Вшановуємо Альфонса де Лігуорі з нагоди Дня народження святого

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Вшановуємо Альфонса де Лігуорі з нагоди Дня народження святого

          27 вересня 1696 року на світ народилася людина, яка своїм життям засвідчила, що святими не народжуються, а стають. Мова йде за св. Альфонса Марію де Лігуорі, засновника монашого Згромадження редемптористів…

          Св. Франциск де Джіронімо благословить Альфонса і передбачає йому славне майбутнє

          Святий Альфонс народився на півдні Італії у містечку Маріанелля (біля Неаполя), в родині із давніми шляхетськими традиціями. Батько, Йосиф, мати – Анна Кавальєрі. Альфонс був найстаршим із семидітньої сім’ї. Варто зазначити що батьки Альфонса були богобоязливі і благочестиві. Наприклад, батько Альфонса будучи капітаном морської флотилії, свою кімнату на кораблі приоздобив фігурками Страстей Господніх (нині в музеї Чьорані), старався провадити добре християнське життя. Пізніше, Альфонс перейме від свого батька цю набожність, і маючи 23 роки в Чорані намалює славнозвісне Розп’яття Ісуса.                                                                                 

          Мати Альфонса, Анна Кавальєрі за вдачею була лагідною і терпеливою жінкою. Її батько був радником при Каролі VI (з 1708-1734 – був неаполітанським королем). Брат Анни був єпископом у Трої (Італія).                                                                      

          Трохи пізніше Альфонс скаже: “Що те все добре, що у мені є, завдячую своїй матері”. І дійсно, мати Альфонса піклувалася про християнське виховання своїх дітей. У дитячому віці вона записала Альфонса до ораторії у Неаполі, яку особисто заснував св. Філіп Нері (1515-1595). Там Альфонс закладав фундамент свого духовного життя, о. Т. Пагано (з оо. Філіпінів) провадив Альфонса у духовному житті через дитячий і молодий вік. Позитивні впливи ораторії, згодом відзначить сам Альфонс і вони також позначаться на його духовності.                                                                     

          Але повернімося до 27 вересня 1696 року…Саме цього дня у літній резиденції Лігуорі у Маріанеллі, Анна Кавальєрі народить сина, якому через два дні на св. Хрещенні дадуть імена: Альфонс, Марія, Косма, Дам’ян, Михайло та ін.                          

          Цікавим фактом із цих подій є наступний…У той час, коли народився майбутній святий, в Неаполі перебував славний місіонар: св. Франциск де Джіронімо (1642-1716) з Товариства Ісуса. Одного дня він завітав до палацу Лігуорі. Мати Альфонса просила його, щоб поблагословив її первородного сина; святий місіонар взяв дитя на руки і таке майбутнє йому передбачив: що доживе до дев’яносто років, буде святим єпископом і великих речей довершить для Ісуса Христа. Це пророцтво св. Франциска згодом сповниться дослівно; але більше того (шляхи Господні недослідимі), в один день, а саме 26 травня 1839 р. Папа Григорій ХVI канонізує св. Альфонса і св. Франциска де Джіронімо.                                                                                                                         

          Завдяки батькові Альфонса, його майбутній святий син отримав чудову домашню освіту. Йосиф Лігуорі пророцтво св. Франциска де Джіронімо вбачав в інших своїх дітях (і дійсно декілька дітей Йосифа, в т. ч. і Альфонс посвятяться на службу Богові), тільки не в Альфонсові – його він бачив як добре вишколеного світського кар’єриста. Альфонс мав найкращих вчителів; цікаво що, його батько задля збереження свого сина у невинності і святості (у світських закладах Йосиф вбачав небезпеку для свого сина), запрошував найкращих вчителів Неаполя додому, щоб навчали Альфонса. Згодом, знання які Альфонс отримав надому (зокрема з музики, архітектури, образотворчого мистецтва та ін.) допоможуть йому у місійній праці: Альфонс буде укладати духовну поезію, буде малювати образи Ісуса і Марії, буде автором проекту церкви монастиря редемптористів в Чорані.                               

          Завдяки чудовій здобутій освіті, Альфонс у 16 р. став доктором цивільного права (що в майбутньому йому також допоможе як засновнику Згромадження). 21 січня 1713 року у Неаполі – здобув ступінь доктора цивільного права, цьому дуже радів його батько, не припускаючи що колись його син буде проголошений в Римі Вчителем Церкви…                                                                                                  

          Переживаючи День народження св. Альфонса Марії де Лігуорі, дякуємо Богові за дар його життя і покликання. Рівно ж дякуємо за дар нашого покликання до Згромадження заснованого св. Альфонсом.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.