Проповідь св. Антонія Падевського на свято Благовіщення Господнього. Частина І

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Проповідь св. Антонія Падевського на свято Благовіщення Господнього. Частина І

          Пресвята Марія називається посудиною, тому що вона «обитель Сина Божого, особливий гостинний дім Святого Духа, святковий зал Пресвятої Трійці». Про це скаже Еклезіаст: Той, Хто створив мене, спочив у моїй святині (пор. Сир 24,8). Ця посудина була дивовижною справою Всевишнього (пор. Сир 24,8), Сина Божого, який зробив її прекраснішою за всіх смертних, святішою за всіх святих, у яких сам став. Слово, отже, стало тілом і оселилося між нами (Ів. 1,14).

          Цей дивовижний твір згадується у Першій Книзі Царів, в якій Соломон викував херувимів і пальмових фігур, долонь і барельєфів на брамах храму (1Цар 6,32).

          Дверима раю є благословенна Марія, в якій правдивий Соломон закарбував херувимів «в яких ангельське життя і повнота любові; і форми долонь, у яких перемога над ворогом, свіжість завзяття, піднесене споглядання; і різьблення, що є високими осями, в яких виявлено смирення і цноту. «Усе це було вигравірувано в Пресвятій Діві Руці Мудрості. Тому про неї правильно сказано: Як сонце, що сяє (Сир 50:7).

          Блаженна Марія була як сонце, що сяє на Благовіщення Ангела, як веселка, що сяє на Зачаття Сина Божого, як троянда і лілея на Його Різдво. У сонця є три якості, а саме блиск, чистота і теплота, які відповідають трьом словам вислову Арх. Гавриїла. Спочатку: Радуйся, благодатна; друге: не бійся; третє: Дух Святий зійде на тебе (Лк 1, 28,35). Коли каже: Радуйся, благодатна; Господь з тобою, ти благословенна між жінками (Лк 1, 28), ось сонце. Ви можете пов’язати це з 4-ма чеснотами, кожну з яких ви знайдете в Марії. Потрійний шлях. А саме від чесноти помірність Вона мала розважливість тіла, скромність мови, смирення серця. Вона мала розсудливість, коли мовчала, коли її турбували, слухала з розумінням, відповідала на Божі задуми, мала справедливість, коли дарувала кожному належне. Бо вона виконала закон жорсткого серця у своєму шлюбі, обрізання Сина свого та очищення за законом. Вона виявила співчуття до смутних, коли сказала: «Не мають вина» (Івана 1:2-3). Вона залишалася в єдності зі святими, коли молилася з апостолами та жінками (Ді 1:14). З хоробрості чи великодушності вона прийняла і зберегла зобов’язання невинності, виявила віру в таку велику справу.

          Св. Бернард навчає, що «дванадцять зірок у короні жінки, як сказано в Об’явленні (пор. Об’явлення 12:1), це дванадцять привілеїв у Богородиці: чотири привілеї неба, чотири тіла, чотири серця, що сходять, як зірки з неба. Привілеями неба були: народження Марії, привітання ангела, зішестя Святого Духа, невимовне зачаття Сина Божого. Привілеї тіла зробили її першою в незайманості, родючою без контамінації, вагітність без тяжкості, пологи без болю. Привілеями серця були (таким чином), жертва смирення, лагідність скромності, щедрість вірності, мученицька смерть серця, «в якій меч пронизав її душу (пор. Лк. 2, 35)». Ви можете посилатися на привілеї небес: Господь з тобою (Лк 1, 28), на привілеї тіла: Благословенна Ти між жінками (Лк. 1, 42) тим, що від серця: Повна благодаті (Лк 1,28).

          Також коли Гавриїл каже: Ось ти зачнеш і породиш сина, і назвеш його Ісусом (Лк. 1, 31) і т. д., тут є чистота сонця. Чи міг би уявити собі чистоту вічного світла, дзеркало без плями, якби воно не сяяло? Тому Син говорить про її красу в Пісні пісень: Твоє лоно зі слонової кістки, прикрашене сапфірами (П. п. 5:13). Слонова кістка — біла й холодна, і символізує подвійну чистоту: білий — чистота думок, холод — чистота тіла; обидва були в лоні преславної Діви. У «Натураліях» сказано, що «слона легше приручити і підкорити всім диким тваринам, і що він добре сприймає і розуміє дресирування, а тому вчиться поклонятися королю і має добрий розум». «Найбільше він тікає від запаху мишей», «які, як кажуть деякі, народжується з вологи землі. Тому слово миша відноситься до землі, тому що земля називається гумусом.

          ”Тут слон позначає Пресвяту Діву, яка була скромнішою і слухнянішою за інших, і поклонялася царю, якого вона народила. Миша означає розкіш, що народжується з вологи землі, тобто з насолоди пожадливості. Не тільки мишей, а й її запаху уникала Пресвята Богородиця, яка навіть злякалася приходу Ангела. Так, усі, хто бажає жити лише у Христі Ісусі, повинні уникати не тільки розкішних мишей, але навіть їхнього запаху. Не дивно, що від блудства слід тікати, якщо слон, який завбільшки з гору, уникає мишей.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.