Навіть у безвиході людині важливо знати, що вона ― не сама

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Навіть у безвиході людині важливо знати, що вона ― не сама

          Євангельські уривки цієї та наступної неділі будуть позначені численними діалогами між Ісусом та людиною. Ці неділі навіть мають свої окремі назви: Розслабленого, Самарянки, Сліпонародженого… Їх всіх поєднує не лише авторство євангелиста Йоана, але і схожість сюжетів: Христос зустрічається з людиною. Ця зустріч стає відомою іншим. Ця зустріч змінює людину.

          Найбільший трагізм сьогоднішньої розповіді не є в хворобі цього розслабленого, а в тому, що поруч не було того, на кого можна було покластися тоді, коли було потрібно. Трагізму додає те, що ніхто не порадів за того, що стільки років був паралізованим і зцілився. Самотність, а не хвороби є найбільшою трагедією сучасної людини. Мене особливо зворушують історії того, як побратими рятують один одного на полі бою. Часом, ризикуючи життям воїн намагається врятувати пораненого в битві, відтягти в безпечне місце. Навіть нашим героям Маріуполя важливо те, що вони не самі в своєму протистоянні з ворогом, їм важливо відчувати нашу молитву, наші переживання за них і те, що про їх подвиг знає світ. Саме тому заклик нашого гурту Калуш Оркестра із сцени Євробачення про порятунок Азову такий важливий для наших хлопців. Навіть у безвиході людині критично важливо знати, що вона не сама.

          Христос чинить не просто чергове чудо. В євангелії Йоана це все ― знаки особливої дії Бога стосовно людини, об’явлення Бога світові. Сьогоднішній знак полягав у тому, що Бог зцілює свій народ від того розслаблення, спричиненим Законом. Взяти своє ложе, це жити не покладаючись на закон, який не дає спасіння. Потрібно пізнати Законодавця, який нас робить вільними від кайданів закону і думки інших людей про нас.

          Отець Олег КОБЕЛЬ

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.