23 травня – Святого апостола Симона Зилота

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • 23 травня – Святого апостола Симона Зилота

          Євангелія згадує св. Симона в стислому гроні учнів Господа Ісуса; є він мабуть найменш знаний серед них. Євангелія згадує про нього тільки три рази. Матей і Марко додають йому прізвище “Кананій” (Мр 3,18; Мт 10,4), тому деякі отці Церкви припускали, що походив він із Кани Галилейської і був молодим чоловіком, на весіллі якого Христос Господь зробив перше чудо переміняючи воду у вино.

          Сучасна екзегеза однак у слові “Кананій” добачає значення “ревний”. Лука додає Симонові прізвище “Зилот” (Лк 6,15), тобто ревний. Таке вирізнення Симона з-поміж інших апостолів може означати що вирізнявся сумлінністю і правдивістю, зберігання закону Мойсея і звичаїв народу. Симон Кананій в усіх чотирьох списках апостолів є завжди поміж св. Яковом Алфеєвим і Юдою Тадеєм, братами по плоті Ісуса Христа, його кузинами.

          Чи був ним також св. Симон? Згідно Євангелії від Матея видається це доволі певним. Також у християнській традиції відомості про св. Симона є доволі мізерними. Згідно неї мав бути братом Якова Молодшого і Юди Тадея.

          Будучи кревним Ісуса Христа мав засісти на єпископському престолі Єрусалиму по Якову Старшому і Молодшому і там понести смерть за цісаря Траяна, коли мав вже понад сто років. Про мучеництво св. Симона Зилота пилою як голосить легенда дізнаємося із його середньовічних життєписів. Тіло св. Симона згідно свідчення монаха Епіфанія мало знаходитися в Нікополосі в храмі збудованому на честь апостола. В каплиці св. Симона і Юди Тадея в базиліці св. Петра знаходяться реліквії обох апостолів. Честь реліквій має також катедра в Тулузі.

          + Апостоле святий Симоне,* моли милостивого Бога,* щоб відпущення прогрішень подав душам нашим.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.