами і випроси нам дару молитви щоб усе наше життя стало єдиною живою офірою на славу Божу і спасіння душ.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.