Червень: місяць Пресвятого Серця Ісуса. Частина ІІ.

Читай також

  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Червень: місяць Пресвятого Серця Ісуса. Частина ІІ.

          Якщо у нерозкаяного людства є всі підстави побоюватися катастрофи, то розкаяне людство також має всі підстави очікувати милосердя. Справді, щоб Боже милосердя було вилито на грішника, що розкаявся, його покаяння не повинно бути повним. Навіть коли грішник ще в ямі, і якщо він щиро і щиро звертається до Бога з образою в серці, він одразу знайде допомогу, бо Бог ніколи не залишить його без уваги. Святий Дух говорить у Святому Письмі: Чи може жінка забути свого немовляти, що любить сина свого лона? І навіть якщо вона це зробить, я ніколи не забуду тебе (Іс 49:15).


          Це означає, що навіть у таких екстремальних випадках, коли навіть мати здається, Бог ніколи цього не зробить. Боже милосердя приносить користь грішникові навіть тоді, коли Божа справедливість знищує його на шляху беззаконня. Сучасна людина не повинна упускати з поля зору ці два основні поняття: Божа справедливість і Боже милосердя – справедливість, щоб ми не посміли брати собі заслугу, що ми можемо врятуватися без заслуг; милосердя, щоб ми не сумнівалися у своєму спасінні, поки покаємося і починаємо спочатку. Бог є любов, тому просте вимовляння Святого Імені Ісуса викликає любов. Саме безмежна, безмежна любов зробила людиною Другу Особу Пресвятої Трійці. Це любов, виражена в повному приниженні Бога, який приходить до нас як бідна дитина, народжена в гроті.

          Саме ця любов виявилася в тридцяти роках прихованого життя, проведених у смиренні найсуворішої бідності, у трьох виснажливих роках євангелізації, коли Син Людський мандрував горами й долинами, річками й озерами, відвідував міста й села, подорожував по пустелях і пасовищах, спілкувався з багатими і бідними, даруючи любов і найчастіше отримуючи невдячність у відповідь. Саме ця любов виявилася в цей найважливіший момент Тайної вечері, коли Він, щедро омивши ноги своїм апостолам, запровадив Святу Євхаристію. Саме ця любов виявилася в останньому поцілунку Іуди, в зворушливому погляді на Петра, в отриманих і перенесених терпляче і смиренно образах, у стражданнях, перенесених до останньої краплі крові. Саме ця любов в останньому прощенні Дизми дозволила вмираючому злодію вкрасти небо.

          Нарешті, саме ця любов виявляється у найвищому дарі Небесної Матері нещасному людству! Кожен з цих епізодів був уважно вивчений вченими, дивовижно відтворений художниками, побожно спогляданий святими і, перш за все, незрівнянно відзначався на Божественній Літургії. Вшановуючи Пресвяте Серце Ісуса, Церква особливим чином прославляє безмежну любов, яку Господь Ісус Христос виявив до людей. Оскільки Його Серце є символом любові, то вшановуючи Його Серце, Церква прославляє Любов.

          Далі буде…

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.