Що потрібно, щоб потрапити до Раю?

Читай також

  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Що потрібно, щоб потрапити до Раю?

          У першому читанні ми чули про те як ап. Павло був “узятий у рай і чув слова невимовні, яких не можна людині висловити” (2Кор 12,4). Чим так насправді є Рай, що це за місце?

          Перше, що приходить на думку – це місце де є Бог, де панує справжня любов і невимовне щастя. Св. Івану Боско одного разу приснився сон про Рай, як його молодь туди прямує. Вони довго шукали зручну дорогу до Райської гори. Цю розповідь отець Боско закінчив такими словами: “Якщо б цей сон виявився правдивим і ми мали б померти саме зараз, то з усіх вас, присутніх тут, подорож до Раю завершили б не всі. З 700-800 хлопців дійшли б лише троє або четверо. Але наразі не переживайте, бо я можу вас запевнити в тому, що неможливо отак відразу потрапити на Небеса, не відбувши певний час у полум’ї Чистилища. Хтось лишатиметься там на мить, комусь доведеться провести там кілька днів або тижнів. Тому подбайте про те, щоб отримати якомога більший відпуст. Якщо ж ви отримаєте повний відпуст, то відразу потрапите до Раю”.

          Що потрібно, щоб потрапити до Раю?, – добре жити. Святий Альфонс Ліґуорі у своїх “Настановах праведного життя” пропонує нам десять правил щоб добре жити, з котрими пропоную усім нам ознайомитися:

          1. Зранку, тільки прокинувшись, розпочинай день з молитви; щодня присвяти півгодини на розважання або принаймні на читання якоїсь духовної книжки; старайся щодня брати участь у Службі Божій, відвідувати Найсвятіші Тайни й образ Матері Божої; протягом дня відмовляй вервицю; ввечері зроби іспит сумління, завершивши актом покути.

          2. Часто приступай до сповіді й хоча б раз на тиждень приймай св. Причастя, а навіть частіше, якщо в змозі, за порадою духовного отця.

          3. Вибери собі постійного сповідника, досвідченого і побожного, завжди керуйся його вказівками: як коли йдеться про духовні справи, так і про всі інші; не відступай від нього без важливого й обґрунтованого приводу.

          4. Уникай неробства, поганого товариства, нескромних розмов, а передусім злих нагод, особливо тих, які становлять небезпеку для стриманості.

          5. У момент, коли зазнаєш спокус, особливо тих, які загрожують чесноті чистоти, зроби знак Святого Хреста, заклич святі імена Ісуса і Марії, аж до того моменту, поки не зникне спокуса.

          6. Якщо поповниш якийсь гріх, відразу жалуй за нього і постанови виправитися; а якщо гріх є важким, якнайшвидше іди до сповіді.

          7. Коли тільки можеш, старайся слухати проповіді й відвідувати конференції; стань членом якоїсь релігійної спільноти тільки з тією метою, щоб турбуватися про своє вічне спасіння.

          8. Часто молися до Пресвятої Діви Марії й, за порадою духовного отця, щоб ушанувати Її впровадь піст у середу й під час Її головних свят або якусь іншу форму умертвлення.

          9. У важких і болісних випадках, таких як: хвороби, втрата речі чи близьких осіб, переслідування, у всьому погоджуйся з Божою Волею, старайся тоді зберігати внутрішній спокій душі, промовляючи: “Так хоче Бог (або: Так хотів Бог), отож нехай так буде”.

          10. Раз у рік старайся взяти участь у реколекціях, які відбуватимуться в якомусь реколекційному будинку або у спеціальному місці; якщо це не можливо, то постарайся, принаймні, відправити реколекції у своєму помешканні, віддаючись у ті дні молитвам, духовному читанню і збереженню тиші; таким способом постарайся взяти участь у щомісячному дні зосередження раз на місяць, прийнявши св. Причастя й уникаючи, наскільки це можливо, будь-яких розмов.

          Однак як бачимо зі сну св. Івана Боско без Чистилища у Рай потрапити практично нереально. Наближається місяць листопад – місяць усилених молитов за душі в Чистилищі. Молімося тепер за них, щоб по нашій смерті хтось молився за нас. Усім бажаю Раю і до зустрічі найпізніше там!

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 4.3 / 5. Vote count: 6

            No votes so far! Be the first to rate this post.