“Двигаєш увесь світ, коли Я є тим, кому служиш, помагаючи іншим”. 25 липня ― святого Христофора

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • “Двигаєш увесь світ, коли Я є тим, кому служиш, помагаючи іншим”. 25 липня ― святого Христофора

          Двигаєш увесь світ, коли Я (Дитятко Боже) є тим, кому служиш, помагаючи іншим (Легенда про св. Христофора).

          25 липня Католицька Церква звершує пам’ять мученика та чудотворця святого Христофора. Святий Христофор являється однією із найбільш унікальних особистостей у всій історії християнства. Про святого Христофора збереглося стільки переказів, що уже важко зрозуміти де закінчується правда, а де розпочинаються легенди. Проте достеменно відомо що це справді була велична людина, якій вдалося навернути до Бога більше 40 тисяч осіб.

          Як відомо, святий Христофор жив у Римській імперії в ІІІ ст., та при народженні носив ім’я Репрев. У ранньохристиянський період вважався одним із найбільш шанованих святих. Почитається і у Західній і у Східній християнській церкві, проте культ святого Христофора у Східній церкві сильно занепав, у зв’язку із тим, що тут його колись часто зображали у вигляді міфічного песиголовця (істоти із людським тілом та собачою головою), що пояснюється багаточленними переказами, але що з часом було заборонено, тому зараз в Церкві домінує католицький погляд на цього святого.

          Згідно католицького погляду (офіційно прийнятого зараз), Репрев був велетенського росту чоловіком, який заробляв на життя переносячи, через річку, на своїх плечах мандрівників. Одного разу його попросив перенести себе через річку маленький хлопчик, і чим далі Репрев заходив у воду, тим важчою ставала дитина на його плечах. Коли Репрев подумав що уже потоне, хлопчик зізнався йому що він Дитятко Ісус Христос, який несе на собі тягар усіх гріхів світу. Вражений Репрев захотів допомогти Ісусу у Його місії, та охристився на місці ж, прийнявши нове ім’я Христофор (що перекладається, як «Той Що Несе Христа»).

          Христофор багато проповідував роблячи неймовірні дива, та навернув колосальну кількість людей. За свою проповідницьку діяльність був ув’язнений та прийняв мученицьку смерть. Сьогодні його прийнято зображати у вигляді високого чоловіка із Дитятком Ісусом на плечах, а також він вважається покровителем подорожніх, водіїв та дорожньої поліції.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.